„Disciplina interioară transformă omul într-un împărat.” ~ OSHO

Disciplina interioară transformă omul într-un împărat.” ~ OSHO

“Iubirea este o înflorire rară. E rară fiindcă se poate produce doar atunci când nu există frică, niciodată înainte. Aceasta înseamnă că iubirea îi poate apărea doar unei persoane foarte profund spirituale. Cunoştinţă pot lega toţi, sexul e posibil pentru toţi, dar nu şi iubirea. Dacă poţi permite iubirii să apară, atunci nu mai e nevoie de rugăciune, nu mai e nevoie de meditaţie, nu mai e nevoie de nicio biserică, de niciun templu. Dacă iubeşti, poţi să uiţi cu totul de Dumnezeu, fiindcă prin iubire îţi va fi apărut totul: meditaţia, rugăciunea, Dumnezeu, totul îţi va fi apărut! La asta se referă Iisus atunci când spune că iubirea e Dumnezeu.

Iubirea este prima experiență a ființei în care ea se pune în rezonanță cu ceva în afara egoului ei. Ea reprezintă prima lecție prin care omul află că poate intra în armonie cu cineva care nu face parte din egoul lui, cu o femeie sau cu un barbat, cu un copil sau o mama. Dacă înveți aceasta lecție, de ce nu ai intra în armonie cu întreaga umanitate? Dacă armonia cu o singură persoană îți oferă atâta bucurie, ce sentimente îți va oferi punerea la unison cu întreaga umanitate? Mai departe, dacă poți intra în armonie cu întreaga umanitate, de ce nu ai face-o și cu lumea plantelor și animalelor? Fiecare pas conduce la următorul.

Iubirea este o scară. Ea începe cu o persoana și se termină cu totalitatea.

Iubirea este începutul, Dumnezeu este sfârșitul. Să te temi de iubire înseamnă să rămâi blocat în mica ta celulă întunecată. Omul modern trăiește într-o asemenea celulă; el este un narcisist. Narcisismul este marea obsesie a minții moderne. El dă naștere la o sumedenie de probleme, toate lipsite de semnificație. Există și probleme creatoare, care conduc pe nivelurile superioare de conștiință. Altele nu conduc însă nicăieri. Cel mult te scufundă și mai jos.

Iubirea creează probleme. Ele pot fi evitate prin evitarea iubirii, dar rețineți: acestea sunt probleme esențiale! Ele trebuie experimentate, cunoscute și transcense. Și nu poți transcende o experiență prin care nu ai trecut. Iubirea este singurul lucru pe care merită să-l faceți. Toate celelalte sunt secundare. Dacă vă ajută să iubiți, merită să le încercați. De aceea, oricât de mare ar fi durerea, nu ezitați să iubiți.

Foarte mulți oameni iau decizia să nu se încurce cu iubirea, dar rămân blocați în ei înșiși. Viața lor nu mai seamănă cu un pelerinaj, cu curgerea râului către ocean; ea rămâne un lac murdar, cu apă stagnantă, din care nu va mai rămâne în curând decât nămolul. Pentru a-și păstra puritatea, ființa trebuie să curgă. Râul își păstrează puritatea, pentru că nu încetează să curgă.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Iubirea este cel mai mare koan zen posibil. Este dureroasă, dar nu trebuie evitată. Cine o evită, evită practic cea mai mare posibilitate de a crește. Acceptați iubirea, suferiți din cauza ei, căci din aceasta suferință se naște extazul. Orice formă de extaz se naște din agonie. Da, egoul vostru va trebui să moară, dar cine moare în forma sa egotică se naște în forma sa divină, ca un Buddha. Iubirea vă va dărui primele impresii autentice legate de tao, de zen sau de sufism, prima dovadă că Dumnezeu există, că viața nu este lipsită de semnificație.

Oamenii care afirmă că viața nu are nici un rost sunt cei care nu cunosc iubirea. Ei nu vor să spună altceva decât că nu au cunoscut niciodată acest sentiment. Acceptați suferința provocată de iubire! Cine nu trece prin noaptea întunecată nu poate cunoaște sublimul răsărit de soare. Soarele nu poate răsări decât din pantecul întunecat al nopții.”

„Ceea ce voi numiți iubire nu este decât o frenezie, o febră, un fel de nevroză biochimică. Cum ar putea fi iubire? Iubirea nu apare decât ca o umbră a meditației. Atunci când devii extrem de lucid, în tine se naște o calitate nouă – aceasta este iubirea. Așa cum sunteți acum, iubirea voastră nu înseamnă altceva decât gelozie, competitivitate, mânie, ură. Nu vă mai puteți suporta singuri, așa că simțiți nevoia unei companii; când găsiți pe cineva care să vă suporte, numiți acest lucru iubire.

Vă cramponați de altcineva, dar încercați să îl dominați, să îl manipulați. Faceți politică, nu iubire! Nu-i de mirare că ajungeți direct în iad, că vă simțiți din ce în ce mai nefericiți. Cu ce vă ajută această așa-zisă iubire? Nu faceți decât să visați la infinit. Visați că veți trăi o poveste de iubire cum nu s-a mai văzut. Cât despre iubirile voastre trecute, acestea vi se par un coșmar. Toate visele voastre se dovedesc a fi coșmaruri.

Nu, aceasta nu este iubire. In caz contrar, întregul pământ ar fi un paradis terestru. Atâția oameni care iubesc, o planetă plină de iubire… părinți plini de iubire, copii, frați, surori, prieteni, soți, politicieni, preoți – toți plini de iubire… Priviți însă în ochii oamenilor. Nu veți vedea în ei decât suferință. Inseamnă că ceva nu este în regulă, probabil că trăiesc o altă stare, căreia i-au spus iubire. Pe ambalaj scrie “iubire”, dar în interiorul lui se află cu totul altceva: mânie, gelozie, posesivitate, ură, dominație, tot felul de lucruri urâte. Da, ambalajul este foarte frumos, ca un cadou de Crăciun. Dacă îl deschizi, însă, nu descoperi decât iadul.

Eu nu vorbesc de acest fel de iubire. Atunci când pătrunzi în interiorul ființei tale apare o energie complet nouă. Este o energie atât de mare, încât simți nevoia să o împărtășești. Iubirea nu este altceva decât împărtășirea acestei energii. Nu simți nevoia să primești iubire. Pentru prima oara în viața ta, dispui de o comoară neprețuită și simți nevoia să o împarți cu alții.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Când simți nevoia să fii iubit, suferința așteaptă după colț.

Acest gen de iubire este iubirea unui cerșetor, și un cerșetor nu poate fi fericit.
Nu poți simți iubirea adevărată decât dacă pătrunzi în adâncurile ființei tale, descoperind aici rezervorul infinit de energie. Apare atunci nevoia de a dărui și altora această energie. Te simți chiar recunoscător pentru că aceștia o primesc. Așa apare fericirea, iar iubirea devine celestă. Nevoia ta s-a schimbat dramatic. Acum simți nevoia de a dărui. In clipa de față, voi simțiți nevoia de a primi, sunteți niște cerșetori. Când veți cunoaște acea iubire, veți deveni niște împărați.
Disciplina interioară transformă omul într-un împărat.”                                                fiituinsutimaa.wordpress.com

SCHIMBAREA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.