Karma Yoga, serviciul dezinteresat-Când un yoghin începe o treabă

Karma Yoga sau serviciul dezinteresat

Karma Yoga, serviciul dezinteresat-Când un yoghin începe o treabă

     Meditaţia este o continuă dezhipnotizare de propria identificare cu corpul, mintea, numele şi forma. Începe cu viaţa de zi cu zi. Dacă cineva nu este capabil să se deconecteze de la activităţile cotidiene, aceste activităţi, ele însele, vor continua să agite mintea, chiar dacă corpul ar rămîne imobil sau aşezat în vreo poziţie comodă. Ochii pot sta închişi, mîinile împreunate şi picioarele încrucişate, dar mintea nu se va fixa şi va continua să reprezinte rolul său şi să se identifice cu jocul mental.

Activitate sau inactivitate fizică, sunt una şi acelaşi lucru, pentru că mintea îşi îndeplineşte rolul în toate circumstanţele. Pentru a putea să se aşeze să mediteze, mintea trebuie să  se deconecteze şi să se sustragă de la preocupările cotidiene. Primul pas este Karma Yoga, sau serviciul dezinteresat. Fundamentul pe care se întemeiază meditaţia este chiar Karma Yoga.

Fără ea nu este posibilă meditaţia. Prin intermediul slujirii către ceilalţi, fără aşteptarea unor cîştiguri personale, se pune în practică, de asemenea, o gândire pozitivă.

Un adevărat Karma yoghin meditează în mod constant.

Când îi ajută pe ceilalţi, atitudinea sa este: “Doamne, stau şi muncesc, adorându-Te şi servindu-Te pe Tine, prin intermediul acestei persoane particulare. Îţi mulţumesc că mi-ai scos în cale o astfel de ocazie!”. Tot Karma yoghinul este acela care se reţine de a trece în cont propriu efectul unei acţiuni, fie bună sau rea.

În timp ce munceşte în bucătărie, se roagă în templu, taie iarba, Karma yoghinul nu se identifică cu acţiunea lui şi consideră că munca sa este numai o formă de a ajunge la Cel Suprem. Cu ajutorul serviciului dezinteresat, se ajunge la detaşare. Meditaţia nu e posibilă, până nu s-a dobândit starea de renunţare la orice ataşament emoţional, pentru orice rezultat al muncii efectuate.

Pe măsură ce creşte gradul de detaşare, ne devine din ce în ce mai uşor disocierea de propriile activităţi şi, când ochii au fost închişi pentru cufundarea în meditaţie, mintea rămâne imperturbabilă, pentru că, în muncile zilnice a fost antrenată să se îndrepte către interior, în orice moment. Celelalte persoane nu vor observa nimic neobişnuit la un Karma yoghin.

Vor gândi că este un muncitor şi nimic mai mult, pentru că nu cunosc secretul păcii sale interne. Numai el, Karma yoghinul, o poate atinge şi simţi. Autenticul meditator este circumspect. Pe dinafară pare o persoană comună, dar înlăuntrul său este ca un ocean fără fund. A gustat pacea infinită şi nimeni nu poate să i-o deranjeze.

Karma Yoga poate duce la simţirea acestei păci care, o dată experimentată, nu poate fi descrisă în cuvinte. A te detaşa de propriile acţiuni nu înseamnă a înlătura propriile responsabilitaţi. O viaţă indolentă nu este una de tip Yoga, pentru că nu duce la stagnare mentală.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

 Când un yoghin începe o treabă, o termină întotdeauna.

Secretul succesului său este că mintea sa nu are fluctuaţii. Dacă i se asumă o responsabilitate, rămâne cu hotărâre concentrat asupra ei, până la terminarea ei cu bine. Mintea yoghinului este puternică , pentru că poate fi focalizată în orice moment. Persoanele comune pot să fac doar foarte puţin şi cu mari intermitenţe.

Ele sunt cele care încep mii de proiecte în acelaşi timp şi pe nici unul nu îl duc la capăt. Le lipseşte o stare mentală meditativă. O persoană care meditează îşi poate dezvolta capacitatea de a efectua mai multă muncă, în mai puţin timp. Are o pace interioară, care îi permite acest lucru. Toate acţiunile sale au loc la un mare nivel de puritate şi oamenii care vin în contact cu el se simt mai elevaţi.

În prezenţa dinamică a unui Karma yoghin, găsesc forţă şi stimuli chiar şi fiinţele cele mai trândave, acestea simţindu-se pur şi simplu împinse, ca de o forţă, să realizeze acţiuni, pe care nici nu se gândeau să le înfăptuiască. În prezenţa unui adevărat yoghin, apatia dispare. Prin intermediul Karmei yoga, cale a servirii dezinteresate, se poate învăţa cum să exişti fără ataşament.

Este primul pas, esenţial, către meditaţie. Nimeni nu trebuie să se lase atras de mirajul celor care promit o meditaţie instantanee şi eficace. Meditaţia este o cale lungă şi disciplinată. Totuşi, obiectivul unei atari disciplinări poate fi atins de toată lumea care va face eforturi hotărâte. – SWAMI VISHNU DEVANANDA

LEGEA TRANSMISIEI GÂNDULUI

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.