A FI ÎN RELAŢIE – relaţia pe care o stabilim sau căutăm

A FI ÎN RELAŢIE - relaţia pe care o stabilim sau căutăm

A FI ÎN RELAŢIErelaţia pe care o stabilim sau căutăm

      Fără relaţie nu este existenţă: a fi înseamnă a fi in relaţie… Majoritatea dintre noi nu pare să realizeze acest lucru – că lumea este relaţia mea cu ceilalţi, fie unul sau mai multi. Problema mea este aceea a relaţiei. Dacă nu mă înţeleg pe mine, întreaga relaţie este una a confuziei în cercuri din ce în ce mai largi.

Deci relaţia capătă o importanţă extraordinară, nu cu aşa zisă masă, gloata, ci în lumea familiei şi prietenilor mei, oricât de mică ar fi aceasta – relaţia cu soţia mea, cu copii mei, cu vecinul meu. În lumea vastelor organizaţii, a marilor mobilizări de oameni, a mişcărilor de masă, ne este teamă să acţionăm pe scară mică; ne este teamă să fim oameni mărunţi care îşi rânduiesc casa.

Ne spunem: “Ce puteam eu să fac singur? Trebuie să mă alătur unei mişcări de masă pentru a reforma.” Din contră, revoluţia reală are loc nu prin mişcări de masă ci prin reevaluarea interioară a relaţiei – numai aceasta este reformare reală, o radicală şi continuă revoluţie. Ne este teamă să începem pe o scară mică. Pentru că problema este aşa de vastă credem că putem să-i facem faţă numai printr-un un număr mare de persoane, cu o mare organizaţie, cu mişcări de masă. Trebuie să atacăm problema pe o scara mică iar acea scară mică este “eu” şi “tu”.

Când mă înţeleg pe mine, te înţeleg pe tine şi din acea întelegere vine iubirea.

Iubirea este factorul lipsă; există o lipsă de afecţiune, de căldură în relaţie; şi pentru că ne lipseşte acea iubire, acea tandreţe, acea generozitate, acea clemenţă în relaţie, evadăm în acţiunea de masă, care produce şi mai multă confuzie, mai multă mizerie. Ne umplem inimile cu planuri pentru reforma lumii şi nu privim acel factor decisiv care este iubirea.

Tu şi eu suntem problema, nu lumea.Lumea nu este ceva separat de tine şi de mine; lumea,societatea, este relaţia pe care o stabilim sau căutăm să o stabilim între noi. Deci tu şi eu suntem problema şi nu lumea, pentru că lumea este proiecţia noatră şi pentru a înţelege lumea trebuie să ne înţelegem pe noi înşine. Lumea nu este separată de noi; noi suntem lumea şi problemele noastre sunt problemele lumii.

           Jiddu Krishnamurti

Ce înseamnă faptul că a treia dimensiune dispare?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.