DESPRE SPIRITELE NATURII

DESPRE SPIRITELE NATURII

DESPRE SPIRITELE NATURII

CE SUNT SPIRITELE NATURII?
In general, sub denumirea de spiritele ale naturii sunt recunoscute acele entitati care anima elementele (pamant, apa, foc, aer), aceste fiinte aflandu-se la originea toturor fenomenelor naturii si ale legilor universale care anima universul. Astfel exista zane sau devas care se ocupa de cresterea anumitor specii de plante, zane care ocrotesc animalele, spirite ale copacilor, ale fenomenelor meterorologice, care aduc ploaia, anima valurile marii sau produc cutremure si incendii sau chiar si spirite-ingeri care guverneaza miscarile planetare si prin extensie se presupune ca si entitati care guverneaza miscarile moleculare si atomice de la nivel microcosmic.
Termenului de “spirite ale naturii” i se poate atribui insa o extensie mai larga, deoarece in categoria acestor spirite ocultistii au inclus si entitatile “fairies” (zane) care au si alte roluri in afara de acela de a anima elementele naturii. Astfel ca este necesara o analiza mai amanuntita dimensiunilor in care rezida aceste fiinte pentru a descrie mai bine aceste categorii de entitati. Universul este alcatuit structural din trei dimensiuni: fizica, astrala si cauzala. La intrepatrunderea dimensiunilor fizice si astrale se afla planul eteric, asa numitul plan al fantomelor, adica al oamenilor care dupa ce au parasit corpul fizic, prin asa-zisa moarte, tranziteaza in dimensiunea astrala, de dincolo, prin planul eteric. Practic, cele mai multe categorii de spirite ale naturii provin din planul eteric, dar sunt incluse si unele entitati care par a avea provenienta fizica sau astrala:

FIINTE DIN PLANUL FIZIC

Cele mai renumite fiinte care au fost luate drept zane si care par a avea origine fizica sunt copiii verzi, despre care se spune ca ar veni din interiorul Pamantului unde s-ar afla o lume subterana (Agartha sau Shambala). Interesant este ca se povesteste despre faptul ca unele zane se materializau chiar aici pe Pamant, in dimensiunea noastra fizica, datorita unor proceduri magice sau vrajitoresti sau prin anumite anomalii care se produceau la granitele dintre aceste lumi. Astfel aceste fiinte ajungeau sa traiasca alaturi de oameni, casatorindu-se cu ei intrucat se pare ca aveau o structura si ADN asemanator cu cel al oamenilor mai ales ca in urma acestor legaturi rezultau copii hibrizi (jumatate zana – jumatate om). Alte categorii de spirite nu se asemanau intru-totul cu oamenii dar este interesant faptul ca sunt atestate documentar si se pare ca exista chiar anumite dovezi ale existentei lor fizice pe Pamant (este vorba de fauni si sirene). Se spune ca asemenea rase de fiinte au existat pe Pamant datorita unor experinte magice facute de oamenii din vechime care le-au creat prin vrajitorie.
O teorie interesanta afirma ca fiaries (zanele) au convietuit candva alaturi de oameni pe pamant. Treptat insa ele s-au retras in anumite avanposturi (in general insule) si datorita vibratiei lor spirituale deosebite au trecut cu timpul in alte dimensiuni (amintim de legenda insulei Avalon si a regelui Arthur). In Evul Mediu s-a vorbit foarte mult de zanele care veneau din insulele din largul marii pentru a face comert cu oamenii (in Tarile de Jos, actualmente tarile Beneluxului). In Bucovina chiar si astazi se mai vorbeste despre niste targuri speciale unde oamenii nu fac schimburi comerciale cu zanele, dar vand niste spiridusi (dracusori) carora li se atribuie calitati magice. Si aceste lucruri sunt izbitor de asemanatoare cu ceea ce se povesteste in traditiile din vestul Europei. Acesti spiridusi sunt asemenea unor dracusori care pentru cateva conditii pe care le cer a fi indeplinite fac o anumita treaba care tine de gospodaria unui om intr-un timp record, inlocuind astfel zeci de maini de lucru.

FIINTE DIN PLANUL ETERIC
Aici sunt incluse toate fiintele care despre care am vorbit la inceputul acestei pagini si anume elementalii care anima elementele naturii dar, pe langa aceste categorii de entitatii, se adauga si anumite spirite care au diverse atributii. Unele sunt cunoscute ca fiind prevestitoare, si stau la rascruce de drumuri si plang, anuntand diverse cataclisme sau nenorociri. Spiritele casei stau pe langa oameni si se pare ca au anumite trasaturi de caracter asemenea oamenilor, dar care sunt hiperbolizate. Astfel unele detesta mizeria, pe cand altele curatenia. Unele sunt harnice si il ajuta mult pe norocoosul care le gazduieste, in timp ce altele provoaca numai buclucuri. O alta categorie de spirite sunt cele care pazesc casele si templele vechi sau comorile din vehime. Uneori se face o confuzie si unele fantome ale unor oameni care nu vor sa paraseasca Pamantul dupa moartea fizica si bantuie locurile in care au trait, sunt luate drept zane (fairies).

FIINTE DIN PLANUL ASTRAL

In categoria acestor fiinte sunt incluse o sumedenie de entitati care sunt asmanatoare oamenilor sau care au forme hibride intre oameni si animale sau care nu amintesc de oameni. Este necesara o intelegere mai buna a propietatilor planului astral pentru a defini mai bine aceste categorii de fiinte. Practic aceste fiinte reprezinta creatii ale subconstientului colectiv al omenirii (amintim aici de teoriile lui Jung). Planul astral este un plan subtil, un plan al mintii, care are o existenta concreta si este constitut din gandurile si imaginile mentale ale fiintelor sau oamenilor care il populeaza dupa ce parasesc Pamantul in urma dezintegrarii corpului fizic si a invelisului eteric. Astfel se explica faptul ca traditiile din vechime vorbeau despre faptul ca dupa moarte sau in timpul unor calatorii astrale unii oamenii ajungeau in regatul zanelor si traiau niste experiente mirifice. Unori se vorbea chiar despre faptul ca anumiti oameni ar fi incarnari ale zanelor sau au trait inainte de a se naste pe taramul lor. Entitatile fairies (zane) din planul astral imbraca formele impuse de subconstientul colectiv si de gandurile oamenilor. Unele reprezinta adevarate arhetipuri ale omenirii sau au forme destul de bizare precum si capacitati magice. Amintim aici de minotauri, centauri, inorogi, pegasi, valisci, dragoni, capcauni, elfi etc. Copiii, vrajitoarele sau alte persoane cu capacitati mediumice sau care au posibilitatea de a se dedubla in planul astral vorbesc foarte mult despre existenta acestor fiinte magice care populeaza diferite dimensiuni ale planului astral.

O TEORIE REVOLUTIONARA!!!
ZANELE DIN VECHIME SUNT EXTRATERESTRII DIN ZIUA DE ASTAZI
Cercetarile mai multor oameni care si-au consacrat mult timp studierii acestui fenomen reprezentat de extraterestrii si care au mers in trecut pentru a cauta evidente ale existentei extraterestrilor in vremurile vechi au dus la niste concluzii surprinzatoare dar veridice. Asemanarile pe care le prezinta marturiile din vechime despre zane cu ceea ce se raporteaza astazi legat de prezenta “extraterestra” pe Pamant duc la concluzia ca este vorba de unul si acelasi fenomen, cel putin daca dam la o parte acele categorii de zane cunoscute drept elementali (care anima cele 4 elemente: pamant, apa, foc, aer) desi in ziua de astazi se vorbeste si despre unii extraterestrii care ar indeplinii asemenea functii. Mai multe informatii despre aceste asemanari la pagina Zanele si extraterestrii.

RASELE DE SPIRITE ALE NATURII

Abatwa – Se spune ca sunt cele mai mici creaturi cu infatisare de om. Acesti omuleti mici traiesc in pace cu furnicile in musuroaiele din Africa de Sud. Sunt foarte timide asa ca prefera sa nu fie vazute. Se arata totusi copiilor, vrajitorilor si femeilor insarcinate. Adhene – Sunt zane din Isle of Man din Regatul Unit. In galica din Manx numele lor se traduce prin “dansele”. Ele pot fi imediat ofensate daca sunt strigate cu un nume gresit sau daca sunt invocate. Deveneau extrem de malitioase atunci cand considerau ca oamenii au gresit cu ceva fata de ele.
Aengus – O zana din folclorul irlandez care face parte din spiritele Sidh si este considerata a fi si un membru al rasei de zane Tuatha d� Danann. Afreet (m), Afreeta (f) – Spirite puternice, istete sau sirete din Orientul Mijlociu, care pot fi bune sau rele, un soi de djinnii, care se gasesc adesea langa ruine. Sunt facute din fum, au aripi; uneori apar in forme uriase si cateodata se marita cu oamenii. Magia este singura arma eficace impotriva lor.
Aguane – In Italia. O rasa de spirite feminine. Sunt spirite ale muntilor si dealurilor, ale izvoarelor si raurilor. Le place sa se imbrace in rosu si deobicei au o tichie magica rosie care le confera invizibilitate. Sunt asociate cu elementul apa. Albastra Hag (Blue Hag) – Vezi: Cailleach Bheur.
Alph Luacra – Un spirit raufacator al naturii din Irlanda. Sunt complet invizibile, exceptand cazul in care o cineva adoarme pe malul unui parau. Atunci, Alph Luacra ia infatisarea unui triton si dupa cum se spune se catara in gura celui adurmit, hranindu-se cu mancarea pe care acesta a ingurgitat-o.

Alven, Otteermaaner – Zane inaripate din Olanda, aproape invizibile, care se infatiseaza oamenilor aproape in fiecare noapte. Pot calatorii prin aer inchise in baloane de apa. Se poarta urat cu cei care le desacralizeaza casele si plantele lor sacre. Traditiile populare afirma ca sunt creaturi ale lunii, sub lumina careia danseaza si se joaca. Sunt zane de apa care traiesc in iazuri, lacuri si rauri. Adora plantele care isi deschid petalele noaptea si provoaca rau oamenilor care incearca sa culeaga sau sa distruga aceste flori. Nu se inteleg bine cu pestii si prefera sa traiasca in apele lipsite de peste.
Amad�n, Amad�n M�r, Amad�n na bruidne, Stroke Lad – Spirite ale naturii din Irlanda. Sunt de temut pentru ca cea mai slaba atingere a unui astfel de spirit provoaca instantaneu o paralizie completa. Sunt periculoase in special pentru criminali sau pentru oamenii care merg in lumina lunii si sunt active mai ales in luna iunie.
Angiaks – In folclorul eschimosilor. In timpurile grele copiii erau dusi afara in frig de catre batrani pentru a-si gasi sfarsitul. Daca tribul nu se muta pe un nou teren de vanatoare, oamenii erau bantuiti de aceste mici fantome ale copiilor.

Angus Og, Angus �c, �ngus Mac Og, Angug Mac Og – Un spirit irlandez care este cunoscut ca fiind nebunul sidhe-lor. Este un spirit vicios despre care se spune ca traieste intr-un castel numit Bruidean. Isi alege victimele umane la intamplare si le pedepseste cu atingerea sa. Acestea sufera pe tot parcursul vietii, fiind ridiculizate si facute de rusine din cauza fetei, corpului sau membrelor lor, care sunt desfigurate. Oamenii il pot intalni mai ales in luna iulie.
Anjanas – Sunt zanele tipice din Cantabria (Spania). Sunt mici, au infatisare feminina si sunt frumoase. Oameni le vad cu infatisari jumatate om – jumatate animal (in general – pasare, peste, dar nu intotdeauna apar cu aceasta proportie, jumatate om -jumatate animal). Sunt binevoitoare si linistitoare. Pot fi gasite in codri si paduri, langa mici izvoare si alte locuri linistite.
Ankou – O versiune a asa numitului duh, “grim reaper” (seceratorul hain). Uneori apare ca o fiinta benevolenta si placuta.
Antropofagii – Spirite ale naturii canibale. Nu au cap iar ochii sunt asezati pe umeri iar gura este situata pe piept. Nu are nas. se hraneste cu carne de om.
Ariel – O zana depre care se spune ca traieste in clopotelul florilor de ciubotica cucului si care calareste pe spatele unui liliac.
Arkan Sonney – Spirite ale naturii cu infatisare de porcusori cunoscuti si sub denumirea de “porcusorii norocosi”. Se spune ca porcusorii aduc noroc celor care ii captureaza.
Asparas – Apar cu infatisarea unor femei, mai sunt cunoscute si sub numele de dansatoarele din cer. Binecuvanteaza oamenii in momentele importante din viata lor si sunt vazute adesea la nunti. Traiesc in smochini. Apar in fata oamenilor studiosi si a oamenilor de stiinta pe care ii seduce si ii epuizeaza pentru a fi sigure ca acestia nu se aventureaza in domenii pe care lumea spiritelor le considera tabu.

Asrai, Ashray – O zana mica si delicata care se topeste luand forma unei balti atunci cand este prinsa sau expusa la soare.
Attorcroppe – Elemental saxon al pamantului. Arata ca un mic sarpe cu brate si picioare, care se deplaseaza in pozitie verticala. Sunt foarte malefici. Attorcroppe se traduce literar prin “micul cap otravit”. Se poate gasi pe terenurile impadurite, langa rauri si printre roci.
Aughisky – Se pronunta “Aghiski”; Acestea reprezinta versiunea irlandeza pentru Each-Uisge.
Awd Goggie – Un soi de goblin (bogie) care bantuie padurile si livezile si rapeste copiii. Copiii intelepti se vor indeparta de livezile in care baantuie Awd Goggie.
Aziza – Spirite ale naturii din Africa.
Bagan – Subspecie de domoviyr. Vezi: Domoviyr.
Bakhna Rakhna, Yumboes (oamenii buni) – Oameni mici, cu par argintiu, din Senegal, care danseaza in lumina lunii.
Bakru – Spirite ale naturii din America de Sud, care apar sub infatisarea unor mici omuleti.
Ballybogs – Spirite ale naturii mici asociate cu mlastinile, care pot fi de ajutor sau raufacatoare. TRupurile lor sunt rotunde si acoperite cu noroi, iar capul rasare din corpul lor obez, fara a fi sustinut de un gat. Au brate si picioare lungi si subtiri care par prea firave pentru a sustine greutatea corpului lor. Sunt spirite solitare despre care se spune ca sunt atat de stupite incat este foarte greu sa intuiesti temperamentul lor. Nu vorbesc articulat si se exprima prin mormaituri si smiorcaituri. Sunt activi pe tot parcursul anului. In irmalanda exista marturii ale oamenilor care au vazut asemenea creaturi, care care pot fi localizate in timp pe o perioada de mai multe secole.

Bannik – Subspecie de domoviyr. Vezi: Domoviyr.
Banshee – Este cunoscuta mai ales sub numele de Bean Sidhe (sidhe – un anume tip de zana). Scotienii ii spun Bean-Nighe. Sunt asemanatoare spiritelor numite cointeach. Sunt zane care prevestesc moartea. Au parul lung, despletit si poarta o rochie verde cu mantale gri. Au ochii rosii datorita faptului ca pland si lacrimeaza in continuu.
Barabaos – Vezi: Masseriol.
Barbegazi – Gnomi timizi care traiesc in muntii din Franta si Elvetia. Traiesc in cavernele si tunelele pe care le-au excavat aproape de varful muntilor. Francezii se refera la ei cu cuvintele “barbe glac�e” care insemna “barba inghetata”.
Barguest – Un soi de goblin (bogie). Are coarne, ochi fiorosi si dinti si gheare periculoase. Poate lua multe forme. de cele mai multe ori apare ca un caine negru paros. La moartea unei personalitati, aduna toti cainii din comunitate si ii conduce intr-o procesiune printre strazi, cu urlete si latraturi.
Basadone – In Italia. Este cunoscut ca fiind “pupaciosul femeilor” calareste vanturile de la miezul zilei si fura sarutari pe unde trece. Este asociat cu elementul aer.
Basilisk – Vezi: Vasilisc.
Bazaloshtsh – O zana din estul Germaniei. Numele ei insemna “plansul lui Dumnezeu” si apare cu infatisarea unei femei mici, cu parul lung. Apare numai sub ferestrele celor care sunt pe moarte unde se jeleste in continuu.
Bauchan sau Bogan – Un soi de hobgoblin. Ca si in cazul altor spirite ale naturii, acestia fac multe siretlicuri, uneori sunt periculosi, alteori pot fi de ajutor.
Bean Fionn, Bean Shoan – In Irlanda, Germania si Anglia. Femeia Apei. Literar Ban Shoan inseamna “femeia alba”. Varianta germana poarta numele de Weisse Frau si este ceva mai benefica decat cea irlandeza. Weisse Frau protejeaza copiii, si sarutul ei ii face pe copii aproape idestructibili. Se spune ca-i ajutape calatorii ratacici sa gaseasca drumul. Totusi ii ineaca pe cei pe care ii displace sau pe cai care ranesc copiii. In Anglia poarta numele de Jenny Greentooth. Bean-Fionn este o femeie parca facuta din apa, care traieste in apele lacurilor si izvoarelor si care salveaza copii, care sunt pe cale sa se innece, tragandu-i afara din apa. Este activa tot timpul anului.

Bean Nighe, Ban Nighechain, Nigheag na hath – Se pronunta “beniah”; un tip de Banshee (zana care prevesteste moartea) care traieste in preajma izvoarelor din Irlanda si Scotia. Ea spala petele de sange de pe hainele oamenilor care urmau sa moara. Exista zvonuri cum ca acestea ar fi fantomele femeilor care au murit cand au dat nastere unui copil. Ele continua sa spele pana in ziua in care va muri copilul. Li se mai spune si “Spalatoresele din Vad”.
Bean Sidhe, Bean Si, Banshee, Badhbh, Badhbh Chaointe, Ban shee (se citeste “banshi”) – In Irlanda, o zana care este atasata de anumite familii. Cand se apropie moartea unui membru, familia o va auzi bocind si vaicarindu-se.
Bean Tighe, Ban Tee, Ban Teeg – Spirit al casei din Irlanda. Nimeni nu a dat niciodata o descriere completa a acesteia, dar in general se considera ca arata ca o femeie micuta si varstnica, imbracata in haine taranesti de moda veche si cu o fata blanda, dar incretita. Este foarte prietenoasa cu oamenii si este dornica sa aiba grija de o persoana din casa,cu care se afla in relati bune. Sunt active tot timpul anului dar mai ale intre zilele de Samhain si Bealtaine, cand familiile irlandeze petrec cea mai mare parte din timpul lor in casa. Bean-Tighe inseamna “femeia casei”. Temperamentul ei este in opozitie cu cel al Bean-Sidhe, desi amandoua sunt atasate de casele vechilor familii milesiene. Ele sunt spirite ale casei, care se aseamana cel mai mult cu maroniii din Scotia, care pot fi gasiti ingrijind copiii si animalele. Se crede ca acestea duc la bun sfarsit treburile casei ce au ramas neterminate. Iubesc zmeura proaspata si smantana si daca le dati putin din acestea plus o casa in care sa traiasca, va sunt recunoscatoare. Pentru cei care aveau o bean-tighe in casa nu era ceva neobisnuit sa se scoale in mizul noptii si sa se uite de copil si sa constate ca ferestrele erau ajustate in asa fel incat in camera sa fie numai bine, iar patura era trasa pe micul bebelus. In Evul Mediu, femeile mai batrane, aveau grija sa nu lase curatenie desavarsita in casa pentru a nu fi acuzate ca au o zana in casa si a nu se face vinovate de vrajitorie.

Bediadari, Bidadari – Erau zanele din credintele poporului Malay din vestul Malayeziei. Se traduce prin “oamenii buni”.
Befana – Un spirit din Italia despre care se spune ca arata ca un taran batran si urat.
Bendith y Mamau (se citeste “bendith uh mamay”) – Se traduce Binecuvantarea Mamei; a fost numele unor zane din tinutul Carmarthenshire din Tara Galilor; aceastea spuneau rugaciuni pentru a prevenii napastele.
Bensocia, Ben Socia – Este un eufenism frantuzesc pentru zane. Insemna “bunii vecini”.
Bigourne, la Bigourne – Vezi: Galipot
Blajinii – In folclorul romanesc. Omuleti cu cap de soarece care populeaza lumea subterana. Potrivit unor legende aceasta lume ar fi destinata, dupa “judecata de apoi”, sa iasa la suprafata pamantului, reluand intr-un plan nou ciclul vietii terestre. Aceasi credinta exista si in tarile din vestul Europei in ceea ce-i priveste pe Tuatha de Danann. Vezi: Tuatha de Dannan, Rohmanii.
Bocan – In insula Skye din Insulele Hebrides, Scotia. Nimeni nu a descris vreodata un bocan; aceste spirite ataca si mutileaza calatorii. Sunt activi mai ales noaptea.
Bodach, Bugbear, Bug-A-Boo – In galica scotiana “bodach” inseamna “batran”. Coboara prin semineu pentru a rapi copiii nescultatori. Provoaca cosmaruri copiilor. Se spune ca terorizeaza doar copiii neastamparati. Ca metoda de protectie impotriva acestora, copiii pot pune sare in semineu, deoarece acestia nu indraznesc sa treaca peste sare.
Boginki – Spirite din folclorul polonez. se traduce prin “mica zeita”. In mod traditional femeile batrane se adunau de sabat pentru a efectua sacrificii si ritualuri in cinstea acestor spirite, pe malul raurilor. Se spune ca boginki furau copii oamenilor si-i inlocuiau cu odmience (schimbarusi, changeling). Apar ca fiind vestitori ai rusalkilor.
Boggart – Maronii care au devenit rai. Sunt spirite ale casei. Sunt parosi si poarta haine zdrentuite si prafuite. Sunt ceva mai neastamparati si rautaciosi decat bogie. Sunt recunoscuti dupa numarul neobisnuit mare de greseli care au loc intr-o gospodarie. Nu se cunoaste nici o metoda pentru a elimina un boggart dintr-o casa. Singura posibilitate ramane parasirea casei. Cateodata nici aceasta metoda nu functioneaza, deoarece acestia sunt transportati odata cu lucrurile din casa.

Bogie – Nume generic pentru diferite tipuri de goblini. Temperamentul lor variaza intr-o larga gama de la malefic pana la benefic. Sunt creaturi micute care iubesc intunericul. Adeseori se ascund in dulapuri si closete si apar ca fiind, neastamparati, uneori rautaciosi si viciati. Cateodata isi schimba infatisarea. Sunt reprezentati inconjurati de un nor mare de praf si murdarie. In legendele englezesti, acestia devin rautacioasi in timpul zilei.
Bogles – Sunt un soi de goblini care au in general un temperament rautacios. Sunt pusi pe fapte rele mai ales in cazul mincinosilor si ucigasilor.
Bogy – Un nume dat pentru un hobgoblin, derivat probabil din cuvantul scotian “bogle” sau “boggart”.
Bokwus – Un spirit infricosator din marile paduri de molid din nord-vestul Americii (la nativii americani). Sunt vazuti doar pentru o secunda. Pielea lor este pictata cu totemuri. Vanatorii sunt constienti de prezenta lui. Le place sa impinga pescarii in apa pentru a-i ineca, luand sufletele victimelor la casa lor din padure.

Boobrie – O fabuloasa pasare neagra de apa din credintele populare scotiene. Bantuie lacurile si izvoarele sarate. Are un cioc foarte lung simare, iar ghearele sunt mari si ascutite, amintind de niste maini umane desfigurate. Inoata la fel de bine precum zboara. Vaneaza oi si vite. Acestea constituie hrana ei favorita. Momeste animalele imitand sunetele scoase de acestea, pentru a le atrage afara din turma si a le trage sub apa. Uneori isi schimba forma si ia infatisarea unui cal care merge pe apa. Atunci cand alearga pe apa tropaie asemenea unui cal de pe uscat. Marinarii il vad adesea in aceasta forma si il confunda cu o fantoma de cal. Aceast spirit este strans legat de elementul apa.
Bosorcoile (pl.), Bosorcaie (sg.) – La romani. Femei cu coada, cu sex schimbator. Fura laptele de la vaci si le dau altor vaci prin descantece. Vraja se dezleaga tot prin descantece. Vaca care a luat laptele de la alta va muri crepandu-i pulpa din cauza preamultului de lapte existent.
Bonnes Dames, Nos Bonnes M�res – In Bretania, Franta, acest termen a fost interschimbat cu cuvantul zana. Inseamna Bunele Noastre Mame.
Brag – Un goblin englez. Isi poate schimba forma, de cele mai multe ori luand infatisarea unui cal. Dupa ce se transforma in cal, ademeneste oamenii sa se suie pe el. Odata urcat, omul este angrenat intr-o cursa nebuneasca, fiind lasat in cele din urma intr-un iaz sau in vreo baltoaca.
Bucca, Bwca, Bookha – Un hobgoblin mentionat in legendele din Cornwall. Poate fi intalnit in general in mine si in aceasta privinta este similar kobolzilor din traditia germana. Adesea sunt asociati cu marinarii si se spune ca ei calatoresc pe vanturile marii. Sunt folositori marinarilor deoarece au abilitatea de a prezice naufragiile, dar trebuiesc platiti cu oferte din partea pescarilor, care includ o parte din cantitatea pe care o pescuiesc sau cateva bucati de paine.

Buffardello – Vezi: linchetto.
Bug, Bugbear, Bugaboo – Hobgoblini englezi. Iau infatisare de ursi (de aici vine si denumirea lor, bear = urs). Erau considerati fiorosi si era ceva obisnuit ca cei mici sa fie indemnati sa se poarte frumos, prin mentionarea numeloi acesr hobgoblini.
Buggane – Goblin din Isle of Man. Isi schimba infatisarea, luand adesea infatisarea unui cal sau vitel, iar alteori apare semi-uman, cu par lung, dinti si unghii. Este un spirit al apei si traieste aproape intotdeauna in apropierea cascadelor.
Buggars – Anglia. Sunt un tip de goblini. Buggars au patruns in Anglia ca un fel de troli germani. Isi schimba atat de mult infatisarea incat e greu sa le descri trasaturile. Sunt considerati foarte periculosi pentru oameni, dar din fericire, nu parasesc niciodata lumea astrala in care vietuiesc.
Bugul Noz – In Bretania. Este un spirit al padurii, care apare sub infatisarea unui pastor. Este foarte urat si este constient de acest lucru. Tanjeste dupa compania oamenilor. Se spune ca ii atentioneaza pe oameni inainte de a li se infatisa pentru a nu-i speria. Pana si animalele salbatice se tem de infatisarea lui respingatoare. Casa lui este in subteran si traieste in inima padurilor din Bretania.

Bunii vecini (Good Neighbors) – Unul dintre cele mai comune denumiri scotiene si irlandeze date spiritelor naturii.
Bunyip – Australia. Traiesc in mlastinile australiei si arata ca niste oameni durdulii, ceva mai mari, insa. Sunt foarte murdari si sunt acoperiti cu noroi. Pot fi vazuti la apusul si la rasaritul soarelui precum si noaptea. Aborigenii spun ca oamenii albi nu pot vedea aceste fiinte. Bunyipii sunt timizi si sunt vazuti foarte rar, desi sunt auziti adesea. Latra asemenea cainilor si avertizeaza oamenii in cazul unor pericole iminente. Bunyipii au devenit cunoscuti dupa ce in 1847, un ziarist a scris o serie de articole despre credintele aborigenilor. Pana atunci, albi australieni au considerat ca acestea ar fi un fel de marsupiale care ar trai prin mlastini. Aborigenii inca mai vad, aud si lucreaza cu aceste spirite ale naturii.
Buttery Sprites (Sprites Unturoase) – Anglia. Nimeni nu le-a vazut, dar prezenta lor easte recunoscuta atunci cand mancarea dispare fara nici o alta explicatie sau atunci cand hartuiesc persoanele care se dovedesc a fi rele si inselatoare cu ceilalti. Sunt active doar noaptea. traiesc in abatiile vechi si in hanurile din Anglia, acolo unde ii hartuiesc pe oamenii parsivi si ipocriti. Le place sa hartuiasca in special preotii si staretii care sunt lipsiti de scrupule. In manastiri ei sunt liberi sa ia orice bucate, care nu sunt insemnate cu o cruce din unt proaspat batut. Numele lor (unturoase) deriva din mancarea lor favorita reprezentata de untul proaspat batut.

Bwaganod – Tara Galilor. Care pot lua infatisare de animale si chiar de oameni. Detesta oamenii. Sunt activi in amurgul serii. Se pot manifesta in lumea oamenilor doar pentru scurt timp si atunci apar in orice forma pe care doresc sa si-o asume. Niciun om nu a suferit de pe urma bwaganozilor, dar in mod sigur acestia nu-i iubesc si gasesc o deosebita placere in a-i speria.
Bwbachs, Booakers, Bottagers – Tara Galilor. Spirite de casa solitare chitibusare si rautacioase, care se pare ca nu provoaca rau familiilor care le gazduiesc. Nu sta in natura lor sa dea ajutor oamenilor asa cum o fac maroniii scotieni sau irlandezii Bean-Tighe. Sunt mici si totfei si poarta palarii rosii, iar hainele lor infasurate pe sale arata asemenea unor scutece. In jurul gatului, poarta mantii din blana de animale. Apar mereu cu infatisare barbateasca. Sunt activi tot anul. Au intentia de a proteja pe cei din casa care i-a adoptat de vizitatori dar nu stiu sa faca diferenta intre cei care sunt prieteni de-ai casei sau dusmani. Apucaturile lor rautacioase pot fi neutralizate oferindu-le mancare sau aratandu-le un respect deosebit.
Bwca, Bwbach, Bwbachod – Sunt varianta galeza a maroniilor (brownie). Sunt spirite ale casei cu temperament putin obraznic tempers si isi ies din fire daca munca lor este criticata. Dispretuiesc barfa, oamenii cu nasul lung, preotii si pe cei care nu beau.

Bwciod – Tara Galilor. Acest spirit reprezinta mai degraba o bataie de cap decat un pericol, dar poate deveni rautacios daca ii pui bete in roate. Este solitar si se misca atat de repede ca abia poate fi vazut de catre ochii omului. Putinele marturii care fac referire la el il descriu ca fiind subtire si cu o inaltime care nu depaseste 35 de cm. Are un nas ascutit, degete lungi si talpi mari si late. Ochii sunt purpurii si nu reflecta nici o emotie. Este activ mai ales noaptea. Iubeste focul si caldura caselor umane. Odata stabilit intr-o casa, nu poate fi convins sa o paraseasca: singura modalitate o reprezinta exorcismul. Din fericire este solitar si vine singur, se face cat mai comod in noua casa si cu cea mai mare certitudine iti aduce la cunostinta atunci cand este nefericit.
Caccavecchia – Vezi: linchetto.
Caciula-Rosie (Redcap) – Unul dintre cei mai rai goblini. Locuieste in turnurile ruinate in special in cele care au o istorie urata. Caciula lui rosie este colorata cu sangele oamenilor.
Cailleach Bhuer – In Scotia. O incrutisare intre zeita subpamanteana si un spirit – zana de la suprafata. Are gheare si cateodata apare cu trei fete. Este reprezentata ca o cotoroanta, care merge noaptea ajutandu-se de un bat, cu o cioara pe umarul ei. Este imbracata cu o haina neagra sau albastru deschis. Uneori este asociata cu iarna. Poate fi intalnita in zonele mai inalte din Scotia sau langa Marea de Vest de pe Taramul Zanelor. Numele ei englezesc este Blue Hag (Albastra Hag). Asemanari cu Black Annis (Neagra Annis).

Cainii dealului, Cainii de vanatoare ai Herlei, Cwn Annwn (se citeste “cun anun”) – In Tara Galilor si alte zone celtice. Caini de vanatoare fantoma ai lui Arawn, lordul lumii subterane. Sunt foarte mari; sunt albi cu urechi rosii.
Cainii negrii – Apar in legendele britanice. Este o bestie neagra in forma de caine respingator, dar ceva mai mare decat un caine. Se spune ca daca cineva il urmareste sau ii vorbeste, este destinat sa moara. Ochii acestora stralucesc in noapte.
Callicantzaroi – In Grecia, Albania si Italia. Sunt spirite ale naturii in ceata, mici, firave si intotdeauna dezbracate nud, care in loc sa calareaca armasari, calaresc puii. Poarta broboade sofisticate pe cap si au talpi de animale variate. Iulie este perioada in care sunt cele active. Sunt partial sau total oarbe, desi folclorul nu ne explica de ce sunt astfel. Petrec tot timpul calarind impreuna, in special in iulie, cand celebreaza renasterea zeilor pagani ai soarelui. Adesea sunt insotite in raidurile lor de alte spirite paralitice, care apar infricosatoare dupa infatisare, desi aspectul lor grotesc nu are de a face cu infirmitatile pe care le prezinta. Le place sa sa murdareasca apele proaspete, dar o atingere a apei cu isop (planta inrudita cu menta), contracareaza acest lucru. Daca vreti sa le contactati oferitile niste carne de porc, deoarece aceasta este mancarea lor preferata.

Caloian, scaloian – La romani: Mama Ploaie, Muma Padurii. Invocat pentru a aduce ploaia. Taranii romani fac un obiect ritual in forma unui ome de lut impodobit cu flori, care in timpde seceta se ingroapa sau se arunca in apa pentru a aduce ploaia.
Candelas – In Italia. In general apar in grupuri de lumini micute care licaresc asemenea licuricilor. Pot fi vazuti doar dupa apusul soarelui. Sunt asociati cu elementul pamant.
Cannered Noz – Versiune bretona pentru Bean Sidhe.
Caoineag (se citeste “konyack”) – In Scotia. “Bocitoarea”; este o bean sidhe.
Capcauni – Fapturi uriase singuratice in chip de oameni cocosati, imbracati taraneste si inzestrati cu trasaturi psihice si fizice stilizate duse pana la extrem. Fac parte din categoria spiritelor naturii.
Ceasg – O sirena scotiana, apare ca infatisare jumatate om – jumatate somon. Se casatoresc cu oamenii iar progeniturile care ies din aceasta combinatie sunt marinari renumiti. Atunci cand este capturata, o ceasg iti indeplineste trei dorinte. Ademeneste prin frumusetea ei pe marinari, care nu se mai intorc niciodata.
Centaur – In Grecia antica era o fiinta jumatate om – jumatate cal. Traditiile oculte incadreaza centaurii in categoria spiritelor naturii.

Changeling (schimbarus) – In traditiile mai multor popoare exista credinta conform careia unii copii sunt rapiti de spirite ale naturii care lasa in locul acestora un copil de-al lor. Copiii care au fost lasati in schimb sunt in general mai urati si pociti, cu deficiente fizice si mentale. Exista mai multe categorii de spiridusi si alte spirite ale naturii care inlocuiesc copiii cu schimbarusi.
Chi, Spiritele Chi – China. Nimeni nu a vazut spiritele chi deorece ele sunt energie pura si nu au limitari fizice. Sunt active tot timpul anului. Cuvantul “chi” inseamna energie in chineza si aceste spirite sunt parte dintr-un vast panteon al spiritelor de casa chinezesti ale caror energi benefice sunt necesare pentru bunul mers al treburilor dintr-o casa. Asemenea maroniilor scotieni, spiritele chi adopta o casa in care sa traiasca. Mobila intr-o casa chinezeasca este aranjanta in asemenea mod incat sa permita libera miscare a acestor energii.
Chin-Chin Kobakama – Japonia. Au infatisare de elfi si sunt atat barbati cat si femei, par destul de batrani, dar sunt uimitor de sprinteni. In general sunt prietenosi cu oamenii dar pot deveni uneori o bataie de cap. Sunt activi pe tot timpul anului, dar in timpul zilei. Se aseamana cu maroniii europenilor cu ceva deosebiri. Ele binecuvanteaza si protejeaza satele umane, atata timp cat este pastrata curatenia. Tachineaza copiii neingrijiti si necajesc gospodarii dezordonati.

Churn Milk Peg and Melch Dick (Peg Putinei de Lapte si Melch Dick), Acorn Lady and Melsh (Doamna Ghinda si Melsh DicK) – Anglia. Sunt spirite ale naturii – pitici. Peg este Femeie, Dick este barbat. Poarta haine taranesti din Anglia secolului 15 siau o natura foarte capricioasa. Sunt activi din primavara pana in toamna. Iubesc fructele precum nuci, alune si castane si protejeaza arbustii si copacii care fac asemenea fructe, provocandu-le crampe si dureri abdominale celor care indraznesc sa culeaga s sa manance fructele copacilor protejati de ei. Din fericire pentru oameni, nu stau niciodata prea mult intr-un loc si se muta de la un copac la altul. Sub protectia lor se mai afla si livezile, hotii de fructe fiind adesea terorizati de aceste spirite. Desi Peg si Dick sunt destul de delasatori si lenesi, ei urasc lenea la oameni si se stie ca obisnuiesc sa ii ciupeasca pe cei care viseaza in miezul zilei, sau sa-i bant uie si sa-i urmareasca pentru a le pune sangele in miscare.
Cluricaun – Irlanda. Este un fel de leprechaun. Cluricaunii fac incursiuni in pivnitele cu vinuri si tortureaza oile si cainii calarindu-le in lumina lunii. Este un spirit solitar care traieste in pivnite si ii place sa bea vin. Incrucisare intre un leprechaun si un hobgoblin. Este activ tot timpul anului. Asemanari cu spiritele Monciello din Italia.
Coblynau sau Koblernigh – Sunt spirite ale minelor din Tara Galilor similari knockerilor. Sunt considerati ca fiind prevestiri de bun augur deoarece locatiile in care sapa acestia prefigureaza descoperirea de minereuri. Au aproximativ o jumatate de metru inaltime si sunt imbracati asemenea minerilor. Desi sunt urati aduc vesti bune iar bataile lor se aud acolo unde se vor descoperi bogate zacaminte.

Cointeach – In Scotia. Echivalentul pentru Bean Sidhe din Irlanda. Literar se traduce prin “cea care boceste”.
Coltpixy – O spirit rautacioas. Un pixy, un puck sau o zana. Coltpixies luau merele care apartineau pixy-lor, dupa ce aceste erau recoltate, privandu-i astfel de recolta.
Copiii verzi – Entitati considerate a fi spirite ale naturii care sunt mentionate sub aceasta denumire in cronicile medievale.
Corrigans – Spirite ale naturii malefice care se gasesc in Britania si in Bretonia (Franta), adesea asociate cu fantomele druizilor. fura bebelusi de oameni sanatorisiii inlocuiesc cu copii de ai lor numiti changelings (schimbarusi). Fac multe fapte rautacioase si ii mutileaza pe crestini.
Crimbils – Copiii lui Bendith Y Mamau sunt cunoscuti sub aceasta denumire.
Crom Dubh – Vezi: dullahan.
Cu Sith – Scotia. Un supranatural caine verde. Se spune ca prevesteste moartea su boala. Literar, Cu Sith inseamna “zana caine” sau “spiritul caine”.
Cucui – In nordul Mexicului. Sunt bine-cunoscuti in comunitatile hispanice din sud-vestul Americii de Nord. Cucui a devenit unnume generic pentru “monstri” printre mexicani si americanii hispanici. Nu sunt prietenosi si nu sunt considerati si ne se doreste prezenta lor prin preajma. Imaginea lor a ajuns sa fie similara cu cea a aunor zombi sau cu a unor vampiri. Sunt descrisi ca avand infatisarea unor monstrii cu bale la gura, gata sa-i raneasca pe toti cei care le intra in mana. Din fericire sunt vazuti foarte rar. Sunt activi tot timpul anului.

Cururipir – Un spirit puternic din America de Sud, stapan al junglei care tortureaza vanatorii de broaste testoase care le sunt prietene.
Cwn Annwn – Vezi: cainii dealului.
Cyhyraeth, Cyroeraeth, Kerherriighth – In Tara Galilor. Un soi de bean sidhe. Plange si geme inaintea mortilor colective datorate bolilor si accidentelor. Poate fi auzita la rascruce de drumuri sau langa rauri, acolo unde plansul ei este acompaniat de pocnituri in apa. Desi a fost vazuta foarte rar, cyroeraeth a fost descrisa ca o femeie cu parul incalcit si brate slabe si scorojite. Are o fata oribila si dinti negri si lungi.
Daoine Maithe – “Poporul Bun”; sunt similari lui Gentry. Se spune ca traiesc in vecinatate raiului, gata sa cada de acolo, desi acest lucru nu s-a intamplat inca.
Daoine Sidhe (se citeste “thina shi”) – In Irlanda. Un nume pentru poporul spiritelor naturii. Acesta este numele pe care si l-au asumat Tuatha de Danann atunci cand Milesianii i-au condus sub pamant. Regele lor este Finvarra, care in zilele noastre isi are resedinta in palatul sau de sub dealul zanelor numit Knockma. Sunt abili jucatori de sah. Nici un om nu a reusit sa-l invinga pe Finvarra la acest joc. Finvarra este afemeiat, rapind adesea femeile umane. Daoine Sidhe iubesc hurlingul (un joc asemanator hocheiului pe iarba).

Dedek, Djadek – Spirite domovoi la cehi.
Deevs – Zane persane rele. Zanele bune poarta denumirea de “Peri”.
Deva – Spirite ale plantelor si animalelor. Fiecare specie de planta sau animal are un elemental care il protejeaza si se asigura de cresterea si dezvoltarea acestora. Aceste spirite se pot dovedi utile deoarece pot da informatii pretioase in legatura cu propietatile terapeutice ale plantelor pe care le ocrotesc. Uneori sunt descrise ca fiind mici sfere luminoase. Se gasesc peste tot in natura si pe tot Taramul Zanelor.
Dinnshenchas – Irlanda. Zane-pitici aflate in aflate in serviciul zeitei irlandeze Aine, care este o zana a vitelor dar si o protectoare a femeilor. Se spune ca pot lua orice forma pentru a ajuta femeile care sunt vatamate de barbati.
Disir – Aceste spirite se ataseaza de anumite locuri, in general locurile in care se gaseste amprenta omului, cum ar fi casele. Se ataseaza foarte multe de casele vechi. Sunt spirite ancestrale feminine.
Djini, Jini; Djinn (m), Djinna (f); Jinn, Jinna (genii) – La popoarele arabe. Elementali invizibili, care isi pot schimba forma, care ii pot invata pe oamenii diferite practici magice si care pot fi benefici sau raufacatori. In general, se spune ca traiesc in subteran, dar in folclorul egiptean insista ca este imposibil sa intri in baie fara sa calci pe ei. Djinna iau barbati umani, uneori si ii tin incuiati. Sunt trei clase de djinni: affret, si’la si ghul (ghouls). Elementele lor sunt apa si focul. Orasul lor, Irem al Pillar (Orasul celor Batrani) este localizat in Rub al Khali (Patrarul Gol). Trebuie sa atingi o stare alterata de constiinta pentru a ajunge acolo.

Doamna lacului – Este o zana al carei palat este ascuns de iluzia unui lac.
Doamna Verde din Caerphilly – Bantuie castelele ruinate si adesea se transforma in iedera.
Doamnele albe – Exista multe explicatii pentru doamenele albe. Una dintre ele spune ca sunt descendente directe ale Tuatha de Danann. Alta spune ca acestea sunt doar niste fantome (stafii). Cuvantul “guinevere” inseamna “fantoma alba”. Ele pot fi si femei gentry (vezi: gentry) sau Tuatha care au disparut in Ceturi.
Dola – In Polonia. Spirite protectoare care intruchipeaza destinul uman. Ele pot aparea in chipul unui zeu, a unei pisici, a unui om, a unei soarece, sau a unei femei. Au propiile lor preferinte si propia lor zona de manifestare si te vor haitui daca vei face alegeri care nu au fost prevazute in destinul tau.
Domaći – Spirite domovoi la sarbi.
Domovoi, Domovoy, Domowije (sg.), Domoviyr (pl.) – Rusia. Sunt barbati elfi, care asemenea verilor lor, maroniii, traiesc in case umane pe care le protejeaza cu cu o loialitate dusa la extrem. Poarta mereu camasi rosii si centuri albastre. Le place sa maraie si sa mormaie. Sunt activi tot timpul anului. Cuvantul “domoviyr” este folosit in Rusia ca un termen generic pentru Zane (in sensul de spirite ale naturii), intr-un mod asemanator cu “pixies” folosit in Anglia.

Aceste spirite ale naturii acorda favoruri familiilor care le gazduiesc, dar nu sunt apreciate intotdeauna deoarece de multe ori fura lucruri trebuincioase din casele vecinilor. Ele pot fi auzite cum se tanguiesc atunci cand se apropie moartea pentru un membru al casei. 30 martie este o zi deosebita deoarece atunci acestea isi lapada pieile lor de iarna si isi fac altele mai luminoase pentru vara. In aceasta zi ele manifesta un temperament rautacios, iar persoanele care intra in contact cu ele trebuie sa-si ia masuri de protectie. Domoviyr sunt geloase, iar persoanele care gazduiesc aceste creaturi trebuie mereu sa fie in garda. Mancarea lor favorita este carnea de pasare si vor protesta intr-un mod galagios daca se da unui vecin sau unui alt spirit o portie mai mare de carne decat lor. Trebuie sa li se ofere la fiecare sabat bautura din grau si o portie de carne de pasare pentru a le atenua temperamentul irascibil. Sunt 4 subspecii de Domoviyr, specializate in diferite sarcini legate de gospodarie. Prima este Vazila, care are grija de cai. Este un ingrijitor excelent de animale, dar este interesat mai ales de cai si de bunastarea lor. Bagan si Ovinnik, care are in ingrijire si protejeaza alte animale domestice, traieste mai degraba in hambare decat in case. Ultima este Bannik, care protejeaza, baile, bazinele cu apa si elesteurile.
Domovoj – Spirite domovoi la sloveni.
Domowoj – Spirite domovoi la polonezi.
Dones d’aigua (Doamnele Apei) – Personaje din mitologia zonei catalane (Spania).

Drac – Franta. Asemanator nicsilor germani. Sunt denumiti Dracae in Anglia, acolo unde sunt mai putin cunoscuti. In starea lor naturala apar ca bule purpurii care plutesc la suprafata apei. Adesea iau infatisare de cupe din aur sau de femei umanoide. Este periculos sa te apropii de ei. Sunt activi tot timpul anului. Nu sunt constransi sa traiasca in elementul apa, dar prefera apa. Mai pot fi gasiti in mlastini si in pesteri noroioase. Sunt vazuti in canalul care desparte Anglia de Franta, dar casa lor se afla in fluviul Sena, care a fost, inainte ca omul sa puna stapanire pe acest fluviu, regatul lor sacru. Se spune ca ei mai au un capitol sub Sena. Dracii cauta barbati-oameni pentru a-i trage in regatul lor suacvatic. Ii ademeneste luand infatisarea unor frumoase femei. Dracii iubesc lumea lor din apa si au fost vazuti adesea plutind pe apele involburate pe plute din lemn, cu aceesi placere pe care o au si oamenii.
Dracae – Spirite ale apei din Anglia. Potrivit legendei aceste spirite care isi pot schimba infatisarea, inoata de-a lungul raurilor asumandusi forma de farfurii de lemn. Ele incearca astfel sa le atraga pe femei care incearca sa recupereze farfuriile. Mai apoi isi asuma forma lor, umana, pentru a le trage pe femei sub apa. Femeilor capturate li se cere sa aiba grija de copiii de dracae.

Dracul din tau – In Romania. Duhuri rele despre care se crede ca isi au lacasul in apa.
Drakes, Firedrakes – Elementali ai focului. Nu au fost vazuti nicioadata de ochii umani, dar au fost stilizati in diferite forme. Sunt spirite benefice ale casei, care au o influenta pozitiva asupra psihicului uman. Ele au grija de focul din sobele si semineele caselor in schimbul gazduirii. Sunt active din momentul inserarii pana in zorii diminetii. Nici un drak nu a reactionat vreodata intr-un mod negativ ca raspuns la o purtare gresita a omului fata de el. Daca nu sunt bineveniti, ei pleaca. Prezenta lor emana un miros amestecat de oua clocite si copane de pui stricate. Ei prefera sa traiasca in mediul rural. Ei pot fi gasiti si sub stivele de lemne din inima codrilor impaduriti.
Drus – Vezi: Driade.
Driadele – In toate teritoriile celtice. Nimfe ale copacilor si in particular, ale stejarilor. Erau contactate de catre druizi si samani pentru inspiratie. Ele creaza o muzica feerica iar vocile lor sunt foarte placute pentru urechile oamenilor. Se stie ca acestea le-audezvaluit druizilor secretele magiei copacilor si i-au invatat tehnicile de calatorie astrala. Sunt active tot timpul anului, dar mai ales in noptile cu luna plina. Prefera salciile celorlalti copaci. Se spune ca salciile care gazduiesc aceste spirite, prind picioare iar noaptea cauta locuri noi in care sa-si odihneasca radacinile. Driadele pot fi considerate native din Grecia , acolo unde ele se chemau draiade si era de asemenea spirite ale copacilor -femei.

Duendes – in Peninsula Iberica. Spaniolii au adus aceste spirite al naturii din Mexic si din America Centrala si de Sud. Aceste zane solitare au infatisarea unor femei de varsta mijlocie imbracate in robe verzi. Sunt mici si firave, iar lungile degetele lor arata asemenea unor turturi. Sunt extrem de geloase pe conditia umana si cauta sa distruga si sa le faca rau oamenilor. Din pacate au mai ramas doar cateva. Sunt active tot timpul anului, mai ales noaptea. Se ataseaza de case si sunt atat de legate de locul lor incat sunt foarte dificil de exorcizat. Cauta sa zgorneasca femiliile din casele de care s-au atasat pentru a ramane doar ele acolo. Familia trebuie sa indure multe pana cand in cele din urma se hotareste sa-si paraseasca locuinta. Sunt farsori redutabili si se angajeaja in activitati de tip poltergeist. Le place sa arunce lucrurile si sa mute mobila. S-a intamplat ca unele din ele sa faca ordine in casa, dar acest lucru este destinat propiului lor confort. Feriti-va sa luati contactul cu aceste fiinte!
Duergar – Sunt o forma rautacioasa a piticilor (dwarfs) din Nordul Angliei. Gasesc o placere in a face farse oamenilor care sunt pe moarte. Poarta jachete din piele de miel, pantofi din piele de cartita si palarii verzi si au mai putin de 60 cm inaltime. Sunt extrem de morocanosi siurasc oamenii. Sunt activi tot timpul anului. Cauta sa faca rau calatorilor. Sunt spirite solitare care protejeaza cararile batute de zane si indeparteaza oamenii de aceste locuri. Sunt o rasa pe cale de disparitie. Pot fi intalnite si de-a lungul cararilor zanelor de pe Taramul Zanelor.

Duhul bailor – In Muntii Apuseni, Romania. Un spirit al minelor. Prezenta lui prevesteste napastele care se abat acestora. Minerii vor trebui sa paraseasca mina in care apare duhul bailor pentru a evita moartea. Vezi: coblynau.
Dullahan, Dullagan, Far Dorocha (Omul negru), Crom Dubh, Negrul Crom (Black Crom) – In Irlanda. Poate fi observat la miezul noptii, atunci cand au loc anumite festivitati sau sarbatori irlandeze. Apare ca un calaret salbatic fara cap, cu roba neagra, pe un armasar negru care traverseaza tara nechezand aprig. Uneori isi poarta capul in mana. Poseda un vaz supranatural, putand sa vada pe tot teritoriul tarii, chiar si in cea mai intunecata noapte. Puterea lui de a vorbi este limitata. Capul sau dezmembrat ii permite sa vorbeasca doar o data in timpul unei calatorii, neavand putere decat sa strige numele persoanei a carei moarte o prevesteste. Un dullahan isi opreste calul sau care necheaza, inainte usii unei case si striga numele persoanei care trebuie sa moara. Se mai opreste si in locul unde urmeaza sa moara cineva. Se spune ca reprezinta intruparea unui vechi zeu celtic, Crom Dubh sau Black Crom. Fiind un zeu al fertilitatii, Crom Dubh, cerea vieti omenesti in fiecare an, metoda favorita de sacrificiu fiind decapitarea. Adorarea lui a continuat pana in sec. al VI-lea d.H., cand misionarii crestini au ajuns in Scotia.

Cu toata influenta crestinismului, el nu a fost negat si a devenit cunoscut sub numele de Far Dorocha (Omul negru), care apare ca o intruchipare tangibila a mortii. Spre deosebire de banshee nu provoaca moartea oamenilor ci apare in ipostaza de vestitor al mortii, astfel ca nu se poate asigura o protectie reala impotriva acestuia. Totusi, se pare ca un artifact din aur il poate alunga deoarece are o frica irationala fata de acest metal pretios.
Dunters – Vezi: Caciula-Rosie (Redcap).
Dybbuk, Dybbukkim – La evrei. Un spirit demonic care poate poseda oamenii. Forma plurala pentru Dybbuk este Dybbukkim. Nu au natura corporala. Sunt doar niste spirite, care nu au gen, nu sunt nici feminine nici masculine. Traiesc in abisurile intunecate si sunt atrase de zonele cu energi negative. Uneori sunt vizibile cu ochiul liber, dar pot fi intalnite si in regiunile intunecate de pe Taramul Zanelor. Prima carte despre dybbuk a fost scrisa in secolul al XVI-lea. Actualmente, scriitorul Ben Horovitz a scos o carte despre folclorul evreiesc, ce poarta numele “The Dybbuk”.

Each-Uisge – Se pronunta “Ici-uschia”. Sunt cai de apa din Scotia, similari Kelpie-ilor, dar mult mai periculosi. Populeaza golfurile si marile si isi mananca victimele dupa ce le faramiteaza in bucatele marunte cu exceptia ficatului pe care il abandoneaza. Iau infatisarea unor frumosi cai care ademenesc calatorii sa-i incalece. Odata incalecati oamenii sunt dusi intr-o cursa nebuneasca care se termina sub apa, acolo unde sunt devorati de catre aceste creaturi.
Ekimmu – Este un uttuku, un spirit razbunator ai anticilor asirieni. Erau vazuti bocind si plangand langa casele in care urma sa moara cineva, asemenea spiritelor banshee.
Ellyllon, Ethlerthlon – In Tara Galilor. Sunt zane-elfi micute si diafane. Regina lor este Mab. Se hranesc cu ciuperci otravitoare si cu untul zanelor, o ciupearca ce se gaseste la radacinile copacilor batrani. Sunt mai mici decat Tylwyth Teg.
Elfi – Oameni cu urechi ascutite; versiuni scandinave ale spiritelor naturii care apar in doua soiuri, buni si rai, ca si in cazul Seelie si Unseelie. Elfii danezi sunt frumosi atunci cand sunt priviti din fata dar sunt scofalciti atunci cand sunt priviti din spate. Acestia fura mancarea oamenilor. Elfii constituie un alt nume pentru Trooping Faeries (spiritele in ceata) din Britania. In Scotia spiritele naturii de marimea oamenilor erau denumite elfi iar taramul spiritelor naturii purta numele de Elfame; in Anglia micile Trooping Fay (spiridusi in ceata) erau denumite elfi, si se facea referire la aceasta denumire in particular in cazul spiridusilor – baieti. Unii ocultisti considera ca elfii sunt spirite ale copacilor.

Erlkonig – Este “regele elfilor” din Germania. Avertizau oamenii de iminenta mortii. Persoanele care erau pe cale de a murii vorbeau despre prezenta acestor spirite.
Exmoor, bestia din Exmoor – Mai este cunoscuta si sub numele de Bestia din Mlastina Bodmin. Poate fi incadrata in categoria spiritelor naturii. Este o creatura cu infatisare de felina mare de culoare negra sau cenusiu inchis si este responsbila pentru uciderea mai multor animale din fermele din South Molton, Devonshire, Anglia. Primele relatari cu privire la aparitia acestei bestii sunt din anii ’70. Cele mai recente atacuri au fost raportate in august, 1995 si ianuarie, 2001. Desi au fost facute supozitii ca ar fi vorba de niste descendenti ai vreunei pume negre scapata de la gradina zoologica, ipoteza unui animal supranatural este mai plauzibila, avand in vedere ca niciodata nu a fost studiat vreun exemplar. S-a sugerat ipoteza ca aceste creaturi vin dintr-un univers paralel, facand salturi temporale in dimensiunea noastra. Asemanari cu chupacabra din cultura alien, (considerat a fi un animal interdimensional extraterestru) sau cu mutilarile de animale din America de Nord.
Fach, Fachan – Zane din vestul Scotiei.
Faeries, Fairies, Fays (zane) – In vechime aceste zane erau denumite Fays (spiridusi, zane, gnomi). Termenul “faery” face referire acum la elfii Anglo-Saxoni, la Daoine Sidhe din Highlands, la Tuatha De Danann din Irlanda,Tylwyth Teg din Tara Galilor, Seelie and Unseelie Courts, Wee Folk (poporul pitic), Good Neighbors (bunii vecini), si multe alte grupe de spirite ale naturii. Vezi: zanele.

Fair Family sau Fair Folk (Neamul Frumos sau Poporul Frumos) – Nume eufemistic folosit de gali pentru zane (fairies). Vezi: Tylwyth Teg.
Fantine – Spirite ale naturii din Elvetia.
Far Darrig, Fear Dearg, Fear Dearc – In Irlanda. “Red Man (Omul Rosu)”; un spirit solitar care poarta o palarie si o haina rosie si care adora se faca farse care te umple de fiori, dar care se dovedesc practice. Totusi unii fermieri se considera norocosi sa-l aiba prin preajma.
Far Dorocha (Omul negru) – Vezi: dullahan.
Fariseii (Farisees sau Pharisees) – Nume dat de copiii Suffolk pentru zane. Copiii Suffolk faceau adesea confuzie intre farisei si mentiunile biblice ale fariseilor evrei.
Farfarelli – Vezi: folletti.
Fary – Un regionalism din Northumberland pentru “fairy” (zana).
Fata Padurii – Personaj din folclorul maramuresean si romanesc; inalta, cu spatele ca o covata, cu parul lung, imbracata cu o camasa alba. Prin cantecul ei prelung continuu “hab, hi, habra” ii alunga pe ciobani noaptea in timpul somnului, ducandu-i la casa ei in stancile cele mai greu accesibile, folosindu-l mai multe zile, pe unii pierzandu-i.
Fauni (Satiri) – Gardieni ai padurilor si campiilor. Sunt spirite ale padurii – spirite ale naturii jumatate om – jumatate capra. Isi au originea in mitologia greaca. Sunt acoperiti cu blana si au coada copite, picioare si coarne de capra si pozitie bipeda. Protejeaza natura si coordoneaza activitatea celorlalte spirite ale naturii dintr-o anumita zona. Sunt stapanii domeniilor (dealuri, campii, vai, muntii, etc.) si toate spiritele naturii dintr-un domeniu sunt subordonate unui faun (satir). In fruntea ierarhiei spiritelor naturii se afla un faun, zeul Pan. Faunii (satirii) sunt vazuti adesea dansand in jurul focului. Ca reactie impotriva vechilor credinte in spiritele naturii, preotii crestini au ales faunii drept reprezentare pentru diavoli. Atunci cand se impreuneaza un faun femela cu un faun barbat, se naste un incub.

Fays – Arhaism al cuvantului “fairy” (zana); cu acest termen se face referire si pentru Fatae (cele trei ursitoare).
Fear-Gorta – In Irlanda. “Man of Hunger (Omul Foametei)”; un spirit solitar care bantuie pamantul in timpul foametei. Aduce noroc celor care ii dau bani sau mancare.
Feeorin – O mica zana care apare imbracata intr-o hainuta rosie. Adesea poarta si o palarie rosie. Iubeste dansul si muzica. Acestea sunt mai mult sau mai putin prietenoase cu oamenii carora le-au dat de altfel multe avertizari.
Fee (Fees, Fetes, Fions): Nordul Marii Britanii. Sunt zane (Faeries). Fees des Houles (Zanele talazului) traiesc in pesteri naturale si grote sapate in stancile de la marginea marii, sunt zane ale marii. Feele sunt si zane ale furtunii storm faeries care deseneaza culorile curcubeului. Apar in procesiune inaintea unei furtuni, urmand o regina fee care sta intr-o barca facuta din nautilus din marile sudice. Barca este trasa de doi crabi. Cu feele sunt asociati fionii, o rasa de pitici cu sabii mai mici decat un ac. Feele reprezinta si o denumire data pentru zane in Franta.
Femeile cerului – In mitologia poloneza, femeile cerului erau incarnari ale rusalkilor. Femeile slave ieseau afara in prima zapada si faceau oameni de zapada in cinstea lor, deoarece se credea ca femeile cerului aduceau aceasta zapada.

Fenoderee, Fendoree – Un tip de maroniu din Isle of Man (Insula Omului), mare urat si paros. Este entuziast sa-i ajute ope fermieri dar viata nu e chiar atat de frumoasa. Fenoderee a fost pacalit odata sa care apa intr-o sita. Fenoderee un frumos membru al Ferrishyn (tribul zanelor din Man), dar a fost exilat si i s-a dat o infatisare urata pentru ca nu a ajuns la festivalul de toamna unde trebuia sa curteze o fata umana.
Feriers, Ferishers – Alta denumire a copiilor Suffolk pentru fairies (zane).
Ferries – denumire pentru zanele din Shetland si Orcadia.
Ferrishyn, Ferrishin – In Isle of Man (Insula Omului). Numele (Manx name) pentru tribul spiritelor naturii (Fary Tribe). La singular, substantivul apare sub forma “ferrish”. Sunt zanele in ceata din Man (Trooping Fairies of Man), desi pare sa nu fie nici o distinctie intre ele si Sleih Beggey. Sunt mai putin aristocratice decat zanele din Irlanda si Tara Galilor si nu au un rege sau o regina. Sunt mici, aproximativ 90 cm inaltime desi cateodata ating doar 30 de cm. Pot auzi tot ceea ce se vorbeste dincolo de usi. Cea mai mica miscare a aerului aduce sunetul la urechile lor, astfel ca acest lucru ii determina pe oameni sa vorbeasca favorabil fata de ele.
Fetes – Ursitoare din nordul Marii Britanii.
Fionii – O rasa de pitici cu sabii mai mici decat un ac.

Fir Darrig – Se pronunta “fear dearg”; Adora farsele care iti dau fiori. Fi dragut(a) cu ei sau vei ajunge pe mainile lor.
Firedrake – Elementali ai focului. Vezi: Drakes.
Fireesin, culegatorii – Spirite Manx ale naturii, solitare, care ajuta fermierii.
Foawr (se citeste “fooar”) – Sunt uriasi care arunca pietre (Manx stone-throwing giants). Adesea rapesc vitele. Sunt fiinte obraznice.
Folletti, Folletto, Farfarelli, Grandinilli – Spirite ale vremii din Italia, aproape invizibile, ale caror picioare sunt indoite spre spate. Calatoresc pe vanturi si pot fi vazuti cum creeaza vartejuri in nisip. Se pare ca nu acorda nici o atentie oamenilor, dar pot fi rauvoitori si suparatori.
Frairies – Versiune Norfolk si Suffolk pentru cuvantul “fairy” (zana).
Fin Bheara (fin-vara), Fionnbharr (fyunn-varr), Findabair (finnavar) – In Irlanda. Este regele spiritelor naturii din Ulster, cunoscut si sub numele de regele mortii. Desi era insurat cu o zana el curta o frumoasa femeie muritoare. Nu trebuie confundat cu fiica lui Aillil si Maeve.
Fyglia – Este un fel de spirit personal. Adesea ia infatisarea unor animale. Nativii americani le spun “fetches” (fantome) si le iau drept totemuri. In principal, au functia de spirite gardian ai oamenilor.
Fylgiars – Spirite ale naturii gardian, din Islanda; sunt spirite ale oamenilor care s-au nascut cu un semn mare (epiploon) pe fata lor.

Galipot – Spirit al naturii din Franta care protejeaza padurile. In general apare sub forma unei pisici. I se maispune si bigourne.
Ganconagh – Vezi: gonconer.
Gandharvas – Zane din India. In poezia sanscrita figurau ca muzicieni si cantareti celesti.
Gans – Samanii indienilor Apache se roaga acestor spirite, cerandu-le sa indeparteze spiritele rele si sa aduca noroc.
Gean-canach – In Irlanda. “Love-Talker (Iubitorul de vorbe, Pierde-Vara)”; un spirit solitar care personifica iubirea si indolenta. Are o pipa in gura. Poarta ghinion sa te intalnesti cu el.
Geniile – Cu acest nume se face referire la spiritele naturii. Se considera ca geniile sunt inzestrate cu puteri magice. Geniile pot sluji oamenilor care se folosesc de puterile lor. Denumirea de genii vine de la arabi: Djinn (m) / Djinna (f); Jinn / Jinna – spirite ale naturii la arabi.
Gentry – Un nume irlandez pentru spiritele naturii. Cel mai nobil trib din toate spiritele naturii din Irlanda. O rasa mareata care vine de pe alte planete si care in general apar ca avand piele alba. Irlandezi obisnuiau sa-i binecuvanteze pe Gentry de frica sa nu pateasca vreun rau altfel. Rasa de extraterestrii la care se face referire cu numele de nordici pot fi Gentry. Adesea apar in vise sub forma unor fiinte luminoase de 2,1 m. Sunt cunoscuti sub numele de “Cei stralucitori”.
Ghillie Dhu – Un spirit solitar. Poate fi gasita printre tufisurile de mesteceni. Este imbracata cu frunze si muschi.

Ghul (m), Ghulla (f) – In traditiile din Orientul Mijlociu apar ca spirite ale desertului nesatule care mananca oameni doar atunci cand sunt nevoite.
Gianes – In Italia. Sunt elfi – femei solitari din padure, care ajuta ocazional oamenii. Sunt mesteri in teserea hainelor, dar le place sa teasa din placere si nu pentru beneficiul cuiva. Divinatia reprezinta un alt talent al acestora. Metoda lor obisnuita de divinatie o reprezinta citirea in rotile lor de tors care se afla in miscare. Sunt asociati cu elementul pamant.
Glaistig – Este o seducatoare zana a apei cu corp de capra pe care si-l ascunde sub o rochie larga si lunga . Ademeneste barbatii pentru a dansa cu ea dupa care le suge sangele asemenea unui vampir. Se poate manifesta si benefic. In acest caz ingrijeste si supravegheaza copiii si batranii sau mana la pascut cirezile fermierilor.
Gnomi – Elementali ai pamantului. Traiesc in subteran si pazesc comorile pamantului. Gnomii sunt bunii lucratori in metale, pe care le modeleaza in special sub forma sabiilor si armurilor.
Goblini – Sunt creaturi mici, oarecum rautacioase. Pot aparea si sub forma animalelor. Se poarta ca niste hoti, sunt smecheri si tin evidenta mortilor companionilor lor. Le place sa ademeneaasca oamenii cu fructe de pe taramul zanelor. Totusi nu sunt cu adevarat sau complet rai. Goblinii din mine bat in peretii de roca acolo unde stiu ca se afla minereu. Pentru a evita mania celor care ciocane trebuie lasata o pastie (o masa traditionala a minerilor) pentru ei. Goblini/Hobgoblini: La origine un nume general pentru creaturi de tip maroniu, grotesti dar prietenoase.

Golem – La evrei. Este un spirit de tip zombie care razbuna mortile nedrepte.
Gonconer – In Irlanda. Este un iubitor de vorba si un lenes. Ii place sa faca dragoste cu pastoritele si laptaresele. Este vazut fumand dintr-o pipa.
Gorta-Man, Gorta-Man cel Infometat (The Fear Gorta-Man of Hunger) – In Irlanda. Aduce noroc celui care ii da de mancare.
Grandinilli – Vezi: folletti.
Grant – Un cal mic ce sta in pozitie verticala. Fiecare grant este atasat de un loc anume iar atunci cand simte un pericol striga prin turn, avertizand asupra pericolului iminent.
Greencoaties (Cei imbracati in verde) – Denumire data spiritelor naturii care locuiesc in tinutul Lincolnshire Fen.
Gremlini (grimelini) – Spirite poznase si daunatoare din Franta.
Guillyn Veggey – The Little Boys (Micii baieti) este un termen Manx pentru spiritele naturii care traiesc in Isle of Man (Insula Omului).
Gwartheg Y Llyn (se pronunta “gwarrthey er thlin”) – In Tara Galilor. Zana cirezilor de vite.
Gwragedd Annwn (se pronunta “Gwrageth anun”) – Frumoase zane ale apelor in chip de fete frumoase din Tara Galilor care se cupleaza cu oamenii cateodata. Zane ale lacului; spirite bune ale apei.

Gwyllion (se pronunta “gwithlion”) – Spirite rele ale muntilor din Tara Galilor. Sunt spirite in chip de femei hidoase care pandesc si ratacesc calatorii care merg noaptea pe drumuri de munte. Acestea erau prieteni si patroni ai caprelor si pot intr-adevar sa-si asume infatisare de capra.
Hags – Apar in chip de cotoroante. Sunt personificari ale iernii in insulele britanice. Se crede ca sunt vechi zeite din antichitate care au ramas in acele locuri. Unele hags se transforma si din femei ingrozitor de urate (starea lor normala) devin fete ale caror frunusete iti ia respiratia atunci cand iarna se transforma in primavara.
Hampelmann – Changeling (schimbarus) la germani.
Heiole – In Romania. Fiinte care sunt invocate in cantecele de jale la moartea unui om.
Henkies – Unul din numele date pentru Trows in Orkney si Shetland.
Hobgoblini – Au o proasta reputatie avand in vedere ca puritanii foloseau aceasta denumire pentru spiritele goblin rele, dar cu toate acestea ei sunt un soi de maronii prietenosi. Se dovedesc de ajutor cateodata, dar ajutorul lor ia forma unor glume. Totusi nu-i suparati caci pot deveni obraznici.
Hogmen, Hillmen (oamenii capcauni, oamenii din dealuri) – Spirite Manx ale naturii, foarte temute. Pot fi vazute pe 11 noiembrie, atunci cand isi muta casele.

Host, the (oastea, ceata) – Se considera ca fac parte din spiritele Unseelie Court (Curtea nebinecuvantata). Vezi: Sluagh.
Howlaa – Un spirit al naturii care se tanguieste pe tarmul marii inaintea furtunilor.
Hu hsien (spiritele vulpe): Spirite ale naturii din China, cu puteri deosebite, care isi pot schimba infatisarea. Sunt considerate raufacatoare si pot trece prin materie solida. Elementele lor sunt: aerul, apa si pamantul.
Huacas – Miturile incase vorbesc despre huacas, spirite cu infatisare de pietre sau fiinte divine, care supravegheaza campurile.
Huldafolk – Spirite scandinave solitare.
Huldri – In Scandinavia. Fiinte care traiesc in adancurile pamantului. Asezarile lor nu difera cu nimic de cele pamantene; ei cultiva pamantul, cresc vite, intr-un cuvant duc o viata identica cu a pamantenilor. Lor le sunt subordonate vietuitoarele salbatice din paduri, pestii din anumite lacuri. Atunci cand taranii scandinavi vor sa construiasca ceva fac un “somn de incercare” pe locul ales. daca somnul este linistit, inseamna ca nu exista nici o piedica din adancuri. Deasemenea “cei ascunsi” ii ajuta pe oameni aflati la ananghie. Exista multe legende conform carora armatele din Norvegia au fost ajutate in lupte de catre soldati care au disparut la fel cum au aparut si nu au lasat nici o urma. Huldrii figureaza si in ipostaze crude: schimba copii din leagan cu copii de ai lor care au defecte corporale sau mintale.

Hyter Sprites – Spirite ale naturii din estul Angliei. Au abilitatea de a aparea in forma unor pasari.
Ielele, sanzienele, frumoasele, sfintele, maiestrele, maiastrele, mandrele, soimanele, soimaritele, vantoasele, dansele, milostivele, milostivnicele, miluitele, zanele, rusaliile, dragaicele, domnitele, puternicele, nagodele, samovilele, valvele, iezmele, iroditele, musatele, fetele codrului, imparatesele vazduhului – La romani. Spirite care te farmeca prin infatisarea si muzica lor. Sunt vazute cum dantuie hora in lumina lunii, in poieni, pe dealuri, pe campii, in munti. Cantecele lor sunt divine si infatisarea lor diafana. Apar cu parul despletit imbracate in rochii largi, albe sau uneori apar complet dezbracate. Se pot manifesta benefic sau malefic. Acolo unde au dansat ielele rele apar cercuri unde iarba este uscata. In cazul ielelor bune apar cercuri in care iarba creste mai mare. Copacii in jurul carora au dansat ielele rele se usuca. Cel care se aude strigat de catre iele nu trebuie sa raspunda altfel va ramane mut, pocit sau paralizat. Omul profan este ademenit de strigatele si muzica lor divina precum si de infatisarea lor dar uneori numai simpla lor vedere sau faptul de a te apropia de ele te poate face sa-ti pierzi mintile sau sa devi schiop, orb sau pocit. Cei care au ganduri necurate la vederea acestor fiinte minunate vor avea de suportat consecinte negative, in schimb initiatii sau cei cu sufletul curat se pot bucura de binecuvantarea lor. In unele parti din Moldova se vorbeste de rotita de la carucioara ielelor. Aceasta este o bucata mica si rotunda de lemn de marimea unui nasture pe care o lasa ielele unor anumite persoane cu sufletul curat. Rotita ielelor are propietati magice si este folosita pentru vindecare atat fizica dar si spirituala. Cel mai potrivit moment in care poti vedea ielele este noaptea de sanziene (noaptea sfantului Ioan Botezatorul, in care se celebreaza la romani solstitiul de vara, 24-25 iunie).

Illes – Troli parosi din Islanda, care pot lua frumoase forme umane pentru scurte perioade.
Incubi – In Italia au aparut la inceput ca fiind spirite ale cirezilor si erau asociate cu elementul pamant. In folclorul din multe tari ale lumii se vorbeste despre tendintele sexuale ale acestora si despre intruziunile lor in casele oamenilor acolo unde se acupleaza cu femei. Contrapartea lor feminina o reprezinta sucubii, spirite femei care se cupleaza cu barbatii. Sunt activi mai ales noaptea si apar in general atunci cand femeile se afla intr-o stare de transa sau intr-o stare intermediara intre starea de somn si cea de veghe.
Ingerii meteorologiei – Spirite ale naturii cu infatisare de ingeri. Se afla foarte sus pe scara ierarhica a spiritelor naturii, coordonand clima si vremea. Sunt reprezentati pe hartile vechi de navigatie.
Inorogi (unicorni) – Spirite ale naturii cu infatisare de cai care au un corn in frunte.
Jack-In-Irons (Jack-de-Fier) – Un urias din Yorkshire (Estul Angliei) care bantuie drumurile singuratice.
Jenny Greenteeth (Jenny Dinti-Verzi) – Aceasta este o versiune a lui Peg Powler pentru raul Yorkshire. Mai este considerata o versiune pentru Bean-Fionn din Irlanda.
Jidovi – Denumire data uriasilor in traditiile din Romania. Uneori se face o distinctie intre jidovi si uriasi, considerandu-se a fi doua rase diferite. Traiesc in munti.
Jimaninos, Jimaninas – Spirite ale anotimpurilor din Mexic si America Centrala, cu infatisare de copii.

Jimmy Squarefoot (Jimmy Talpa-Patrata) – Aparitia lui sperie, totusi nu face rau.
Kachina – Spiritele stramosilor indienilor Pueblo din America de Nord. Hopi cred deasemenea in kachinas si cred despre ele ca sunt sufletele mortilor virtuosi.
Kappa – Spirite ale apei din Japonia, raufacatoare, care captureaza innotatorii din lacuri si rauri.
Kelpie – Spirite ale apei din Scotia. Deobicei sunt vazute ca niste cai albi dar cateodata apar ca niste oameni parosi. Bantuie raurile si izvoarele si ii lasa pe oameni sa-l incalece dupa care ii scufunda in apa. (Vezi Each-Uisge si Aughisky). Un elemental supranatural al apei care este rauvoitor si ia forma unui cal.
Kerherriighth – Vezi: Cyhyraeth.
Killmoulis – Este un maroniu urat care bantuie morile. Are un nas enorm dar ii lipseste gura. Se hraneste umplandu-si narile cu mancare. Ajuta morarii dar face glume atat de dese incat devine mai degraba o bataie de cap decat un ajutor.
Klaboutermannikin – Locuiesc pe nave. Le protejeaza si le ghideaza.
Klippe – Denumire din Forfarshire pentru “fairy” (zana).
Knockers, Knackers (Cei care bat) – In Cornwall (Marea Britanie). Spirite ale minelor prietene cu minerii. Bataile lor indicau locul in care va fi gasit minereu. Mai sunt denumiti si Buccas.
Kobolds – sunt versiuni germane pentru Knockers. Cauzeaza probleme minerilor si le ingreuneaza munca. Pentru a deruta minerii, ocazional le acorda si ajutor.

Korred – Gardieni capriciosi si cu infatisare bizara dar in general binevoitori care pazesc pietrele monumentelor din vechime din Britania.
Kul – La inuitii din nordul continentului american, apar ca spirite ale apelor arctice care ajuta pescarii.
Lauru – In Italia. Este o rasa de sprites. Au mai putin de 60 cm, ochi negri si par brunet carliontat. Pot fi vazuti foarte rar, in timpul zilei. Sunt asociati cu elementul aer.
Leanhaun Shee-Sidhe, Leannan Sidhe – In Irlanda. Este “domnisoara zana” care in schimbul inspiratiei pe care o da se hraneste cu forta de viata a unor oameni care sfarsesc prin a muri. Poetii galezi mor de tineri daca incheie un targ cu aceasta zana.
Leprechaun (se citestele “leprakan”) – In Irlanda. Un spirit solitar care face pantofi si care de obicei pazeste un vas de aur. Numele vine din irlandeza (in Irlandeza se spune leith bbrogan). Au tendinta de a face pozne, asa cum fac Cluricaun si Far Darrig. Acest spirit irlandez este vazut mereu singur. Adeseori este vazut cum lucreaza fericit la un singur pantof sub o tufa sau un gard viu. Sunt foarte isteti si este foarte dificil sa-i convingeti sa va conduca la locul in care ascund vasele de aur mai ales ca nu poti vedea un Leprechaun inainte de a te vedea el pe tine. Leprechaunii poarta in general palarii cu trei colturi si au fost vazuti rotindu-se pe ele asemenea unor titirezi.

Leshy – Spirite ale naturii slave.
Li’l Fellas – Un nume eufemistic Manx pentru Bunii vecini (Good Neighbors).
Lilitu – In Orientul Mijlociu. Spirite feminine ale vantului asociate cu Lilith, prima sotie a lui Adam.
Linchetto, Buffardello, Caccavecchia, Mazapegolo – In Italia. Apartin de o rasa elfica, si anume, elfii de noapte. Urasc dezordinea si parasesc casele dezordonate. Se spune ca acesti elfi provoaca cosmaruri si zgomote pe timpul noptii. Sunt asociati cu elementul aer.
Lunantishess sau Lunantishee – Sunt un trib de spirite care protejeaza tufele de porumbar. Nu vor permite niciodata ca acestea sa fie taiate pe 11 noiembrie sau 11 mai. Daca reusesti sa tai o tufa in aceste zile vei fi urmarit de ghinion.
Lutin – In folclorul din Normandia (Franta) apare ca un goblin, similar spiritelor casei din Germania. Mai inainte era denumit Netun, care se presupune ca deriva din Neptun. Atunci cand lutinul ia forma unui cal de culoare rosie, este denumit “Le Cheval Bayard”.
Ly Erg – Acest spirit al naturii tanjeste sa fie soldat. Se imbraca asemenea unui soldatsi nu poate si nu poate fi distins intre ceilalti soldati, doar daca te uiti la mainile lui care sunt patate cu rosu de la sangele pe care l-a varsat.
Magut – Vezi: masseriol.
Mamucca – Vezi: monaciello.

Manitou – La indienii Algonquin din estul Americii de Nord. Sunt un popor de spirite ale naturii care joaca farse folosinduse de coarnele de cerb si care apeleaza la magie folosindu-se de bataile de tobe.
Mara – Un goblin din folclorul scandinav care pune stapanire pe oamenii care se afla in pat astfel incat acestia nu mai pot vorbi si nu se mai pot misca.
Maroniii (Brownie) – Exista o mare variatie lincvistica in ceeea ce priveste aceste spirite. Astfel acestia sunt cunoscuti sub numele de Bwca sau Bwbachod in Tara Galilor; Bodach (budagh) in insulele Scotiei; Fenodoree in Man; Pixies or Psgies in vestul Angliei; Bockle in Scotia. Daca cineva doreste sa le castige prietenia le pot spune Bendith Y Mamau (binecuvantarea mamei). Au intre 60 – 30 cm si se imbraca in haine marronii. Au fete zbarcite, maronii si sunt parosi. Maronii duc la bun sfarsit treburile neterminate din casele in care locuiesc. Orice intentie de rasplata ii va indeparta, dar se bucura daca le puneti deoparte un vas cu lapte sau o prajitura. Traditia spune ca acestia nu agreeaza postitorii, cumpatatii si preotii. Daca sunt ofensati vor raspunde cu trasnai rautacioase. Daca intr-o casa exista un servitor lenes acesta va fi o corvoada pentru maronii. Toti maroniii se bucura sa fie recompensati cu un vas cu smantana sau lapte si cu o prajitura cu miere. Sa nu le dati niciodata haine sau prea multa mancare. Vor considera aceasta drept ofensa si vor pleca. Aveti grija sa nu criticati munca lor. Odata un fermier a criticat toata munca lor de secerare iar maronii i-au aruncat toata recolta peste stanci, in mare. In Comitatul de Vest al Angliei, Pixies sau Pigsies isi asuma ocazional aceleasi indatoriri pe care le au maroniii desi acestia sunt in esenta diferiti. Cei mai intalniti sunt maroniii care traiesc la hotare. Apar ca niste omuleti de aproximativ 90 cm, imbracati cu haine zdrenturoase maro, au fete maronii si sunt parosi. Ei sunt responsabili pentru treburile din ferma sau casa in care locuiesc: pentru seceris, coasa, treierat, pastoritul turmelor, indruma gainile da oua acolo unde trebuie si dau sfaturi bune la nevoie. Un maroniu poate deveni atasat de un membru al familiei.

Martolea (m), Martiseara (f) – La romani. Pedepseste femeile care lucreaza in zilele de marti seara, furandu-le copiii sau schimbandu-i cu ai ei parosi, diavolesti urati. Martolea si Martiseara patroneaza ziua de marti.
Marunteii (Tiddy Ones) – Sunt grupuri de spirite puternice. In general sunt de mare ajutor. Micutul Mun (Tiddy Mun) era adesea invocat pentru a retrage inundatiile. Totusi ele pot devenii rautacioase si pot provoca rau copiilor si vitelor. Fiti precauti!
Masseriol, Magut, Mazapegul, Barabaos – In nordul Italiei si Peninsula Iberica. Masseriolii prefera viata de oras celei de tara. Pot fi de ajutor dar au o parere foarte buna despre ei. Sunt durdulii, dar sunt imbracati impecabili si intotdeauna apar in forma barbateasca. Sunt activi tot timpul anului. Masseriol inseamna “micul fermier”. Sunt dispusi sa-i ajute pe fermieri atat timp cat nu vor fi nevoiti sa se murdareasca. Se dovedesc de mare ajutor in bucatarie. Sunt atrasi de tinerele fete pe care le iau in locuintele lor din munti si le pune sa danseze pentru ei. Nu provoaca nici un rau acestor fete, avand in vedere faptul ca experientele traite alaturi de acesti domni sunt placute. In unele legende, ei le da o gramada de aur oamenilor (mai ales femeilor) pe care ii apreciaza. Sunt asociati cu elementul pamant. Se gasesc in Italia rurala si in fermele de pe Taramul Zanelor.
Mazapegolo – Vezi: linchetto.
Mazapegul – Vezi: masseriol.

Mazikeen, Shideem, Shehireem – Spirite ale naturii la evrei care au multa magie si sunt incantatoare. Li se mai spune shideem sau shehireem. S-au nascut atunci cand Adam si Eva au fost excomunicati pentru 130 de ani deoarece au mancat din pomul cunoasterii. Spiritele-femei stau cu Adam, iar spiritele-barbati stau cu Eva si din cuplarile care au urmat s-au nascut Mazikeem. Sunt fiinte intre oameni si ingeri. Au aripi si pot zbura, prevestesc viitorul ai le place sa petreca si sa bea. Se casatoresc si au copii. Isi pot schimba infatisarea. Pare a fi o versiune evreiasca a Omului-Molie (Mothman).
Mekumwasuck – Vezi: micii oameni ai indienilor Passamaquoddy.
Menehunes – Spirite ale naturii din Hawai care muncesc din greu noaptea pentru a construi poduri si drumuri. Sunt creaturi mici cu ochi intunecati, cu sprancene zburlite si cu voci ragusite.
Merrows – Sunt sirene irlandeze. Exista doua genuri -femei si barbati sirena. Poarta o palarie rosie din pene. Daca le sunt furate palariile nu se pot intoarce in adancurile marii, acolo unde locuiesc. Femeile sirena sunt foarte frumoase. Daca vezi una este un semn rau, dar sunt binevoitoare si adesea se indragostesc de pescari, aceasta din cauza ca barbatii sirena sunt repulsivi. Totusi, in general, barbatii sirena sunt prietenosi. Adesea vin la tarm si iau forma unor vite fara coarne.

Miazanoapte – In Romania. Este o naluca ce umbla la raspantii de drum de la asfintitul soarelui si pana la miezul noptii, luand infatisare de animale de tot felul, pentru ca apoi sa piara iarasi.
Micii oameni ai indienilor Passamaquoddy – Sunt de doua feluri: Nagumwasuck si Mekumwasuck. Au inaltimi intre 60 si 90 de cm si sunt urati. Indienii Passamaquody Indians traiesc la granita canadiana cu SUA. Nagumwasuck sunt strans legati de oamenii. Ei canta cu tristete cand este o moarte in trib si danseaza cand are loc o nunta. Sunt constienti de uratenia lor si este aproape fatal sa razi de ei. Mekumwasuck traiesc in padure si se imbraca ciudat. Fetele lor sunt acoperite cu par. Sunt protectori ai Bisericii Catolice. Daca un Mekumwasuck priveste tinta la tine, ori vei muri ori vei lua o boala contagioasa.
Micul popor (Little Folk) – Vezi: Sleight Beggey.
Mimis – Spirite micute din Australia, cu maini si picioare alungite, care traiesc in crapaturile din stanci. Radacinile si cartofii constituie simpla lor dieta, dar uneori mananca oameni.
Minotauri – Oameni cu cap de taur, care apar in legendele Greciei antice. Traditiile oculte incadreaza aceste fiinte in categoria spiritelor naturii. In Romania exista marturii despre comori blestemate pazite de minotauri.
Mitmit – In Ungaria. O fiinta mica si meschina care obisnuieste sa faca oamenilor cu ochiul, din spatele tufelor. Traieste langa ape.

Monachetto – In Italia. Spirite asemanatoare gnomilor care pot fi gasite in caverne si tuneluri. Sunt asociate cu elementul pamant.
Monaciello, Mamucca, Pundacciu – In Italia. Apar mereu ca barbati, imbracati in rosi si sunt mereu bauti, dar sunt prietenosi. Numele lor “monaciello” inseamna “micul calugar”, cu referire la mantiile cu gluga pe care le poarta acestia. Locuiesc in pivnitele cu vin pe care le protejeaza. Sunt bine dispusi si se amuza furand hainele oamenilor. Sunt asociati cu elementul pamant.
Mooinjer Veggey (se citeste “muinjer vegar”) – Este un termen familiar Maxman pentru micii oameni (The Little People), spirite ale naturii care traiesc in Isle of Man.
Mos Ene – Calatoreste in toata lumea si arunca praf in ochii copiilor pentru a le aduce somnul. Alti copii povestesc cum il vad pe Mos Ene pe la gene inainte de a adormi. In engleza se numeste Sandman adica Omul cu Praf.
Mother Holle (Mama Indurarii) – O baba care traieste pe fundul fantanilor vechi. Ea face dreptate si te poate ajuta. Iti poate fi ghid sau te poate ajuta sa vezi in viitor.
Muma Padurii, Mama Padurii, Valva Padurii – In Romania. Un spirit al padurii in chip de baba hidoasa cu parul ravasit, imbracata cu jerpelituri care locuieste in padure. Rapeste copiii si rataceste calatorii aflati la drum de noapte prin padure. La nastere este bine sa se lege de scutecul copilului un ac, pentru a nu veni Muma Padurii sa-i fure somnul, sau chiar copiii oamenilor si sa-i lase in schimb pe ai ei, care sunt urati si rai.

Mumiai – Este foarte cunoscut pentru ca persecuteaza taranii, in special pe cei de casta joasa, care au furat de la vecinii lor sau care s-au purtat urat cu acestia. Mumiai le arunca obiectele din casa in aer, le sparge vasele si le calca in picioare iarba din gradina, fortandu-i in cele din urma sa isi paraseasca satul.
Muryans – Este cuvant din regiunea Cornish pentru “furnica”. Sunt sufletele celor care au fost trimisi in Purgatoriu. Sufletele lor se micsoreaza treptat pana ajung de marimea unor furnici. Apoi dispar si nimeni nu stie unde se duc. Asa ca nu calcati niciodata pe furnici. Ati putea calca pe stramosii vostri.
Nagas – In India. Fumoase spirite ale elementelor pamant si apa, care au puteri magice si traiesc in orase subterane. Isi pot schimba forma, care adesea se prezinta ca un hibrid intre sarpe si om, uneori cu mai multe capete.
Nagumwasuck – Vezi: micii oameni ai indienilor Passamaquoddy.
Naiade – Nimfe ale raurilor si izvoarelor.
Nain Rouge – “Piticul rosu”. Un lutin sau un spirit al casei din Normandia (Franta), care simpatizezaza pescarii. Mai este cunoscut si sub denumirea de “omuletul rosu”. Vezi: lutin.
Napee – Nimfe al muntilor, vailor, codrilor, cringurilor si pasunilor.
Neagra Annis (Black Annis) – Este o cotoroanta care mananca mieii si copiii rataciti.

Negrul Angus (Black Angus) – Un spirit prevestitor al mortii. Se prezinta sub forma unui caine mare negru cu ochi galbeni si colti ascutiti, care bantuie nordul Angliei si Scotia, aratandu-se celor care vor muri in termen de doua saptamani. Scotienii din sud cred ca are doua coarne, trasatura care vine probabil din confuzia pe care o creeaza faptul ca este comparat cu diavolul. Negrul Angus a fost vazut a fost vazut si de cei alti oameni in afara de cei care erau destinati sa moara, dar de la distanta. Atunci cand Angus aduce vestea morti el iti va taia calea, va sari in fata ta se va intoarce si va marai. Cei care au trecut prin aceasta experienta spun ca ochii acestuia sunt de un galben stralucitor, iar labele lui sunt ude. O relatare tarzie adauga un element nou in povestea acestui spirit prevestitor. Un preot prevestitor de langa Plymouth, numit Dando, care a fost omorat in timp ce punea la cale fapte imorale, a fost vazut aparand cu negrul Angus in Cornwal si Devon, si multe din aparitiile sale au prevestit nu numai moartea, dar si o viata de apoi mizerabila. In Scotia acest spirit poarta numele de Cu Sith. Asemanari cu Cwn Annw (cainii dealului) din Tara Galilor, cu cainii negrii din Anglia si cu Barguest.
Negrul Crom (Black Crom) – Vezi: dullahan.
Nereide – Nimfe de mare.

Nimfele – Spirite ale apei in forma unor frumoase fete imbracate in alb. Locuiesc in general pe marginea lacurilor si a izvoarelor. Vechii romani atribuiau izvoarelor unde locuiau nimfele proprietati curative si le lasau drept ofranda diferite obiecte. Se spune ca zanele din ziua de astazi sunt descendentele nimfelor de pe vremea romanilor, care au evoluat de-a lungul timpului.
Nisse, spiridusul Nisse – In Scandinavia. Un duh care atunci cand ia forma umana nu se dovedeste prea aratos. Este vrednic la feluritele treburi si ajuta bucuros zi si noapte pe taranul de langa plug. Are un cal preferat si se ocupa de el cu un sarg neasemuit. Femeile care neglijau curatenia vacilor erau zgaltaite noaptea din somnul lor nepasator de catre Nisse. Atata timp cat este lasat sa munceasca in voie, Nisse este bine dispus si se multumeste cu hrana modesta. In unele legende se spune ca este multamit daca i se da mancare o data pe an. Are putere de urias dar fire de copil. Ii place sa se amestece in jocul celor mici iar celor mari le face uneori farse nevinovate.
Nixy, nixies – Spirite ale raurilor din Germania.
Nocnitsa – O hag (cotoroanta) de noapte din folclorul rus, polonez, sarb si slovac. Tortureaza copiii noaptea. In unele regiuni, mamele pun un cutit in patut, sau trag un cerc cu acesta in jurul patutului. Plasand o secure sub podeaua de sub patut, ele tin departe aceste cotoroante de patul copilului (acest lucru vine probabil din credinta ca fiintele supranaturale nu se pot atindge de fier). Alte denumiri pentru aceasta cotoroanta: Kriksy si Plaksy. Echivalentul bulgar este

Gorska Makva, o cotoroanta hidoasa din padure.
Noctilucele – O varietate de sirene care apar in noptile cand valurile devin fosforescente si care iau forme de animale. Aduc presimtiri rele si amintiri urate. Sunt legate de un vechi mister despre Luna Scufundata.
N�kk – In Scandinavia. Infatisarea acestui spiridus aminteste intrucatva de Neptun din mitologia antica iesind din valuri, “suvoaie de apa se scurg necontenit din barba lui enorma”. Se poate transforma in orice si o face cu o deosebita asiduitate. Atunci cand vrea sa semnaleze ca intr-un loc se va ineca cineva, se transforma intr-o pasare care scoate tipete salbatice, rotindu-se deasupra locului viitoarei nenorociri. La fel se intampla si cu locul in care urmeaza sa se produca naufragiul unei corabii. Nu se poate spune ca este un spirite binevoitor avand in vedere ca nu se da inlaturi de a atrage si a ineca oameni, mai ales copii. Daca este rostit numele lui, N�kk isi pierde puterea, desi uneori aceasta rostire este cu totul intamplatoare, ea putandu-se datora, bunaoara, unui joc de cuvinte, rezultat involuntar. O trasatura atribuita acestui spiridus este sentimentalismul. N�kk poate fi vazut adeseori iarna, cand raurile au inghetat, stand pe un sloi de gheata si oftand amarnic cu privirea pierduta in departari. Alteori el canta din harfa sau din vioara, cautand sa-si alunge tristetea care pare sa-l copleseasca.

Nuckelavee – este un spirit de mare scotian, oribil, care apare ca un cal urias ale carui picioare sunt transformate partial in inotatoare, are o gura gigantica si ochi rai, in flacari. Atunci cand este privit din spate apare hidos cu un gat subtire care pare prea slab pentru a suporta capul sau monstruos. Nu are piele si se poate vedea cum sangele de culoare neagra circula prin venele galbene. Tendoanele sunt albe iar muschii puternici si rosii. Uraste apele curgatoare proaspete astfel ca daca te urmareste, gaseste un izvor si traverseaza-l. Astfel vei scapa de el.
Nuggie – In Scotia. Un spirit al apei.
N�men – In nordul Spaniei, dar mai ales in Tara Bascilor. Este un nume generic care se aplica toturor spritelor si spiritelor sau fiintelor supranaturale.
Nunnehi – Versiuni Cherokee ale elfilor. Traiesc in orase subterane. Nunnehi sunt sensibili la suferinta vecinilor lor, indienii Cherokee si ocazional le ofera ajutor. Nunnehi ii conduc la Pilot Knob, Carolina de Nord, acolo unde acestia pot trece pe taramul lor, unde se afla in siguranta.
Oamenii batrani – Denumire din Cornish pentru spiritele naturii.
Nunus – Sunt un soi de pitic. Traiesc in stancile care au cate doua gauri. Sunt de mare ajutor si sunt binevoitori cu cei care care ajung la ei. Uneori ii poftesc pe acestia sa traiasca in stancile in care locuiesc ei.

Oamenii buni (Good People) – Irlandezi fac referire la sidhe in aceasta maniera. Vezi: Daoine Maithe.
Oamenii din dealuri – Spirite ale naturii din Anglia care traiesc in interiorul colinelor. Sunt spirite subterane.
Oamenii Maronii (Brown Men) – Cornwal si Scotia. Spirite ale naturii cu infatisare de barbati mici care protejeaza animalele din Mlastina Bodmin, din Cornwall. Parul lor rar si ciufulit are cupoarea cuprului. Au brate lungi si durdulii si se imbraca in maro sau in culoare stratului de frunze din mlastina. Nu se infatiseaza oamenilor pe care ii detesta si ii evita pe cat posibil. Sunt veri cu maroniii scotieni. Datorita faptului ca evita contactul cu oamenii, se stie prea putin despre ei.
Oamenii pacii – In Irlanda si Scotia. Alta denumire pentru Daoine Sidhe.
Oannes – Fiinte cu cap de peste din alta lume, care erau considerati zei ai marii de catre vechii caldeeni. Oannes traiau ziua printre oameni iar noaptea se intorceau in apele Golfului Persic pentru a innota. Au ajutat la constructia civilizatiei sumeriene, in domeniul artelor, stiintei, religiei.
Obrigwabibikwa – In miturile pigmeilor, acesta era un pitic ce se putea transforma intr-o reptila.
Oceanide – Nimfe care traiesc in oacene.
Odmience – Schimbarusi (changeling) din mitologia poloneza.

Ohdows – O rasa de oameni pitici care au trasaturile nativilor americani si care traiesc in subsolul Americii de Nord. Folosesc magia pentru a imblanzi spiritele pamantului care aduc cutremurele.
Omang – Omuleti mici din credintele tribului Batak din Sumatra. Se spune ca sunt hoti iscusiti.
Omuletii albastrii din Minch – Locuiesc in stramtorile dintre Long Island si Shiant Islands. Sunt responsabili pentru furtunile neasteptate si naufragii, dar incercarile lor de a scufunda navele pot fi evitate daca esti un abil navigator. Unii spun ca acestia ar fi ingeri decazuti.
Oamenii-stejari – In Bretania. Spirite ale copacilor care traiesc in stejari. Sunt ostili oamenilor si ocrotesc viata salbatica.
Omul-Molie (Mothman) – Un spirit modern al naturii, sub forma unui om inaripat, care se intalneste nu numai in mediul rural ci si in marile orase. Prevesteste marile dezastre si evenimentele hotaratoare pentru istoria omenirii. A fost vazut in America dar si in alte tari, cum ar fi Ucraina, unde a prevestit dezastrul de la Cernobal. Unii ocultisti consideta ca Omul-Molie ar putea fi incadrat ca o rasa de extraterestri deoarece aparitia lui precede valurile de OZN-uri. Se considera a fi o varianta moderna a “diavolului din New Jersey”, un spirit al naturii care a bantuit timp de sute de ani marele oras american. Omul molie se incadreaza foarte bine in tipologia spiritelor vestitoare ale naturii. Este o varianta moderna a acestor spirite.
Omuletul maro din Muirs – Este protectorul animalelor salbatice.

Ondine – Spirite ale apei in chip de femei.
Oonagh (oona) – Irlanda. Sotia lui Fin Bheara.
Orchi – In Italia. Sunt giganti cu inclinatii mediocre. Cand sunt vazuti, apar ca omuleti barbosi. Traiesc pe nori de unde coboara pe pamant doar pentru mancare. Nu este bine sa fie contactati. Sunt asociati cu elementul aer.
Orcuili – In Italia. Sunt pitici cu inclinatii mediocre. Sunt adevarati maestrii in ceea ce priveste schimbarea infatisarii si miros oribil. Apar in chipul unor omuleti barbosi. traiesc in pesteri. Nu e bine sa fie contactati.
Oreade – Nimfe ale muntilor si satelor.
Oskoreii – Scandinavia. O ceata de calareti ce traverseaza ca o furtuna cerul, scotand chiote napraznice. Caii lor sunt negri, ochii le stralucesc in intuneric. Oskoreii au darul de a dubla obiectele sau fiintele, luand cu ei pe cel real si lasand in urma o copie. De exemplu, daca un cal vrea sa manance in seara Craciunului, inseamna ca originalul a fost rapit de oskorei, pentru galopadele lor frenetice, iar in grajd a ramas un “dublet”. Daca li se ofera hrana, oricat ar fi ea de saraca, pot fi lesne indepartati. Copiii care nu vor sa adoarma sunt amenintati astfel: Ia aminte: daca nu dormi, vor veni oskoreii sa te ia!”.
Otteermaaner – Vezi: alven.
Ovinnik – Subspecie de domoviyr. Vezi: Domoviyr.
Palos – Spirite elementale din nordul Italiei. Sunt eterici si au influenta asupra proceselor mentale, creativitatii, gandurilor si conceptelor.
Paparude – Spirite ale ploii la romani care sunt invocate in timp de seceta. In mitologia polulara paparuda este inchipuita ca o femeie imbracata in zdrente care aduce ploaia.

Pechs, Pehts – Spirite scotiene care construiesc castele. Se spune ca multe dintre castelele vechi au fost contrui au fost construite de catre Pechs.
Peg Powler – Traieste in rauri. Este o hag (cotoroanta) verde de apa cu parul lung si dinti ascutiti. Ii apuca de glezne pe cei care se apropie de apa si ii trage in adancuri pentru a-i ineca. Frica de aceasta este descrisa intr-un poem popular al Mamei Goose:
“Mama, pot sa ma duc sa-not?
Da, fiica mea draga.
Agata hainele de o creanga de anin
Dar nu te duce langa apa.”
Aninii sunt considerati ca un farmec impotriva spiritelor rele. Vezi: Jenny Greenteeth.
Pegas – Faptura in chip de cal inaripat. Unii ocultisti includ aceste fapturi in categoria spiritelor naturii.
Peri – O zana persana. Peri care sunt rele sunt denumite “Deevs”
Peris – Spirite ale copacilor din Iran, descendenti ai ingerilor decazuti.
Phooka, Phouka, Pooka – Este un goblin irlandez care ia diferite infatisari de bestii. Poate lua forme variate si este considerat periculos. Uneori apare ca un caine, alteori ca un taur, ca un cal sau ca un vultur si aproape mereu este negru cu ochi inflacarati. Apare in forma unui ponei docil care se ofera sa ajute calatorii incarcati cu desage, dar ii conduce pe cele mai salbatice drumuri, in locuri infioratoare.

Picts – Oamenii care au traiat la inceput in nord-estul coastei Irlandei. Erau denumiti “Cruithne” si au migrat din Galia (Franta). Odata cu sosirea valurilor de invadatori din Irlanda, pictii s-au retras in paduri, traind in pesteri sau forturi subterane. Erau mici iar pielea lor era inchisa la culoare. Ei au devenit cunoscuti ca fiind clasicii oameni-zana. Vezi: Pechs.
Piticii (Dwarfs) – Sunt mici, in general poarta barba si par a fi foarte batrani. Se pare ca infatisarea lor de batrani se datoreaza faptului ca ating maturitatea la varsta de 3 ani. Traiesc in principal in muntii din Scandinavia si in minele din Germania. Prefera sa-si ascunda labele picioarelor deoarece acestea sunt oarecum deformate. Daca esti curios si vrei sa vezi cum arata picioarele lor atunci singura modalitate prin care poti afla acest lucru consta in a pune faina, cenusa sau ceva in genul acesta in calea lor si sa privesti urmele lasate de pasii lor. Ziua stau la suprafata si nu patrund sub pamant decat la apusul soarelui. Unii spun ca in timpul zilei apar ca broaste raioase si odata cu venirea noptii isi asuma din nou forma de pitici.
Pixies, Piskies, Pisgies, Pigseys, Pigsies, Urchins – Denumire pentru spiritele naturii in Somerset, Devon si Cornwall. Sunt spirite ale naturii verzi care adesea iau forma unui arici. Mai sunt cunoscuti si cu alte denumiri: urchins, pisgies, piskies, and pigseys. Sunt originari din Cornwall (Marea Britanie). Le place sa danseze la umbra pietrelor. Clopotele lor se aud adesea in mlastini. Le place sa fure caii si sa-i tortureze pentru ca acestia sa alerge mai repede. Adora la nebunie sa arunce castroanele si tigaile fetelor bucatarese. Totusi de obicei nu provoaca rau. Feriti-va de propunerile lor deoarece o puteti pati.

Plant Annwn (se citeste “plant anun”) – In Tara Galilor. “Gwragen Annwn” este numele galez pentru aceste doamne. Zanele din subteran. Intrarea in regatul lor se face prin lacuri. Regele lor are numele de Gwyn ap Nudd. Micutele lor vite poarta numele Gwartheg Y Llyn iar cainii lor de vanatoare albi sunt Cwn Annwn (Vezi: Cainii dealului).
Plant Rhys Dwfen – Un trib de spirite ale naturii invizibile care locuiesc un mic teritoriu invizibil. Este invizibil datorita unui anumit gen de ierburi care creste acolo. Sunt un popor frumos, destul de scunzi si sunt foarte generosi atunci cand trebuie sa faca negot in Cardigan. Sunt foarte onesti si buni cu oamenii care sunt buni cu ei.
Podulnica – Un demon slav de la amiaza. In general aparea ca o femeie tanara imbracata in alb si care bantuia codrii, padurile si campiile. Era periculoasa pentru cei care lucrau la amiaza, provocandule insolatie si dureri in gat. Uneori provoca chiar nebunia.
Polevik – Un spirit al naturii din Polonia, care are infatisarea unei capre cu mers biped si care ajuta la strangerea recoltei. Un spirit slavic al campurilor.
Poporul bun (Good Folk) – Un nume general pentru spiritele naturii.
Poporul care se misca in tacere (Silent Moving Folk) – O denumire pentru spiritele naturii.
Poporul pitic (The Wee Folk) – In Scotia si Irlanda. Denumire pentru spiritele naturii.
Portunes – Sunt mici spirite ale naturii agricultori care lucreaza la oameni cu ziua iar noaptea pun broaste la frigare. Arata ca niste oameni batrani cu fete zbarcite si haine peticite. Desi sunt blanzi au o slabiciune si le place sa apuce fraiele cailor oamenilor care sunt singuri la drum de noapte si sa-i conduca spre iazuri si helestee.

Puck – Este un hobgoblin rautacios care isi schimba infatisarea si care l-a facut faimos pe Shakespeare. Este asociat cu Pwca (poate aka Pooka) si cu Phooka.
Pundacciu – Vezi: monaciello.
Pwca (se citeste “puka”) – In Tara Galilor. O versiune de puck, diferit de irlandezul Phouka. Sunt de ajutor daca le lasi niste lapte dar pot deveni rautaciosi.
Querciola – In Italia. Spirite care agreeaza in mod deosebit indragostii. Sunt asociati cu elementul foc.
Roane – In Nordul Scotiei. Elemental al apei sau barbat-sirena care ia infatisarea unei foci. Nume irlandez pentru Selkie.
Rakshasas – Demoni goblini care isi pot schimba infatisarea. Pot aparea cu infatisarea unor monstrii, a unor animale sau a unor frumoase femei care seduc oamenii sfinti dupa care ii mananca. Au colti asemanatori elefantilor, ochi urati, sprancene rasucite si mari, cap de taur, burti umflate, par incalcit si maini rasucite la spate. Pot cauza lepra.
Ratacitorii ierbii (Stray Sod) – Spirite a caror infatisare te face sa le confunzi cu iarba. Daca ai calcat din greseala pe ele nu vei mai fi capabil sa-ti urmezi drumul chiar daca sti foarte bine locurile. Daca ti-ai scrantit glezna sau ai alunecat inseamna ca ai calcat peste aceste spirite.
Rimenanwe – Pitici din Insulele Marshall. Sunt marsavi si vaslesc asemnea oamenilor. Adesea “imprumuta” canoele oamenilor precum si alte lucruri, mai ales ca nu pot sa le cu ei pe taramul lor.

Rohmanii, Rahmanii, Rucmanii – La romani. O alta denumire pentru Blajini. Se crede ca ei provin din copii nebotezati morti imediat dupa nastere. Altii spun ca Rohmanii sunt oameni vechi, care au o credinta mai curata decat a actualilor pamanteni. Ei duc cam aceeasi viata ca noi, avand orase si sate. La sfarsitul lumii ei vor lua locul oamenilor pe pamant. Vezi: blajinii.
Rusalka – In mitologia slava era o femeie fantoma, o nimfa a apei sau un demon de tip sucub care traia in lacuri. Ochii ei straluceau asemenea focului verde. Barbatii sedusi de ea mureau in bratele ei iar in alte versiuni numai rasetul ei putea provoca moartea (comparatie cu banshee irlandeza sau nixies germane si slave). Versiunea de sucub vorbeste despre aceasta ca fiind sufletul unei femei tinere care a murita langa sau intr-un lac. Aceasta nu este malefica in particular, iar daca moartea ei este razbunata atunci ea putea sa se retraga pe taramul mortilor in pace.
Rusalje, Rusalki – In mitologia poloneza, rusalki sunt spirite care traiesc in ape, din toamna pana in primavara. In alte traditii, ele locuiesc in apae din vara si pana in toamna. In alte istorisiri acestea devin femei ale cerului care se cupleaza cu zeii tunetului astfel ca festivalurile de primavara includ celebrarea intoarcerii acestor spirite prin asezarea unor cununi sau ghirlande pe suprafata apei, prin hore si festivaluri ale focului. Ele aduc umezeala in paduri si campuri.

Salamandre – Elementali ai focului care iau forma unor reptile. Se gasesc in interiorul vulcanilor si oriunde exista foc, chiar si pe firele electrice de inalta tensiune.
Salvani – Vezi: silvanii.
Samovily – La bulgari. Se considera a fi spirite fetelor care au murit inainte de a fi botezate. Sunt echivalentul spiritelor wili din lumea slava.
Sandman (Mos Ene) – Vezi: Mos Ene.
Saritorul de pe Apa (Water Leaper) – Jefuiesc pescarii din Tara Galilor. Artistii i-au desenat cu infatisare de broaste raioase cu aripi de liliac si cozi de sarpe care se termina cu mustati.
Satiri – Vezi: fauni.
Schimbarus – La romani. Copiii care erau furati in leagan de spiritele naturii erau inlocuiti cu copii de zana numiti schimbarusi. Vezi: changeling.
Seelie Court (Curtea binecuvantata) – In Scotia. Aceste spirite in ceata se poarta bine cu oamenii, dar sunt gata sa se razbune la orice injurie sau insulta. Sunt spirite cu un comportament si infatisare aristocrata. Iau parte la lungi procesiuni denumite “faerie Rades” (raidurile zanelor). Se considera za fi ultimele Tuatha de Danann care au mai ramas. Opusul rautacios al acestora este Unseelie Court (Curtea nebinecuvantata).

Selkies, Silkies (Matasoasele) – Cunoscute si sub numele de zane-foca, locuiesc in marile din jurul Orkney si Shetland. O femela selkie isi poate dezbraca pielea de foca si poate deveni o frumoasa femeie. Daca un barbat vede o selkie fara pielea de foca, atunci aceasta este fortata sa devina sotia lui perfecta. Barbatul trebuie sa tina ascunsa pielea de foca de selkie deoarece acesta se poate reintoarce in mare daca o gaseste. In acest caz barbatului i se frange inima si moare. Barbatii selkies creaza furtuni si scufunda barci pentru a se razbuna pe rudele lor care au fost omorate de oameni.
Settiano – In Italia. Au influenta asupra motivatiilor interioare, asupra subconstientului si fluidelor vitale. Sunt asociate cu elementul foc.
Sfrijir – Spiridus din traditia populara romaneasca. Numele spune totul despre infatisarea lui. Cuvantul “sfrijit” din care deriva “sfrijir” poate fi tradus prin: chircit , degenerat, pipernicit, slab, jigarit.
Shellycoat – Este un bogie scotian care bantuie apele curgatoare. Este acoperit cu scoici care zornaie atunci cand se misca. Adora sa faca glume pe seama calatorilor si sa-i rataceasca.
Sheoques – In Irlanda. Traiau in tufisurile sacre de porumbar. Muzica lor ratacea oamenii. Uneori inlocuiau copiii cu un copil de zana (schimbarus), care murea in mai putin de un an.
Shideem sau Shehireem – Vezi: Mazikeen.
Si’la – spirite raufacatoare la arabi, un fel de djinni, care nu isi pot schimba infatisarea.

Sidhe, Sidh, Sith, Si – In Irlanda si Scotia. Nume pentru spiritele naturii si pentru locuintele lor subterane. Un deal sau o ridicatura de pamant care are o usa catre un frumosul taram subteran al Tuatha sau al spiritele naturii. Acestea sunt spirite ale naturii irlandeze care sunt atrase de locatiile luxoase si care detesta locurile saracacioase.
Silfi, Silfe, Silfide – Elementali ai aerului infatisati in chip de zane diafane care lasa in urma lor o urma de praf scanteietor.
Silvani, Salvani – In Italia. Apar ca nimfe inaripate ale padurii, stravezii asemenea fantomelor. Nu sunt de folos oamenilor dar nici nu cauta sa provoace vreun rau. Sunt imbracate in rosu si poarta blanuri de animale. Numele lor “silvani” inseamna “de padure” sau “padure”. Ele iubesc culoarea rosie si sunt atrase de orice lucru care are aceasta culoare. Protejeaza viata salbatica. Sunt asociate cu elementul aer.
Sluagh (slooa) – In Scotia. Neuitatii morti sau stramosii pagani. Spirite ale naturii din Highland. Unii cred ca sunt spirite ale mortilor altii ingeri decazuti. “The host of the Unforgiven Dead” (oastea sau ceata mortilor de neuitat).

Sirene – locuitori ai apelor care sunt oameni de la mijloc in sus dar au coada de peste. Sunt cantarete irezistibile care ademeneasc pescarii la moarte. Ademeneasc oamenii cu frumusetea lor si cantecele lor care te farmeca. Aduc furtuni care scufunda vasele. Sunt vazute cum isi piaptana mereu parul in van si isi admira propiile reflexii in oglinda. Cele mai frumoase spirite ale naturii sunt sirenele care traiesc in recifele de corali. Acestea se hranesc cu fructe de mare. Unele se cupleaza cu oameni iar copii lor sunt jumarate sirene – jumatate oameni (atunci cand stau in apa au coada de peste dar cand ajung pe uscat aceasta coada se transforma in picioare). Echivalentul irlandez al sirenelor este Murrughach, Murdhuacha (muroo-cha) sau Merrows. Uneori pot lua forma umana (cu solzi mici) si se pot deplasa pe uscat. Poarta o cobullen druida (o palarie rosie acoperita cu pene).
Sithein (sheean) – In Irlanda si Scotia. Nume pentru spirite ale naturii care populeaza suprafata dealurilor sau colinelor. Acestea poarta numele de knowe. Cele din interior se numesc brugh.
Spiridusi – Spirite ale naturii care au infatisare de omuleti mici, dar care uneori se pot metamorfoza si pot lua diferite infatisari de pasari sau animale. Sunt inzestrate cu puteri magice pe care le pot folosi in slujba anumitori vrajitori sau magicieni. Exista mai multe categorii de spiridusi.

Spiritele in ceata (Trooping Faeries) – Pot fi foarte mari sau mici, prieteneoase sau rautacioase. Obisnuiesc sa poarte jachete verzi si iubesc vanatoarea si calaria. Spiritele mai mici se grupeaza in cercuri si danseaza. La romani apar ielele, fete frumoase care dantuiesc hora. Vezi: ielele.
Spiritele solitare ale naturii – Sa nu va incredeti miciodata in spiritele solitare. Ele sunt proscrise si renegate. In categoria spiritelor solitare sunt inclusi maroniii, care reprezinta exceptia de la regula, Leprechaunii, Pookas, Banshees, Fir Darrig, Bogies, Duergars, Omul Maro din Muirs, Shelleycoat si Nuckelavee.
Spiritele subterane – In Scotia. Spirite care traiesc in mine sau in interiorul dealurilor si muntilor. Deoarece isi schimba mereu rezidenta ele calatoresc din loc in loc in zone cum ar fi Imbolc, Beltane, Ludhnassadh si Sanhain.
Spriggans – Sunt fiinte urate si mici cu un temperament rautacios. Desi sunt foarte mici sunt capabile sa-si extinda dimensiunile pana ce iau proportii monstruoase. Se spune ca ar fi fantomele uriasilor. Pazesc comorile dealurilor. Sunt distructivi, periculosi si hoti abili. Se cunosc cazuri in care acestia au rapit bebelusi si au lasat Spriggans in schimb, care sunt foarte respingatori. Jefuiau case si distrugeau recolte. Datorita infatisarilor pe care si le asuma, adesea pot fi confundati cu stanci sau pietre.
Sprite, Spright – Un tip de zane sau spirite ale naturii. Denumirea vine din cuvantul “spirit”.
Stihiile – In Romania. Spirite dezlantuite care aduc furtuni si vreme rea, inchipuite adeseori sub forma unor femei cu parul despletit.

Stima – Este o femeie care protejeaza apele, padurile, comorile, etc.
Stopan – Spirite domovoi la bulgari.
Straga – La romani, mai ales la ardeleni. Un spirit al naturii in chip de vrajitoare batrana care omoara copiii noi nascuti, pe nestiute. Acolo unde umbla Straga, copiii sunt inabusiti in leagane, fara sa fi fost bolnavi mai inainte.
Stroke Lad – Vezi: Amad�n.
Sucubi – Spirite femei care se acupleaza cu barbatii. Contrapartea lor masculina este reprezentata de incubi, spirite barbati care se acupleaza cu femeile.
Tengu – Spirite ale naturii inaripate care traiesc in padurile Japoniei.
Tokolush – Spirite din Africa de Sud, cu infatisare de babuini, acoperite cu par negru. Traiesc pe langa rauri si le place sa sperie trecatorii.
Tomtra – Brownie masculin din Finlanda, care joaca feste si care traieste numai in casele micute ale oamenilor.

Trolii – Spirite scandinave ale naturii sub forma unor uriasi parosi care traiesc in pesteri si care urasc lumina soarelui.
Trows – Sunt similari trolilor din Scandinavia. Detesta lumina soarelui. Sunt adesea vazute cum danseaza Henking.
Tuatha de Danann (Copiii lui Danu) – Se pronunta “Tuha dei danan”. Au populat odata Irlanda si sunt cunoscuti pentru intelectul lor si puterile lor magice. Au coborat in subteranele dealurilor goale si au disparut in ceturi atunci cand Irlanda a fost cucerita de Milesieni. Dupa ce au fost condusi in subteran au devenit DaoineSidhe. Se crede ca putinii descendenti care au mai ramas au ajuns sa formeze Seelie Court. Se spune ca unii din Tuatha s-au indragostit de oameni si au creat copii cu “sange de zana”. Stramosii lui Tuatha locuiesc Pamantul astazi si se lupta sa-si aminteasca viata lor trecuta si sa redescopere vechile cai si puterile lor magice. Se mai spune ca Tuatha de Danann traiesc si astazi dupa cum au trait de mii de ani intr-un teritoriu numit “Tir na n’Og”, carea fost la origine “Gradina Edenului”. Se spune dupa ce Hristos va face “judecata de apoi”, Tuatha de Dannan vor fi urmatoarea rasa dupa oameni care va popula Pamantul. Aceasi credinta exista si in Romania in ceea cei priveste pe blajini, locuitorii lumii subterane.
Tylwyth Teg – Sunt spirite ale naturii din Tara Galilor. Le place sa rapeasca copiii cu parul lung auriu. Traiesc in subteran si sub apa. Danseaza in cercuri asemenea ielelor de la romani.

Femelele (zanele) din aceasta categorie de spirite se casatoresc cu barbati de pe Pamant din propie vointa . Le place sa faca bogate cadouri celor care le intra in gratie dar daca vei vorbi despre cadourile primite acestea vor disparea in mod misterios. Daca cineva vrea sa le castige prietenia trebuie sa li se adreseze cu Bendith Y Mamau (Binecuvantarea Mamei).
Unseelie Court (Curtea blestemata) – In Scotia. Spirite ale naturii care niciodata nu au fost bune cu oamenii. Sunt spirite rautacioase solitare sau cete de spirite care cuprind spiritele Sluagh sau Host care folosesc arcurile elfilor impotriva oamenilor si vitelor. Sunt opusul lui Seelie Court, fiind razbunatoare si rele. Sunt vazute in general la amurg si rapesc oamenii care se intampla sa apara in calea lor. Victimele sunt infascate, tarate, lovite si fortate sa le ajute in actiunile lor distructive.
Urchins – Vezi: pixies.
Uriasi – Spirite ale naturii in chip de oameni foarte inalti si solizi care traiesc in general in triburi. In Romania se spune ca acestia traiesc in munti.
Urisk – Un spirit al naturii solitar scotian care bantuie baltile si lacurile. Este foarte singuratic si incearca sa-si faca prieteni printre oameni, dar acestia fug de el datorita infatisarii lui oarecum infricosatoare. Un elemental al apei, jumatate om – jumatate capra; este asociat cu cascadele si caderile de apa.

Ursitoare – In mitologia romaneasca sunt infatisate sub forma unor femei batrane care torc si care apar in general in grup de cate trei. Firele care se desira pe fusul lor reprezinta roata vietii. Acestea se infatiseaza la nasterea unui copil pentru a-i prevesti un anume destin. Vezi: Fetes.
Uttuku – Banshees asiriene.
Valva bailor – In Romania. Duhuri care traiesc in mine si care prevestesc iminenta unor dezastre. Pot lua diferite forme. Minerii spun ca uneori valva bailor ia infatisarea unui caine rosu.
Valva padurii – Vezi: Muma padurii.
Valvataia comorilor (flacarile comorilor, comorile care ard) – In Romania si nu numai. Deasupra locurilor in care sunt ascunse comorile, in anumite nopti magice, cum ar fi Noaptile de Sanziene, sunt vazute cum danseaza flacari albastre. Este un fenomen care poate fi asociat cu spiritele naturii sau care poate reprezenta o manifestare a spiritelor naturii care pazesc comorile ascunse de stramosii nostrii (in general haiducii). Acestia blestemau comorile astfel incat sa nu poate fi dezgropate de catre alte persoane sau numai in anumite conditii. Cel care nu indeplineste aceste conditii nu va putea sa dezgroape comoara deoarece aceasta se muta din loc in loc, sau mai rau, pot innebuni sau ramane schiopi sau pot fi pociti de spiritele care pazesc aceste comori. Conditiile care trebuiesc a fi indeplinite pot fi dezlegate in timpul visului, daca te hotarasti sa innoptezi in acel loc. Astfel comoara nu va putea fi dezgropata decat in cazul in care sapi la miezul noptii, sau numai in anumite nopti sau numai de catre o fecioara dezbracata, etc.

Valve – Spirite ale naturii la romani care protejeaza stancile, padurile, raurile, copacii, comorile, etc.
Vanatorul salbatic (The Wild Hunt) – Sunt Sluagh vanatori insotiti de caini de vanatoare. Rapesc oamenii pe care ii intalnesc in timpul raidurilor lor.
Vardogls – Mici spirite ale naturii din Irlanda care danseaza pe luna plina.
Vasilisc, Vasilisk, Basilisk, Bazilisc – In Europa de Est, Tarile Baltice si Rusia Vestica. Forma corpului si capul acestuia amintesc de cea a unui mare sarpe auriu. Pe cap are o creasta ca de cocos. Are doua brate de care se foloseste pentru a inainta mai repede si care il ajuta sa-si mentina partea din fata a corpului in pozitie verticala. Foirma lui poate varia pana la cea a unui cocos cu cap de sarpe si gheare de vultur. Sunt foarte otravitori si au reputatia de a manca oameni. Poate ucide un animal sau o fiinta umana numai printr-o singura privire sau printr-o simpla atingere sau prin suflul pe care il emana prin respiratie. Singurele fiinte care il pot distruge sunt ciorile, cocosul si nevastuica. Poate fi ucis si daca i se arata propia lui reflexie in oglinda. In ciuda aspectului sau, se teme grozav de serpi. Este o fiinta din planul astral avand in vedere ca pate fi intalnita doar in Taramul Zanelor.

Vazila – Subspecie de domoviyr. Vezi: Domoviyr.
Vecinii gri – Unul dintre numele eufemistice dat de Shetlanders pentru trows, micutii goblini imbracati in gri de care de temeau oamenii si care trebuiau imbunati de catre Shetlanders, folosind impotriva lor multe modalitati care se folosesc in insule pentru a se proteja de spiritele naturii. Vezi: trows.
Veela – Vezi: vila.
Venusleute (Oamenii lui Venus) – In istorisirile germane, apareau ca niste oamen micuti care traiau in stancile de landga Zulova (actualmente se afla in Cehia). Erau foarte mici, dar foarte draguti mai ales ca obisnuiau sa ajute si sa le ofere mancare copiilor rataciti. Se imbaiau, gateau si isi spalau hainele in adanciturile din stanci. Adesea purtau o tichie care ii facea invizibili.
Verry Volk – In Tara Galilor. In unele parti din Tara Galilor termenul de Tylwyth Teg nu a fost niciodata folosit pentru spiritele naturii. In schimb a fost folosit Verry Volk. Verry Volk au fost intotdeauna oameni mici imbracati in stracojiu si verde. In general acestia erau vazuti dansand noaptea in lumina lunii. Sunt benefici.
Verzii (Greenies) – Nume eufemistic folosit pentru a desemna spiritele naturii in Lancashire; este asociat cu Jacobean Fairies (zanele jacobiene).

Vila, Veela, Willi – Versiuni slavice ale nimfelor care au putere asupra furtunilor. Ele obisnuiau sa trimeata furtuni asupra calatorilor singuratici. Se stie ca traiesc in lunci, iazuri, oceane, copaci si nori. Pot aparea cu infatisare de lebede, cai, lupi si desigur, femei frumoase. In mitologia slovaca se spune ca ele sunt suflete ale fetelor care au murit nebotezate. De fapt, uvantul slavic pentru suflet este “vile”. La sarbo bulgari vila apar ca spirite eoliene, echivalent al ielelor de la romani.
Virikas – Entitati spectrale care nu depasesc niciodata 2 metri inaltime, care pot fi recunoscute dupa culoarea lor de un rosu aprins si dupa dintii lor oribili si patati cu sange. Se aduna pe langa casele in care urmeaza sa moara oamenii si sporovaiesc neincetat. Pentru a se feri de ei, oamenii le pot construi un altar si pot arde zilnic ofrande din flori si spice in onoarea lor.
Vrajitoarea Sabatului – Un spirit al naturii vazut adesea de copii care efectueaza calatorii astrale in lumea acestor spirite. Apare ca o vrajitoare hidoasa, cu fata zbarcita, cu un neg mare pe nas, imbracata in negru, cu o palarie conica pe cap si cu pletele zbarlite in vant, care zboara calare pe o coada de matura. Aceste vrajitoare sunt vazute in grup atunci cand se aduna la Sabath, in lumina lunii.
Xanas – O specie de nimfe din Asturias. Isi au originea in mitologia celtica. Traiesc langa rauri si izvoare si obisnuiesc sa cante frumoase melodii si sa-si pieptane parul.

Yakshas – Spirite ale naturii benefice. Sunt gardieni ai comorilor ascunse in pamant si la radacinile copacilor. Conducatorul lor este Kubera, care traieste pe un munte in Himalaya. Sunt zeitati ale oraselor, domeniilor, lacurilor si ale izvoarelor si se presupune ca isi au originea intr-un cult al vechilor dravidieni.
Yumboes – Spirite ale naturii din mitologia africana. Au aproximativ 70 cm inaltime si sunt albe. Vezi: Bakhna Rakhna.
Yosei – Spirite ale naturii din Japonia. Adesea sunt vazute sub forma unor cocori, lebede dar si alte pasari.
Wanagemeswah – Subtire asemeni unui cutit, acest spirit al naturii traieste printre indienii Penebscot din Maine, SUA.
Weisse Frau – Un spirit al apei din Germania care protejeaza copiii.
Wichtlein – Este un spirit german al naturii (un soi de goblin) care anunta moartea unui miner prin trei batai succesive. Minerii sunt atentionati de aceste spirite in cazul unor dezastre iminente.
Wila – In Polonia si Lituania. Sunt considerate suflete ale mortilor care isi schimba forma si despre care se crede ca viziteaza casele familiilor lor. Taranii aseaza flori la intrarea in pesterile unde se crede ca locuisc aceste spirite. Ofrandele pentru willa constau in panglici, prajituri rotunde, legume, fructe proaspete si flori care se aseaza la poalele copacilor sacri, pesterelor locuite de spiritele naturii si izvoarelor. Willa erau spirite femei care au traiau in munti, paduri si nori si care isi puteau schimba forma luand infatisarea unor cai, soimi sau lebede.

Wili, Wile – La slavi. Femei vampir, spirite ale fetelor promise in casatorie si care au murit in noaptea dinaintea nuntii. Ele nu se pot odihni deoarece nu si-au putut satisface pasiunile din timpul vietii. Ele se aduna astfel pe drumuri, la miezul noptii, pentru a dansa si a ademenii tinerii barbati la moarte. In Serbia erau considerate ca fiind domnisoare care au fost blestemate de Dumnezeu. Tot in Serbia erau cunoscute sub denumirea de samovily – fete care au murit inainte de a fi botezate. In Polonia sunt fete frumoase care plutesc in aer si care tanjesc dupa vietile lor frivole din trecut.
Will o’ the wisp – Nimeni nu este sigur ce reprezinta aceste mingi de flacari care plutesc, dar ele sunt in general asociate cu spiritele naturii din insulele britanice. Un spirit al naturii care apare noaptea in locurile singuratice purtand o lanterna. Se foloseste de aceasta lumina pentru a-i face pe oameni sa se rataceasca.
Willi – Vezi: vila.
Zana maseluta, zanuta maseluta – O zana americana care in schimbul dintilor de lapte al celor mici lasa o moneda stralucitore. Se spune ca uita sa-si faca datoria dupa al treilea sau al patrulea dinte. Exceptie face in cazul primului nascut al unei familii. Ce face cu colectia ei de dinti constituie subiectul unei continui speculatii.

Zanele – Cuvantul “zana” ar putea sa se traga din numele Diana. Se socotesc a fi niste fecioare frumoase, care daruiesc frumusete. Tot in categoria zanelor intra si ielele si in general toate spiritele naturii care au infatisare de fete (fairy, fee, silfide, ondine, devas, etc.). Se spune ca sunt descendente ale nimfelor de pe vremea romanilor. Apar intr-o gama larga de infatisari. Cele mai evoluate sunt cele care ocupa un loc important in ierarhia spiritelor naturii si au constiinta de sine. Acestea poarta diademe stralucitoare pe cap si pot da initieri pe anahata. Alte zane joaca rol de elementali ai apelor, aerului, vegetatiei sau fenomenelor naturii. Acestea pot avea aripi de libelula sau alte insecte si pot fi imbracate in rochite si costumase confectionate din frunze si flori. Exista zane bune dar si zane rele.
Zburatorul – La romani. Este o naluca, un tanar frumos, care vine noaptea la fete mari, mai ales la femeile de curand maritate si toata noaptea savarseste cu ele lucruri necuviincioase, cu toate ca nu poate fi vazut de ceilalti oameni, nici chiar de catre cei care il pandesc. Se spune ca unii barbati insurati mai inimosi au prins asemenea zburatori si, cand au aflat ca sunt fapturi cu trup ca si ceilalti, i-au pedepsit cum li se cadea.
Zips – Spirite ale naturii masculine, mici, subtiri si timide, din Mexic si America Centrala.
Zmei – In traditiile romanesti. Spirite ale naturii cu infatisare de zmei care isi aveau locasul printre nori, in ape sau in foc. Sunt elementali ai naturii de care se foloseau vrajitorii solomonari in practicile lor magice.
Vezi: Despre zane – Ce sunt spiritele naturii?

TARAMURILE ZANELOR

Agartha – Lumea subterana a Pamantului. Unii afirma ca aici traisc si spiritele naturii.
Alfeim, Alfheim – In mitologia scandinava. Un oras celest locuit de zane si elfi. Alfeim este una din cele 9 lumi. este localizata pe cel mai inalt nivel. Tot pe acest nivel se afla lumile ui Asgard si Vanaheim. Alfheim este palatul zeului Freyr si casa elfilor luminii. Elfii intunericului traiesc in Svartalfheim. Alfheim reprezinta si numele vechi al modernei provincii din Suedia,Bohusl�n.
Annwn – Regatul subteran in traditia galeza.
Avalon, Insula Avalon – Potrivit legendei regelui Arthur, Avalon a fost casa Doamnei Lacului (Vivianne sau Morgaine, in functie de legenda), despre care se povesteste ca este cea mai puternica vrajitoare si care a determinat destinul Regelui Arthur.
Breena – Taramul zanelor la celti si galezi.
Elfame – Taramul spiritelor naturii.
Elfland, Elfenland – Taramul elfilor.
Elysium

Eteria – Lumea eterica a spiritelor naturii si a altor entitati. Planul eteric este situat ca nivel de vibratie intre planul fizic de vibratie mai joasa si planul astral de vibratie mai inalta.
Faerie (Faery) – Taramul zanelor sau al spiritelor naturii.
Fairyland – Denumirea pentru Taramul Zanelor in engleza.
Faylinn – Regatul zanelor la englezi.
Insulele Norocului (The Fortunate Isles)
Insulele Binecuvantate (The Isles of the Blest)
Mag Mell – Campia/Taramul minunat(a).
Mag Mor – Grandioasa campie / Grandiosul Taram.
Magonia – Este o lume a spiridusilor, o tara de dincolo dincolo de nori. Arhiepiscopul Agobard care s-a nascut in anul 779, scria: “Am vazut si am auzit multi oameni… (care) declara ca exista o anumita regiune numita Magonia, in care corabiile navigheza deaspra norilor; (se spune ca aceste nave transporta in aceasta regiune roadele care au cazut dinpricina grindinei si au fost distruse de furtuna, dupa ce valoarea graului si a altor roade a fost platita “tempestaires”-ilor de catre navigatorii aerieni care i-au primit pe acestia)”. Tot arhiepiscopul Agobard ne-a lasat o marturie asupra legata de sosirea unor oameni din Magonia. Creaturile din Magonia sau cele din traditiile populare medievale sunt descrise de multe ori in mod identic relatarilor din zilele nostre referitoare al intalnirile cu extraterestrii.
Vezi: Intalniri cu Gentry din Magonia,
Despre Magonia – http://www.civilizatii.extraterestre.go.ro/lumi/magonia.htm

Svartalfeim, Svartalfheim – In mitologia scandinava, locul in care traiesc elfii intunericului. Elfii luminii traiesc in Alfeim.
Tir na n’Og (Tir Nan Og, Tir na n’Og, Tir Na Nog) – Taramul Tineretii. Lumea spiritelor naturii. Este taramul in care s-au refugiat zanele irlandeze care poarta denumirea de Tuatha de Danann, atunci cand pamanturile lor au fost luate de milesieni. Tauatha de Danann isi petrec timpul acolo sarbatorind, facand dragoste, jucand si ascultand o muzica minunata. Zanele sau spiritele din Tir Nan Og se pot bucura chiar de fiorul luptei sau razboiului mai ales ca oricine este ucis in lupta, reinviaza a doua zi. Este paradisul la care oamenii pot doar sa viseze.
Tir Tairngire – Taramul Fericirii.
Tire Nam Beo – Taramul Vietii.
Tirfo Thuinn – Taramul de sub Valuri.
Tirn Aill – Cealalta Lume.

Istoria Ocultată a Pământului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.