Avantajele stării de iluminare-manifestarea Gratiei Divine

STAREA DE ILUMINARE

       Aceste stari extraordinare apar fie ca o manifestare spontana a Gratiei Divine fie ca urmare a unei practici intens spirituale care este incununata de aceeasi Gratie Divina. Ce este in comun la aceste stari si ce face ca aceste stari sa ramana vii? Prin stiinta secolului 20 si 21 s-a reusit deja apropierea tot mai mare fata de spiritualitate si fata de vechile traditii spiritual. Iubirea impreuna cu intelepciunea sunt incununate de starea de Iluminare. Oamenii de stiinta au inceput sa studieze despre starile de Iluminare traite de oameni din diferite traditii spirituale. Prin aceasta apropiere moderna ei au putut sa marcheze pasii care sunt facuti pentru a atinge aceasta stare. insa dorinta de a valida din punct de vedere stiintific starea este un obstacol in demersul evolutiv de a reuni stiinta si spiritualitatea. Avantajele acestei cercetari stiintifice sunt ca odata demonstrata stiintific starea de Iluminare foarte multi oameni materialisti vor deveni interesati de spiritualitate si de o cale a evolutiei spirituale .

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

O caracteristica comuna ce apare in aceste stari este viziunea asupra realitatii, asupra lumii cu care suntem mereu in contact, o viziune mult largita si diferita fata de cea obisnuita. Iata cateva caracteristici ale acestei stari:
-deschiderea fata de ceilalti
-daruirea neconditionata din ceea ce au celorlalti
-altruismul
-iubirea
-atentia foarte buna interior-exterior
-o stare uimitoare de transformare care este corelata cu detasarea
-o capacitate foarte buna de adaptare
-o rezerva foarte mare de energii benefice care le dau puterea de a munci 20 ore pe zi
starea de trezire si in somn (initiere in astral, capacitatea de dedublare constienta)
-eficienta in actiune
-necesitati minime pentru a supravietui

Fiintele care au atins aceasta stare si care o mentin sunt vehicule ale intelepciunii manifestate prin vorbe si fapte, de asemenea ele detin controlul asupra resurselor naturii si energiilor subtile cu care ii ajuta pe ceilalti
-manifesta puteri paranormale
-au o aura de pace, iubire care e mereu prezenta in ei
-se retrag doar daca astfel ii pot ajuta pe ceilalti
-au o intuitie foarte buna si un simt practic foarte mare
-au rabdare foarte mare mai ales pentru cei ce merita
-au memorie foarte buna, mai ales pentru lucrurile sau energiile fundamentale. Aceste caracteristici care descriu manifestarea unor fiinte iluminate trebuie sa fie manifestate spontan si nu copiate mimetic ca la carte!

Iata si cele 7 trepte ale Starii de Iluminare:

1.Totala lipsa de cunoastere asupra Spiritualitatii, a Adevarului, a Constiintei
2.Etapa evolutiei se manifesta prin cresterea receptivitatii fata de alte stari de constiinta. Aceasta apare ca urmare a unor experiente de genul: o conferinta, o criza existentiala, practica yoga, prezenta unui Maestru, aplicarea unor terapii neconventionale.
3.Etapa cautarii pline de aspiratie a cailor de atingere a starilor spirituale (de obicei manifestata prin studiu si practica intens spirituala). Tot aici sunt si cei care se opresc dupa ce au avut o prima experienta spirituala. Acesta etapa se poate spune ca este ca un fel de cocktail spiritual.
4.Etapa apropierii practice de o Cale Spirituala. Aici sunt puse in practica metode specifice de evolutie. Aceasta etapa este valabila pentru toate celelalte care vor urma. Practica spirituala ramane de acum mereu prezenta pe Calea Spirituala pentru ca acum este dublata de un scop clar spiritual. intrebarea: Ce sa practic? E valabila pentru etapa a treia. De la etapa a 4-a avem un scop, un tel clar!!!

5.Etapa stabilizarii emotionale. Aici aspirantul traieste o stare de pace interioara profunda. Daca in etapa a 4-a noi provocam limitarile de tot felul, in a 5-a suntem stabilizati, armonizati. Prin metodele spirituale folosite, emotiile, natura realitatii mintii sunt controlate si armonizate. Specific acestei etape este calmarea naturala a mintii. Aici, daca mintea este lasata libera, ea se focalizeaza natural, se calmeaza si tinde catre pacea care oglindeste Sinele!!! Daca in etapa a 4-a era un efort pentru a calma mintea, in a 5-a pacea se instaleaza singura, fara efort. O alta caracteristica este expansiunea Constiintei si trairea la nivel de Umanitate.

6.Aici se instaleaza starea de Nondualism. Sunt rememorate vieti trecute, ceilalti sunt perceputi la un nivel mult mai profund. Apare experienta Unicitati. A fi AICI si ACUM si pretutindeni in acelasi timp – la inceput ne apare ca fiind o perceptie paranormala. Se zice ca este foarte greu in aceasta etapa din punct de vedere spiritual deoarece avem acces la motorul Universului si apare tentatia Puterii. De asemenea principiul separarii este foarte diferit aici (de exemplu: vezi o fiinta umana si poti sa vezi in ea ca in tine, foarte usor si foarte constient – viitor, prezent, trecut – si de aceea este foarte greu sa observi separarea). Se recomanda la aceasta etapa atentia si starea de constienta doar asupra existentei (sa o percepem, sa o vedem, sa o simtim). Fenomenele paranormale care apar se incadreaza si ele aici si putem fi testati in a le folosi. De aceea este important sa constientizam scopul suprem spiritual la care am aspirat si la care aspiram: Starea de Iluminare. Aici, spre sfarsitul etapei a 6-a incepem sa experimentam tot mai des Starea de Extaz Divin -Samadhi. Aceste stari sunt precum flashuri de lumina, atunci cand structura noastra fizica si subtila este pregatita Lumina poate veni si ramane aprinsa.

7.Dupa ce ne-am tot antrenat cu Lumina – in flashuri – suntem pregatiti la un moment dat pentru lumina. (Un experiment: intr-o camera perfect intunecata aducem un blitz de la un aparat foto si il declansam. Desi lumina s-a manifestat pentru o perioada foarte mica de timp noi ne putem aminti ce am vazut in acea camera si astfel putem face cativa pasi in directia dorita. Dupa ceva timp mai lung sau mai scurt in functie de capacitatea noastra de a ne aminti uitam cum arata camera, si ce este in camera. Analogic vorbind la fel se petrece si in cazul Starii de Iluminare. Lumina vine si ne lumineaza calea, iar noi ne amintim o anumita perioada de timp in ce directie trebuie sa mergem dupa care Lumina vine din nou si din nou pana cand ajungem sa fim pregatiti pentru ca Lumina sa ramana aprinsa.) in aceasta etapa comuniunea cu Dumnezeu este totala fara a o mai putea pierde vreodata.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

In Univers exista forte Divine care ne pot ajuta sau ne pot impinge catre Iluminare. Sa invatam asadar sa cerem de la Dumnezeu : Cere si ti se va da ! Iluminarea este esenta tuturor starilor noastre. Ea este de fapt doar actiunea de a curata toate murdariile pe care tot noi le-am pus acolo. Deoarece avem o minte pe care o folosim si care este chiar obstacolul in a vedea Adevarul, este necesar si suficient o mutare pentru a face mintea Sah – mat. Daca avem instincte puternice necontrolate este greu sa ajungem la stari de Iluminare sa punem ego-ul in afara jocului, sa fim atenti la cine este in mijloc, in mijlocul vietii noastre ! Sa-l punem pe Dumnezeu pe primul loc, Starea de Iluminare. Starea de Iluminare este ca o miscare brusca ce apare neasteptat si profund uimitoare.

Cand esti Iluminat tot ceea ce exista si ce percepi este mereu uimitor, nou si de aceea sunt relatari despre privirea iluminatilor, cu acei ochi care sunt mereu uimiti (ca si la copii). Daca structura noastra nu e pregatita Starea de Iluminare pleaca. Aceasta Stare de Iluminare are sursa in spatele a tot ceea ce este manifestat, de aceea pentru a o atinge sunt necesare actiuni pe verticala si nu pe orizontala. Noi de fapt stergem geamul de la casa noastra si Lumina intra, pur si simplu. Mai apoi constientizam ca suntem Soarele si de aceea putem parasi casa cu adevarat. Situatia se prezinta asa: noi suntem raza de soare care intra in camera prin geam si tot noi suntem cei care luam o cutie (carapacea – corpul fizic) si spunem ca noi suntem acolo in cutie! Raza de soare in cutie! Nu conteaza cu ce stergi geamul (ce cale spirituala urmezi), important este sa-l stergi. Unii chiar sparg geamul pentru a intra Lumina (sistemul tantra). Macar deschide geamul!

Starea de Iluminare apare mereu insotita de o stare de catharsis, o purificare, o rupere a ceea ce era limitat. Chiar si intr-o stare de meditatie foarte profunda daca este incununata de Starea de Iluminare cu siguranta vom trai si Starea de Uimire. Pe masura ce evoluam prin practica meditatiei avem acces la trairi si stari tot mai elevate de constiinta pana la Starea de Iluminare (rata de refresh creste tot mai mult si astfel noi ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu, de Creator). Astfel apare situatia in care ne intrebam: Cine creeaza? Eu? Dumnezeu? Dumnezeu prin mine? Cand suntem treji ne dam seama cu adevarat de asta; cand nu suntem, ni se pare ca suntem treji. Momentele in care suntem treji sunt putine, mici in timp insa foarte intense ca traire.

Confuzia din zilele noastre cu privire la diferite stari de constiinta ale fiintei umane, exilata datorita inculturii si materialismului, in aceste stari ego-ul este dizolvat si de aceea pot apare stari sau capacitati paranormale. insa Iluminarea nu inseamna puteri paranormale de exemplu sunt clarvazatori care nu pot vedea chiar despre viata lor, despre karma lor etc.; ei sunt orbiti de ceea ce vad! Misterioase sunt caile Domnului.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Alte caracteristici ale starii de Iluminare

Starea de disolutie extatica a ego-ului detasarea de corpul fizic starea de libertate foarte speciala – o libertate intrinseca, neconditionata de ceea ce va urma, o libertate care este dincolo de ceva anume. Este ca o nebunie insa este o nebunie divina (legata doar de Dumnezeu) perceptia nondualista interior-exterior unitatea cu tot ceea ce exista savoarea extatica a Iluminarii (Amrita, Ambrozia Divina, Soma) constientizarea Realitatii Ultime care exista in spatele a toata creatia starea de mister prin care simtim ca totul este real si viu (putem vedea care este iluzia acestei lumi si cum exista ea insa nu o putem explica de ce este asa) atemporalitatea, perceptia trecut-prezent-viitor nu mai exista. Doar acum. (Stim ce este Timpul, insa ce este Eternitatea? Ce inseamna 1.000.000 de ani pentru Eternitate??)

Stare de Omniprezenta care imbratiseaza mereu totul si este perceputa ca fiind Sacra si Divina! Este o prezenta tacuta, deodata totul a devenit Viu, simtim prezenta a ceva – Dumnezeu!
Trairea simultana individual si cosmic Prezenta si existenta Luminii
Radierea unei lumini specifice in corp si in afara lui
Spontaneitatea aparitiei starii de Iluminare
Sunt cateva evenimente ce preced Starea de Iluminare:
tendinta spre detasare completa
schimbarea valorilor personale
disparitia fricii fata de Moarte
starea de iubire si compasiune traite mai mereu

Practica spirituala poate sa ne aduca efecte in viata noastra insa daca e facuta de ego si cu ego atunci va ramane cu ego-ul: daca e rezultatul Gratiei Divine atunci va duce la Gratia Divina Suprema. Arta de a Darui este un element esential pentru a atinge Iluminarea. Cum sa dai totul fara (aparent) a nu castiga nimic! si nu cum sa iei la maxim de la viata de la ceilalti si sa dai cat mai putin! Este important sa daruim total, constient si neconditionat! Ego-ul exista in momentele de inconstienta. Cand suntem constienti ego-ul nu poate exista, nu are loc. Ego-ul isi ofera serviciile: ‘da-mi mie sa fac asta’ (ceva mic la inceput iar mai apoi, treptat tot mai multe). Si daca ne lasam pacaliti de el, ne ia toata viata iar noi devenim prea lenesi sau obedienti fata de ego. De fapt daca suntem constienti in fiecare clipa pe care o traim nu mai este nevoie de ego!

Noi ne dam pe “mainile” ego-ului Viata si Viata nu mai este Viata ci Moarte! Daca apelam la ego sa o facem constient: “fa asta pentru mine si vezi ca sunt cu ochii pe tine sa nu o iei razna, asa cum vrei tu!”
Experimentarea Starii de Iluminare este in stransa legatura cu cele 10 principii spirituale fundamentale pe care trebuie sa le aplicam si dupa care trebuie sa traim (avem nevoie de multe exercitii pentru a intelege ca nu avem nevoie de ele!!!). Aceste 10 principii de orientare sau ghidare sunt de bun simt. Ele sunt Universale, nu apartin unei religii deoarece Starea de Iluminare nu apartine nici unei religii. Am putea spune ca ele sunt Filosofia Transpersonala.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Ghidul spiritual al aspirantului la Iluminare

1.Exista doar un singur Dumnezeu care este Etern, Omniprezent, Atotputernic, Omniscient si nimic altceva nu exista in afara Lui. Este cel mai inalt ideal la care poate aspira orice fiinta umana. Aspirantul stie ca tot ceea ce are si ceea ce i se petrece vine de la Dumnezeu. Comuniunea cu Dumnezeu este scopul esential al unui aspirant spiritual. Un aspirant il pune pe Dumnezeu pe primul loc in viata lui. Sa fim atenti la jocurile mintii, sa fim atenti la obstacolele egoului, sa fim capabili sa renuntam cu bucurie la diferite atasamente egotice pentru a fi numai cu Dumnezeu. Dumnezeu este sursa tuturor fiintelor si a tot ceea ce exista. Cand Dumnezeu este real pentru noi si comunicam cu el, atunci suntem pe calea spre Iluminare si indoiala dispare. intrebarile: cum? si cand? sunt valabile pentru aspirant iar intrebarea: daca? care exprima o indoiala a mintii, nu isi are locul aici. Nu este usor sa traiesti dupa aceste 10 principii.

2.Exista doar un singur Dumnezeu care ghideaza mereu pe copii Lui catre Lumina Suprema si El foloseste orice mijloc de comunicare si de invatare pentru copii Lui. De multe ori, deoarece oamenii nu-i aud vocea, Dumnezeu apeleaza la diferite fiinte umane Iluminate chiar de El pentru a-si transmite mesajul de iubire, libertate, fericire si de necesitatea transformarii personale pentru a putea fi pregatiti sa ne intalnim cu El in Eternitate. Un aspirant la Iluminare invata de la toate pentru ca el vede pe Dumnezeu pretutindeni si descopera lectiile si invatatura Lui. De aceea este important sa vedem mereu partea cea buna a lucrurilor, fiintelor si evenimentelor. Principiul al doilea despre care vorbim acum ne arata cum sa invatam Iluminarea! O data ce incepem sa invatam de la toate aspectele vietii, ne deschidem catre Cunoasterea Universala, Infinita.

3.Exista doar o singura Carte Sfanta, Cartea Naturii (Prakriti, Shakti) care e la baza tuturor cartilor sfinte. Ea este singura Scriptura care poate Ilumina cititorul. Exista diferite scrieri de inspiratie divina care trebuiesc acceptate ca facand parte din intelepciune Divina. Literele lui Dumnezeu se gasesc cu adevarat inscrise in fiintele umane, in sufletul uman! Principiul al treilea ne arata sursa invatarii care ne conduce la Iluminare. Exemplul sectelor din lume ne arata tragedia separarii deoarece ele se bazeaza doar pe o carte care devine litera moarta daca nu se respecta armonia, legea si cartea Naturii. Acest lucru se petrece tot datorita egoului care tinde sa aduca o stare de lene pentru ca el sa se simta bine. Adevarul este dincolo de orice sistem! Deci nu este un sistem care sa protejeze egoul. Sunt foarte putini oameni care aspira cu adevarat la Iluminare si care pot vedea greselile ce exista in diferite sisteme. in Kali Yuga sunt foarte putini cei care aspira cu adevarat la Dumnezeu.

4.Exista doar o singura Religie: aspiratia completa si fara ezitare catre Idealul Divin Suprem – Eliberarea Spirituala prin comuniunea cu Dumnezeu – Ideal care ar trebui sa devina scopul vietii fiecarui Suflet. Principiul al patru-lea ne reveleaza metoda Iluminarii: acordarea lui Dumnezeu a primului loc in viata noastra! Aici nu vorbim de atitudinea sectelor care fiecare creeaza un sistem care se va potrivi perfect cu egoul membrilor sai. Fiecare are nevoie de lectiile sale pentru a evolua. Numele religiei din care faci parte sau locul practicii spirituale sunt suficient de bune pentru a evolua daca exista aceasta aspiratie completa catre Dumnezeu. Uneori pe calea Iluminarii Dumnezeu ne indruma pe misterioase cai care aparent (pentru mintea noastra) se contrazic. De exemplu: mergem mult timp spre polul sud si la un moment dat Dumnezeu ne zice: „Acum e de ajuns, vei merge spre nord.’ Noi ne revoltam, vrem sa mergem spre sud insa deoarece noi deja am ajuns la polul sud in orice directie am merge ne indreptam catre nord. Cand esti plictisit sau adormit de fapt mintea este inchisa. Doar fiind prost te poti plicitisi. Exista doar elevi/studenti in acest Univers. Cand este o regula (o lege Divina) ea se aplica pentru toti.

5.Exista doar o singura Lege: legea reciprocitatii cauza – efect. Ea poate fi urmata doar de Constiinta eliberata de egoism si in care simtul dreptatii si al adevarului sunt pe deplin trezite. Omul a creat legi pentru avantajul lui, insa aplicandu-le va aduce un conflict mai mare sau mai mic cu cealalta parte a balantei. Simtul justitiei este valabil doar pentru o minte calma fara interese de orice fel. Fa-le celorlalti ceea ce ti-ar place ca ei sa-ti faca tie. Dam noi la fel de mult pe cat primim?? Primim infinit mereu!!!

Legea profitului Divin este: cu cat dam mai mult cu atat primim mai mult. De exemplu: iubirea, cunoasterea chiar si cu banii. Bogatasii cu conturi foarte mari de bani aparent au foarte mult, insa de fapt ei au vandut foarte mult din ei insisi (din sufletul lor) si asadar ei au foarte putin din punct de vedere spiritual. Pe calea Iluminarii noi dam, daruim cat mai mult fara a astepta o recompensa deoarece in realitate noi primim mereu de la Dumnezeu. Lectia evolutiei poate fi: plina de fericire si iubire sau plina de suferinta. Cum am contribuit cu aceasta meditatie la binele celorlalti? Sa urmarim sa devenim tot mai constienti de a da si a primi. Putem darui din foarte multe puncte de vedere: subtil, mental, emotional, spiritual si fizic, material. De exemplu: a practica Bhujangasana si a avea efecte – stari de iubire si a nu darui celorlalti este o incalcare a legii reciprocitatii (principiul cinci – cauza si efect). Mai intai trebuie sa invatam legea reciprocitatii pentru ca apoi sa o Transcendem. Drepturile omului ar trebui sa inceapa asa: primul drept uman este sa daruiesti! Si nu sa primesti. De fapt ceea ce este culmea in aceste drepturi ale omului, despre care se vorbeste in societatea umana, este ca ele sunt abureli scrise cum ca ai drepturi (ti se asigura drepturi) cand de fapt in ele se ascund tot felul de taxe si indatoriri pentru oameni astfel incat ei trebuie sa dea tot mai mult!

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

6.Exista doar o singura Fratie Spirituala, cea in care toti copii Pamantului, fara discriminare, sunt uniti in Inima lui Dumnezeu Tatal. Cu totii facem parte din Unitatea Manifestarii Divine. Varietatea oamenilor este de fapt manifestarea lui Dumnezeu in diferite forme, conflictele ce apar se datoreaza de fapt neintelegerii acestei diversitati. De aceea este absolut necesara intelegerea Unitatii Fundamentale dintre oameni. Aspirantul la Iluminare are toleranta pentru orice optiune si manifestare din Univers deoarece nimic nu exista fara Vointa lui Dumnezeu. Asa dar chiar si raul are rolul lui in manifestare. Toate nivelele manifestarii au rolul lor si ele exista tot datorita Vointei Divine! Unitatea implica transcenderea, depasirea dualitatii bine-rau, sus-jos, etc. Familia, sotia, iubita, calea spirituala, maestrul pe toate trebuie sa le invatam pentru a merge mai departe. Profesorul sau invatatorul intotdeauna este bun: daca e bun, e bun pentru ca ne invata. Daca greseste, e bun ca ne invata ce e rau sau gresit. Sa iubim ceea ce e bun in oameni! In aceasta lume nu exista decat un singur Maestru – Dumnezeu, in rest toti suntem discipoli mai mari sau mai mici. A face fata Adevarului este uneori foarte greu, insa el exista ca o lectie pentru evolutia noastra si a celorlalti.

7.Exista doar o singura regula Morala: Iubirea ce apare din sacrificiul personal si infloreste prin acte de Compasiune. Sursa a tot ce exista este Iubirea in toate formele ei: speranta, dorinta, generozitatea, adaptabilitatea, etc. Toate pacatele si raul din lume apar datorita lipsei Iubirii. Iubirea poate fi oarba atunci cand e slaba, insa atunci cand e puternica ea este foarte constienta si lucida. Iubirea este o cale catre Iluminare! Daruirea apare din Iubire. Orice moralitate pentru un aspirant la Iluminare are la baza Iubirea (Iubirea este la baza moralitatii lui). Aceste reguli de morala lipsite de Iubire pot genera orbirea spirituala. De exemplu tapasul fara Iubire duce la suferinta. Orice calitate umana incepe cu Iubirea, are la baza Iubirea. Iubirea pleaca direct de la suflet la suflet. Pentru a atinge Adevarul in orice fiinta umana trebuie sa iubim pentru ca il iubim pe Dumnezeu. Orice speculatie mentala nu ajunge la suflet. Unitatea cu Dumnezeu se face prin iubire. Libertatea fara Iubire, este tiranie, crima. Sf. Augustin spunea: Iubeste si fa ce vrei!

8.Exista o singura Frumusete. Cea care prin Transfigurare eleveaza Sufletele celor ce o venereaza in toate aspectele Ei, atat cele vazute (vizibile) cat si cele nevazute (invizibile).
Soarele, Luna, plantele, animalele, oamenii toate reprezinta aspecte ale frumosului universal.
 Oriunde merg si oriunde privesc doar pe tine Doamne Te vad in Frumusetea Ta.- zice aspirantul la Iluminare. Iubirea si Frumusetea sunt asociate deoarece ele fac parte din MPC Tripura Sundari. Frumusetea sublima il inconjoara mereu pe aspirantul la Iluminare. Aspirantul alege mereu tot ceea ce e mai frumos, el alchimizeaza totul. La inceput merge spre frumusetea fizica, concreta pentru ca mai apoi sa mearga spre Frumusetea ascunsa care ii rafineaza mereu starile si perceptiile. Iubirea este motorul iar Frumusetea este motivul, scanteia si directia. Frumusetea stralucitoare pe care o descopera pe calea spre Iluminare se transforma treptat in intelepciune! O cheie care ne conduce la Iluminare este Transfigurarea. Atunci cand inima noastra este inconjurata de sublimul transfigurarii putem spune ca traim transfigurati.

Daca mergi ca un Iluminat, te transfigurezi ca fiind un Iluminat treptat dobandesti calitatile unui Iluminat. Si cand transfigurarea este completa atunci am ajuns sa fim Iluminati. In lumea separarii vedem frumos sau urat, ca Iluminat vezi doar transfigurat, plin de optimism si entuziasm. Hranind Sufletul cu Frumusete el va manifesta spontan Iubirea. Observand, vazand frumosul ne hranim sufletul. Daca vedem uratul atunci cu asta ne hranim sufletul.
Oriunde privesc vad doar fata Ta si oriunde merg ajung in casa Ta. Ne pregatim sa vedem peste tot pe Dumnezeu ca fiind frumos pentru ca apoi cand vom fi Iluminati sa-L vedem pe Dumnezeu asa cum e: si frumos si urat simultan si dincolo de ele.

9.Exista o singura Cunoastere. Profunda Cunoastere asupra noastra insine atat in interior cat si in exterior. Aceasta este esenta intregii intelepciuni.
Cunoaste-te pe tine insuti si il vei cunoaste pe Dumnezeu, scrie pe frontispiciul templului de la Delphi. Exista doar un singur adevar. Esenta tuturor religiilor este de fapt Cunoasterea de Sine. Singurul tel real este revelarea Sinelui. Atunci cand ai un Ideal metodele pe care le ai te ajuta sa alegi exact ceea ce e foarte bun pentru tine. Exista o singura alegere: Eu Dumnezeu. Aici avem un paradox: Dumnezeu ne-a daruit Liberul Arbitru prin care noi putem alege in fiecare moment ceva. insa orice am alege prin Liberul Arbitru este tot Dumnezeu, pana cand in final ne abandonam in fata Vointei lui Dumnezeu ca sa il alegem tot pe El. Avem o eternitate pentru a experimenta si in final descoperim ca este doar ACUM. Dumnezeu desi stie tot se face ca nu stie si ne lasa sa evoluam si sa-L regasim in Jocul Divin al Vietii!

10.Exista o singura Cale. Abandonarea (renuntarea) la falsul “eu” (ego-ul) pentru a descoperi adevaratul EU – Sinele Suprem Atman. Prin aceasta fiinta umana trece de la conditia de muritor la cea de nemuritor, de la imperfectiune la perfectiune.
Viata se manifesta sub doua aspecte:
a) ca Eternitate, in care se manifesta Sufletul si Spiritul printr-o prezenta tacuta
b) ca Efemeritate, varietate, timp in care se manifesta mintea si simturile.
Astfel Sufletul este pus intr-o dilema: fiind Etern este pus intr-o “carapace” (corpul fizic) care are si o minte si cinci simturi care o influenteaza (si acestea fac parte din efemeritate).
Suntem intr-o lume a paradoxurilor pentru minte si o lume a luminii, a tacerii care este specifica sufletului. Aceste ghidari, principii universale ne conduc toate la o profunda Tacere. Daca ramanem in tacere putem intelege, simti Adevarul, Lumina si Frumusetea. Atunci cand incercam sa intelegem cu mintea, nu mai intelegem. in Sufletul nostru, in profunzime este doar tacerea. Iluminarea este inconjurata de o profunda tacere deoarece mintea inferioara nu poate si nu are cum sa o exprime iar mintea Superioara o exprima prin tacere, Tacerea e de aur.
Sa il luam pe Dumnezeu ca exemplu in viata noastra pentru ca El este Viata, Iubirea si Adevarul. De exemplu: cum iubeste Dumnezeu? El ne daruieste mereu totul si nu se lauda, nu vine si ne zice: Ia priveste ce am facut pentru tine. Cat de mult te iubesc!; nu, El o face in tacere!

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Cum putem atinge si trai starea de Iluminare – alte metode practice

Aceasta stare nu poate fi adusa cu o metoda anume insa putem sa pregatim “˜terenul” (ex. analogic – cu paratrasnetul pe care il punem la casa pentru ca in momentul venirii fulgerului – moment pe care nu il stim – casa sa fie pregatita). Iluminarea este cauza la tot ce exista si de aceea nu poate exista o alta cauza care sa o genereze pe ea! Noi am inceput deja pregatirea noastra pentru starea de Iluminare prin diferitele metode spirituale pe care le punem in practica. Ce nu tine pentru a nu trai spontan starea de Iluminare? Anumite neintelegeri: Cine suntem? De ce? Unde? Pregatirea noastra consta in a incepe sa fim deschisi catre Cunoastere, sa incepem sa intelegem tot mai mult ce se petrece in viata si cu viata noastra. Starea Iluminare apare neasteptat si vine sa ne socheze sau sa schimbe anumite limitari sau principii limitatoare ale mentalului nostru (intreruperea cursului normal al gandirii sau al evenimentelor!!).

Daca vrem sa obtinem alt rezultat trebuie sa schimbam felul in care actionam! Starea de uimire este un semn ca ne apropiem de Iluminare, este o stare de complet anormal! Totul este in noi si depinde de noi, de atitudinea si de starea noastra. Aceste stari, chiar daca noi zicem ca le asteptam, atunci cand apar, sunt neasteptate, uimitoare!! Ele sunt dincolo de orice imaginatie, de aceea trebuie sa fim pregatiti si sa transfiguram mereu cat mai mult tot ceea ce experimentam deoarece Starea Iluminare este o uimitoare energie a frumusetii plina de transfigurare.

Iata si cateva chei pentru a trai Starea de Iluminare:

-A participa la un moment artistic deosebit de inspirat;
-A trai o stare de orgasm prelungit;
-Iertarea;
-Iubirea – cea mai puternica si sigura cale;
-Daruirea – ca o ramura desprinsa din Iubire;
-Capacitatea de a fi spontan, creativ (sunt semne ca ne aflam aproape de Starea de Iluminare); Spontaneitatea atunci cand ne aflam in situatii dificile – starea de Libertate interioara care ne permite sa iesim din reguli sau situatii (sa nu confundam spontaneitatea cu versatilitatea din Swadisthana sau cu cea a mintii!).
-Supraefortul ne poate aduce de asemenea Iluminarea. Atunci cand ajungem la limita a ceva din ceea ce facem si atunci facem supraefortul care depaseste pragul aceasta ne duce la posibilitatea de a trai Starea Iluminare.

A trai mereu in starea de Iluminat nu este usor deoarece aduce o perspectiva cu totul noua, uimitoare, cutremuratoare pentru care trebuie sa fim pregatiti. Traieste-ti fiecare zi ca fiind ultima! Si astfel noi depunem efortul necesar care se transforma la momentul potrivit in supraefort, acesta generand Starea de Iluminare. Astfel noi cream conditiile pentru ca Starea de Iluminare sa vina, de aceea noi trebuie sa fim constienti de ea pentru a ramane cu ea, de a o retrai. Dupa ce am trait-o o data, urmeaza o a doua oara, a treia oara etc. E ca un razboi infinit… victorii dupa victorii care-n final duc la Eliberare (Moksha). Daca ai timp de privit ici colo inseamna ca esti in linia a doua de razboi si nu in prima (unde de fapt esti mereu la limita). Iluminatul sau aspirantul adevarat primeste mereu “˜cadouri” spirituale pentru ca el are mereu victorii incununate cu diferite premii, insa el merge mai departe pentru ca are telul Divin si nu se lasa pacalit sau atras de aceste cadouri, pentru ca merge spre Infinit si Eternitate!!! Astfel, aceste “cadouri” pe care le primim, la putem imparti foarte usor celor care le vor sau celor care au nevoie pentru ca noi le dam la o parte pentru a merge mai departe. Atunci cand am atins Eternitatea si Infinitatea putem cu adevarat sarbatori Iluminarea.

ARTA DE A DARUI
Povestea cu “Supa din piatra”…

Una din cele mai mari fericiri este sa daruiesti din tot ce ai – material si spiritual. Ceea ce avem in prezent este o reflectare a ceea ce am daruit. Exista mai multe situatii de viata cu oameni care au bani dar nu au iubire, fericire si cauta sa le primeasca insa ei nu le primesc pentru ca nu stiu sa dea. Pe de alta parte exista oameni care cer bani si care primesc bani, insa ii pierd dupa aceea sau ii cheltuie foarte repede. Ceea ce trebuie sa facem este ca o datorie sau ca o slujba, serviciu. Daruirea apare dupa ce am terminat programul, pentru ca incepand de aici suntem liberi sa daruim. Cand daruim dam din suflet si primim tot mai mult dupa aceea. Cand doar primim fara sa daruim, pierdem din suflet. Cu cat dai mai mult cu atat primesti mai mult. Ceea ce daruim, cum si cat, ne arata cum si ce suntem. Cand egoul (managerul casei) zice: “˜gata e de-ajuns, ti-ai facut treaba trebuie sa mergi acasa, mai ai si tu viata ta si alte lucruri de facut pentru tine” trebuie sa fim constienti de pacaleala lui pentru ca a darui dupa ce ti-ai facut datoria, aici e comoara! Cand ai o problema in viata ta intreaba-te ce si cat ai daruit si nu ce si cat ai primit!

Iata si o poveste cu un om care ajunge la poarta raiului si inainte de a intra in Rai il intreaba pe Sf. Petru daca e posibil sa vada si el cum si de ce sufera cei care au ajuns in Iad. Sf. Petru il ia cu el si deschizand o usa ii arata in acea uriasa incapere o masa intinsa pe care existau foarte multe feluri de mancare care mai de care mai apetisante si savuroase. La masa de o parte si de alta erau multi oameni care aveau linguri din lemn cu cozile foarte lungi si astfel ei nu puteau manca si de aceea sufereau. Dupa cele vazute omul nostru e luat in Rai si acolo intr-o incapere asemanatoare foarte mare exista de asemenea o masa intinsa cu multe feluri de mancare foarte bune si oamenii aveau de asemeni linguri din lemn cu cozi foarte lungi insa erau in culmea fericirii. Vazand acestea omul nostru il intreaba pe Sf. Petru cum de este posibil ca cei de aici sa fie fericiti. Sf. Petru ii raspunde : acestia au invatat sa daruiasca, ei se hranesc unul pe celalalt.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Arta de a darui este o cale catre Iluminare. A darui ca o datorie (am dat destul), este o limitare, o manifestare a ego-ului. Supraefortul de a darui dupa ce credem ca e de-ajuns ne va duce la Iluminare pentru ca vom sti unde este limita celuilalt de a primi. Niciodata Dumnezeu nu da prea mult! Si din moment ce noi dam de la Dumnezeu, pentru ca de la El am primit, care este problema? Daca Dumnezeu considera ca nu mai e nevoie sa daruiesti pur si simplu nu o sa mai ai ce darui pentru acea (acele) fiinta (fiinte). Daca ai in Inima ceea ce vrei sa faci (sa daruiesti) atunci e de la Dumnezeu, asadar fa-o! daca nu o ai in Inima n-o fa! Uneori lucruri foarte mici daruite din Inima sub inspiratia lui Dumnezeu (pentru ca noi daruim Gratia lui Dumnezeu) efectiv fac minuni in ceilalti. Alteori daruri foarte mari sunt atat de seci, reci, mentale incat nu aduc nici o modificare in ceilalti.

Iata si cateva intrebari pe care ar trebui sa ni le adresam constant:

Cate fiinte am facut eu astazi fericite? Cat de mult am daruit eu astazi? Daca merg sa tin o conferinta si-mi fac treaba, ceea ce era in program si apoi plec imediat, pur si simplu, atunci plec asa cum am venit! insa daca daruiesc din Inima, atunci Sufletul este foarte imbogatit. Avem o civilizatie a datoriei, a serviciului si nu a ajutorului, a daruirii de aceea oamenii sunt asa de departe de starea de Iluminare!!! Daruirea ajuta societatea sa mearga foarte bine cu Inima si in Inima. Nivelul regulilor si al datoriei – si doar atat!!! – este o prostie deoarece ne putem intreba pe buna dreptate: care este diferenta dintre un computer si un om? Daca avem doar un program de facut atunci suntem precum calculatorul. Profesionalismul ucide umanismul. Regulile sociale – serviciul, datoria – daca e doar atat, e o conditie foarte joasa de existenta. Tendinta de a fi civilizat in societate este un atentat la evolutie, la a fi Om, a fi Iluminat! Omul este o fiinta constienta, poate darui constient, animalul are doar instinct. Starea de umilinta se opune vanitatii si mandriei si de aceea este necesar sa fie cultivata mereu.

In cultura occidentala suntem invatati despre nevoile noastre ca oameni insa nu si despre relatiile cu ceilalti. Astazi fiecare vrea sa aiba o opinie pentru ca vrea sa zica ceva si nu pentru ca are ceva de zis. Educatia din zilele noastre face ca multi oameni sa aiba opinii si nu sa invete ceva din tacere. Iata si o scurta comparatie intre cele doua tari Romania si Danemarca: cum este campul subtil din tabere si cum este campul subtil de la cursurile de yoga din cele doua tari. Multi straini care au venit in Romania in taberele de yoga au simtit foarte intens starea de bucurie, unitate si daruire prezente in aceste tabere. Aceasta se petrece deoarece in Romania sunt foarte multi yoghini care vin in aceste tabere si se daruiesc (karma yoga). In practica spirituala a face o meditatie de exemplu si de a te opri exact la fix, ce inseamna? Ti-ai facut datoria, tapasul? Daca mai faci inca 30 de minute de meditatie pentru Dumnezeu, asa pur si simplu! Atunci e vorba de spirit de Iluminare

Daruirea nu poate fi inconstienta, ea este un act constient. Un alt exemplu: sunt cazul cand anumiti oameni pierd anumite sume de bani si dupa aceea ei zic: sa fie de sufletul lui , sau lasa ca o sa fie pentru saraciâ€. – in aceste situatii nu poate fi vorba de arta de a darui, este o pacaleala a ego-ului. Cand avem o stare minunata, o experienta divina sa ne intrebam: cum pot darui acum? Ce am facut eu? Cu ce am contribuit eu la binele celorlalti? Ce pot darui? Daruind rezonezi cu a primi daruri si astfel in timp vei avea in tine comoara darului Divin pe care nu o vei mai pierde niciodata. Daca ai inteligenta sau iubire daruieste cat mai mult! Primul drept uman ar trebui sa fie de a darui! Drepturile ego-ului sunt de a primi cat mai mult. A darui este un act de sacrificiu. Suntem provocati de viata de legea evolutiei sa dam, sa daruim chiar daca uneori este foarte greu chiar si pentru ceilalti. De exemplu Iisus in templu spunandu-le adevarul invatatilor in sinagoga si negustorilor in templu, deci Iisus le daruia cunoasterea adevarata insa nu era usor. Iertarea este un act de daruire, un abandon al ego-ului pentru a ne Ilumina.

O alta poveste, doi calugari se cearta dupa care unul dintre ei nu reusea sa-l ierte pe celalalt astfel incat merge la parintele Staret si ii povesteste aceasta. Atunci staretul ii zice: – “hai sa ne rugam impreuna…Tatal nostru care-le esti in ceruri, Sfinteasca-se numele Tau, Fie imparatia Ta , Faca-se voia Ta, Precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele, Da-ne-o noua astazi. Si nu ne ierta noua greselile noastre …. Atunci calugarul ii zise staretului : Parinte dar este – si ne iarta noua greselile noastre… Staretul zice :  Nu, nu, nu, …. zi asa cum am zis eu – si nu ne ierta noua greselile noastre Atunci calugarul a inteles importanta iertarii si a reusit sa-l ierte pe celalalt calugar.”

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

A darui nu este un act calculat, matematic, mental ci este un act de simtire este ca o arta. In relatia de cuplu trebuie sa invatam sa daruim si sa facem sa creasca Iubirea daruind, investind in ea si nu consumand-o, devorand-o! Relatia de cuplu este un dar de la Dumnezeu, Viata este un alt cadou de la Dumnezeu de aceea trebuie sa invatam sa daruim ceea ce avem pentru ca astfel se va amplifica Iubirea, Fericirea si Libertatea. Inspiratia , Transfigurarea sunt alte cadouri pe care trebuie sa le daruim si celorlalti. Cadoul este doar primul pas pentru a merge mai departe, pentru a creste prin el si cu el. Cand daruim trebuie sa fie nevoie, sa fie necesar aceasta. Cei ce sunt in nevoi aceia trebuie sa-i cautam pentru a le darui. Dharma este ceea ce trebuie sa facem in aceasta viata, datoria divina, pentru ca de asta am venit aici si acum. Daruirea vine pe de-asupra dharma-ei.

Starea de Iluminare

Intr-o inima in care nu exista sau nu se manifesta Iubirea, Iluminarea nu poate veni! Iubirea este o conditie pentru Iluminare si Iluminarea nu este conditionata de nimic pentru a se manifesta! Aceste doua afirmatii sunt contradictorii insa ele se unesc. Iubirea inseamna o stare de Iubire. Iubirea inseamna foarte multe. A fi in Iubire, ce inseamna? Iubirea este si o cale catre Iluminare! Asocierea Iubirii cu Dorinta se petrece adeseori insa nu inseamna ca e adevarata Iubire deoarece dorinta este jumatate din Iubire (conform cu teoria de la MPC Tripura Sundari).
– Dorinta de expansiune catre Infinit (in diversitate) si
– Dorinta de unificare, de a deveni Unul.
Aceste doua dorinte impreuna formeaza Iubirea completa. Asadar ele formeaza impreuna o limita pe care o depasim. Daca vrem si dorim sa iubim o alta fiinta umana, va trebui simultan sa integram ambele directii!!! Iubirea este “corpul” lui Dumnezeu. De multe ori cand o fiinta este indragostita ea are acces la starea de Iluminare fara o pregatire prealabila.

In orice traditie spirituala autentica se atrage atentia asupra Inimii pline de Iubire pentru a atinge Iluminarea. Iubirea trebuie mereu cultivata si aici nu vorbim de emotii si de dorinte! Stabilizarea si stapanirea emotiilor este necesara pe cale pentru ca altfel ele agita mintea. O fiinta care iubeste este puternica si calma mental! Cand Iubirea este mica, emotiile preiau conducerea (aici sunt incluse si dorintele) si atunci apare situatia: cel ce zicea ca te iubeste se manifesta ca si cum te-ar uri. O inima plina de Iubire are o foarte mare eficienta pe calea spirituala. Transfigurarea si idealurile sunt sustinute de Iubire! indoiala nu-si are locul aici in Iubire. Cand Iubesti, Iubeste tot ce faci!!!
Orgasmul nu insemna ejaculare si dorinta nu inseamna Iubire! Iubirea ne elibereaza si ne imbogateste Sufletul pe cand dorinta inlantuieste, te simti mai slab, te consuma!! Este important sa fim constienti de calitatea Iubirii, sa o verificam constant. Ne duce aceasta iubire la evolutie? la transformare? Iubirea are o mare putere de transformare. Ea ne confera claritate, luciditate si nu face compromisuri chiar daca vede si punctele slabe din celalalt, vede in acelasi timp si solutiile pentru transformare. Iubirea este un act de sacrificiu, de daruire constienta!!! Daca Iubirea este responsabila, dorinta nu este. Daca apar probleme imediat renunti la ceea ce doreai! Iubirea invinge timpul, trece de el. Dorinta nu!

Cand suntem in Iubire atingem Eternitatea. Iubirea este constienta si responsabila. Sa avem, asadar, o atitudine constienta, activa in Iubire. Sa fim atenti, sa ne ingrijim si sa ne crestem Iubirea in Inima. Cand Iubirea este prezenta lucrurile devin foarte usor de realizat. “˜Cand Iubirea devine Infinita, imposibilul devine cu usurinta posibil!!!”Inclusiv Iluminarea!!! Cand Iubirea este stabilizata in puterea ei, atunci ramanem pe calea Iluminarii si fluctuatiile care apar sunt mici si nu ne indeparteaza de Calea Spirituala. Sursa puterii din personalitatea noastra este puterea Iubirii!!! Iubirea ne face imuni la atacuri subtile si chiar fizice – sistemul imunitar devine mai puternic. Cand Iubesti il simti pe celalalt si e un fel de cunoastere profunda, empatica a celui iubit.(Te gandesti la mine? Nu. Te simt!). in Iubire suntem plini de recunostinta si nu avizi de a consuma Iubirea.

Mintea poate zice:
– O.k. te iubesc si ce primesc?…. dorinte, insatisfactii, nevoi etc. Insa focalizandu-ne pe Iubire, putem scapa de tot felul de pretentii. Daca judeci cu mintea e un compromis. Daca te lasi inspirat de Inima, se vor vedea rezultatele adevarate. “Inima in Minte si Minte in Inima”. Mintea este doar un instrument pe care Dumnezeu ni l-a dat pentru a-l folosi intelept. Cand cineva a oboist sa gandeasca atunci incepe sa traga o concluzie (sau mai multe). Aceste conferinte sunt doar puncte de ghidare pe Calea Spirituala si nu sunt absolute!!! Viata ne pune ea insasi in situatii pentru a evolua si a ne transforma

Osho

Atacul psihic şi protecţia psihică

16 Comments

  1. Starea de iluminare este atinsa atunci cand energia sexuala alimenteaza din plin unitatea centrala-creierul;intr-o societate in care sexul si banii au devenit singurii d-zei pe Pamant,nu e deloc surprinzator ca -in mansarda becul abia mai palpaie -odata datorita lipsei de energie suficiente,pe de alta parte datorita rezistentei mari din sistem :multiplele tensiuni datorate concurentei in locul cooperarii, vitezei nebune ce defineste viata actuala,etc;daca mai adaugam si stresul,mai omniprezent si feroce decat orice virus,nu mai e nici o surpriza ca omul modern e ….VARZA!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.