Karma şi reîncarnarea – legea cauzei şi efectului

Karma şi reîncarnarea - legea cauzei şi efectului

Karma şi reîncarnarea – legea cauzei şi efectului

Meditaţia activează imensul potenţial al omului. Oprind continuele agitaţii ale minţii şi învăţînd-o pe aceasta să-şi focalizeze puterea de concentrare, se poate dobîndi un control asupra ei. A lua cunoştiinţă de propriile noastre gînduri contribuie la dezvoltarea puterii de transmitere a acestora către ceilalţi. E nevoie, totuşi, să fim foarte atenţi să emitem numai energie pozitivă, vibrantă, amabilă şi reverenţioasă. Ca să înţelegeţi de ce e nevoie de o asemenea precauţie în emiterea gîndurilor, trebuie să trecem în revistă problema karmei şi a ideii de reîncarnare. Există o lege fizică ce stabileşte că “orice acţiune provoacă o reacţie opusă, de aceeaşi intensitate”.

Iisus învăţa: “Faceţi celorlalţi tot ce aţi dori ca aceştia să facă pentru voi”. Ambele principii sunt exprimate în legea karmei sau a cauzei şi efectului. Această lege acţionează ca un boomerang. Orice gînd sau faptă, care provine de la o persoană, se întoarce mereu la aceasta. O persoană veselă şi generoasă obţine imediat în jurul ei un răspuns de simpatie şi dragoste. Egoistul, dimpotrivă, e automat respins de ceilalţi, pînă cînd va învăţa să elimine din el această trăsătură negativă. Aşa e legea!

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Reacţiunile karmice nu se produc într-un mod imediat.

Reacţiunile karmice nu se produc într-un mod imediat. Deseori, lecţiile nu se învaţă cu uşurinţă şi atitudinile negative se pot prelungi timp de mulţi ani. O singură viaţă nu este suficientă pentru a atinge Perfecţiunea. Toate persoanele se reîncarnează de mai multe ori. Acesta este motivul aparentei inegalităţi între indivizi. Unii sunt săraci, iar alţii sunt bogaţi. Unii sunt veseli, iar alţii sunt trişti. Unii sunt sănătoşi, iar alţii sunt bolnavi.

Cauza acestor discrepanţe nu trebuie căutată în vreun destin crud sau într-un Dumnezeu indiferent la soarta oamenilor, ci în propria karma. Acum se poate pricepe de ce nimeni nu trebuie să se lase înşelat de fakiri sau de negustorii de mantre magice şi de reţete de Iluminare instantanee. Aceşti falşi Guru, care preconizează o realizare imediată a Adevărului Absolut, în final, nu aduc decît o şi mai mare decepţie, pentru că fiecare om trebuie să înfrunte, mai devreme sau mai tîrziu, efectele propriilor lui fapte.

Viaţa fiecăruia este propria lui responsabilitate. A invoca dificultăţile sau circumstanţele nefericite, a da vina pe părinţi, că le-a lipsit o psihologie adecvată pentru educarea voastră, înseamnă a ocoli abil problema. Numai şi numai cînd vom înţelege că suntem prizonieri în propria noastră plasă şi cînd vom începe să ne spiritualizăm vieţile, vom putea rupe roata naşterilor şi a morţilor noastre şi vom găsi pacea în uniunea cu Fiinţa.

Reîncarnarea nu este o credinţă exclusiv orientală.

Reîncarnarea nu este o credinţă exclusiv orientală. E un fapt de viaţă, la care se referă, într-o formă sau alta, aproape toate principalele religii şi filozofii mistice. Investigaţiile au dat la iveală că era o doctrină deja acceptată, mai puţin în anumite religii, în epoca lui Iisus şi este încă o parte integrantă a credinţelor anumitor secte iudaice.

Biblia nu conţine nici un fel de condamnare a principiului reîncarnării. Dimpotrivă, cînd Hristos a fost întrebat cînd se va întoarce Ilie, a răspuns că Ilie s-a întors, referindu-se la Ioan Botezătorul. Origene, a scris exact despre preexistenţa sufletului şi acest concept a fost fundamental acceptat de Biserică pînă în sec. IV, după Hristos. Mai recent, Papa Pius XII l-a numit pe Origene, doctor al Bisericii Universale, prilej cu care îndemna, dacă nu la acceptarea, măcar la tolerarea învăţăturilor lui.

Dar reîncarnarea nu este numai un principiu abstract. Toată lumea a experimentat memoriile vieţilor trecute, într-un moment sau altul al existenţei. Sunt acele persoane, acele locuri, acele situaţii, pe care avem impresia că le-am mai văzut şi altă dată, deşi luăm contact cu ele pentru prima oară în viaţă. Nu e chiar aşa de rară senzaţia, umblînd sau vorbind cu un necunoscut, că experimentăm un misterios sentiment de familiaritate.

Asta pentru că e vorba de o persoană cunoscută în vieţile anterioare. La fel putem spune şi despre anumite locuri. În anumite ocazii, cineva se trezeşte din vis, părîndu-i extrem de familiar, deşi nu are nici o legătură cu viaţa sau cu ambianţa din jur. E vorba de un segment din viaţa trecută, care a apărut la suprafaţa minţii, ca să ajute karma prezentă.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Există multe metode de a elimina incertitudinile karmice.

Există multe metode de a elimina incertitudinile karmice. Cu ajutorul diverselor tehnici meditative, ajungem să înţelegem cum operează mintea şi, în acest fel, se începe un proces de creştere spirituală. Tehnicile specifice utilizate depind de natura fiecărui individ. În “Yoga”, care în sanscrită înseamnă “uniune”, există patru căi principale. Raja Yoga, care e un sistem psihologic, bazat pe concentrare şi meditaţie.

Karma Yoga constă în eliminarea ego-ului şi a ataşamentului, prin slujirea dezinteresată a celorlalţi. Jnana Yoga este o metodă, în care este folosit intelectul, pentru negarea supunerii faţă de lumea materială. Bhakti Yoga este calea uniunii cu Divinul, prin conversiunea emoţiilor în devoţiune. Mai există, de asemenea, şi alte forme de Yoga.

Între ele, Hatha Yoga, care e, în realitate, un aspect din Raja Yoga, operînd cu energiile corpului astral, prin intermediul exerciţiilor, posturilor fizice şi a meditaţiei asupra lui Kundalini. În acest sistem, meditatorul se concentrează într-un sunet sanskiri specific, cu scopul de a linişti mintea şi antrezi energia pozitivă.

Se spune că multe sunt căile, dar Adevărul, unul singur. Fiecare individ trebuie să-şi urmeze propriul drum către uniunea cu Izvorul Originar. Trebuie să avertizăm, totuşi, că a te concentra excesiv numai asupra unei singure forme de Yoga este un fapt care poate duce la dezechilibru, inclusiv la fanatism. Pentru a duce la bun sfîrşit un progres stabil şi consistent, meditatorul trebuie să îşi aleagă calea ce i se pare cea mai dragă, dar mereu ajutîndu-se de tehnicile şi înţelepciunea celorlalte metode.

Echilibrul nu se poate menţine, decît printr-o sinteză a tuturor căilor Yoga. A medita în ritm regulat determină mintea să devină din ce în ce mai clară, iar motivele, din ce în ce mai pure. Subconştientul eliberează o cunoaştere ascunsă, care permite înţelegerea formelor în care fiecare se ataşează de sine însuşi, prin tabieturile şi obişnuinţele zilnice. Amplificînd în noi conştiinţa Universului şi schimbînd propria noastră relaţie cu ea, ego-ul începe să se dilueze lent. La urmă, forţele superconştiente sau intuitive se eliberează, dînd loc unei vieţi de înţelepciune şi pace.

SWAMI VISHNU DEVANANDA

8 Responses

  1. Carmen Diaconescu

    MA INTERESEAZA FOARTE MULT YOGA,EXERCITII,CUM AS PUTEA PRIN YOGA SA MA SIMT BINE…..MENTIONEZ CA DE LA O CAZATURA IN GENUNCHI AM O PROBLEMA FOARTE MARE CU GENUNCHII,NU POT SA INCRUCISEZ PICIOARELE(AM FOST OPERATA LA GENUNCHIUL STANG SI DE ATUNCI MERG FOARTE GREU.VA ROG FRUMOS SA-MI TRIMITETI TOT CEEA CE POT CITI DESPRE YOGA SI CUM AS PUTEA IMBUNATATI SITUATIA GENUNCHILOR MEI.VA MULTUMESC DIN INIMA ! ADRESA MEA DE EMAIL ESTE diaconescucarmen755@yahoo.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.