Influenţa gândurilor asupra corpului fizic

Influenţa gândurilor asupra corpului fizic

Influenţa gândurilor asupra corpului fizic

Consider că fiecare cuvănt din acest documentar este foarte important, astfel că, am redat majoritatea cuvintelor :

Hipotalamusul asambleaza ptr fiecare stare interioara o anumita peptida care este elibera in sange . Peptida respectiva este preluata la nivel celular prin anumiti receptori specifici care se afla pe suprafata celulei . Hipotalamusul este o mini fabrica unde se asambleaza substante chimice corespunzand emotiilor pe care le experimentam . In momentul in care apare un gand, senzatie..etc. se transmite un mesaj chimic si un mesaj electric creandu-se ceea ce numim retele neuronale . Celulele nervoase care se activeaza in mod simultan in mod repetat se leaga intre ele dobandand o relatie pe termen lung .

Daca avem obiceiul sa ne enervam zilnic , daca ne simtim frustrati , daca suferim sau invidiem..etc.. practic reconfiguram si reintregram reteaua neuronala. In hipotalamus , micile lanturi , numite peptide sunt asamblate in anumite neuropeptide sau hormoni neuronali care se potrivesc cu starile emotionale pe care le experimentam zilnic, ele sunt alcatuite din mici lanturi secventiale de aminoacizi. Corpul fabrica 20 de aminoacizi diferiti , este o masina care produce proteine, astfel ca exista substante chimice ptr furie , tristete , ptr starea de victima sau autocompatimire, ptr pofta sau gurmantism , ptr frica ..etc … de asemenea exista chimicale ptr iubire , extaz , compasiune , pace sufleteasca si s.a.m.d….

Exista substante chimice care se potrivesc fiecarui stari emotionale pe care o experimentam. In clipa in care experimentam aceea stare emotioanala , in creierul nostru , hipotalamusul va asambla imediat peptida respectiva , apoi o va elibera in fluxul sanguin, deci ptr fiecare gand sau emotie , hipotalamusul asambleaza o chimicala pe care o trimite in corp. Aceste chimicale odata ajunge in fluxul sanguin isi croiesc drum pana la diverse parti sau centre ale corpului nostru.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

FIecare celula a corpului nostru are anumiti receptiori externi.

 O sg celula poate avea mii de receptori, si atunci cand o peptida ajunge la suprafata celulei se pozitioneaza pe suprafata receptoare fiind asimilata de celula respectiva prin acesti receptori. Odata asimilata o peptida celula se transforma in multe moduri . Se declanseaza o serie intreaga de fenomene biochimice in cascada, unele dintre ele pot chiar sa produca schimbari in nucleul celulei. Daca bombardam celula cu aceeasi atitudine cu aceeasi compusi chimici zilnic la nesfarsit , celula respectiva hotareste in cele din urma sa se divida si produce o celula sora sau o celula fiica, celula urmatoare va avea mai multe locatii receptoare ptr acele neuropeptide emotioanale si mai putine locatii receptoare ptr vitamine , minerale si alti compusi nutritionali , ptr schimbul intercelular de hrana sau chiar ptr eliminarea produsilor reziduali.

Degeaba mai luam vitamine si minerale , degeaba mai introducem hrana organismului, procesul nutritiv nu mai are efect . Daca celula nu mai are nici macar locatile receptoare dupa 20 de ani de abuz emotional macar ptr a permite intrarea compusilor nutritionali necesari mentinerii sanatatii , celula respectiva este practiv o celula bolnava , mai mult decat atat este o celula dependenta. Asa cum putem deveni dependenti de heroina la fel putem deveni dependenti de orice neuropeptida , de orice emotie .

Orice proces de imbatrinire este rezultatul unei productii deficitare de proteine. Ce se intampla cand imbatrinim ? … pielea isi pierde elasticitatea ,elasticitatea este o proteina . Ce se intampla cu enzimele, cu lichidul sinozial , nu mai digeram la fel de bine .Toate acestea sunt proteine fara de care practic ne intepenim, oasele se subtieaza , deci orice proces de imbatranire este rezultatul unei productii inadecvate de proteine. Receptorii se schimba dpdv al senzitivitatii . Daca un anumit receptor ptr o anumita substanta produsa de corpul nostru este bombardat mult timp si la intensitate mare va fi practic desenzitivizat , prin urmare aceeasi cantitate din drogul sau lichidul respectiv va cauza un raspuns mai redus. Corpul va cere o cantitate mai mare de cocaina sau coca-cola sau de deceptii , aceasta este dependenta.

La fel o persoana dependenta de deceptie si suferinta va deveni din ce in ce mai posomorata si mai deceptionata ptr ca receptorii celulelor sale vor cere prin intermediul acelei retele neuronale create o excitatie chimica mai puternica . Conteaza sa intelegem ca exista ceva mai mult decat poate vedea corpul fizic. Cercetatorii rusi au descoperi ca celulele pot comunica intre ele printr- un camp asemanator celui electromagnetic. Ei au pus cate jumatate de tesut de cultura in 2 containere sigilate dar prevazute cu o fereastra de sticla . Daca fereastra era construita din sticla obisnuita , orice actiune asupra tesutului dintr• un recipient nu avea nici un efect asupra celuilalt. Daca fereastra respectiva insa era confectionata din sticla de quart despre care se stie ca permite trecerea radiatiilor uve si peste si peste uve atunci s-a observat ca orice actiune , de exemplu infestare realizata asupra unuia din tesuturi creea un efect asupra celui sanatos un numai cateva ore .

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Aceasta demostreaza ca exista comunicare chiar si la nivel celular care se realizeaza la nivel eteric sau bioplastic.

• avem aprox 75 de trilioane de celule care constituiesc corpul nostru .
• exista o asemanare uimitoare intre celula si organismul uman .
• nu exista nici o functie prezenta in corpul uman care nu se regaseste in fiecare celula.
• celula are sistem respirator , endocrin, digestisv, excretor , nervos , reproducator , sistem de aparare .
• tot ce gasim la nivel macro exista si la nivel micro, tot ce exista un om exista si in celula si invers.

Asa cum noi avem anumite organe , celula are anumite structuri interne care indeplinesc aceleasi functi , si bineinteles apare intrebarea unde se afla creierul celulei , de unde isi ia celula informatia ? Raspunsul: din nucleu evident . Genele se afla in nucleu, genele sunt cele care te controleaza , deci genele sunt centrul de comanda al celulei, genele sunt creierul celulei .Nucleul este creierul celulei, acolo se afla and-ul , acolo se afla informatia , acolo se afla intregul program al celulei respective . Ce se intampla cu un om daca extirpam creierul ?….moare , deci creierul este centrul de comanda al corpului fizic , fara creier nu se poate supravietui

Ce se intampla daca extirpam nucleul celulei ?….. celula va muri – fals. Cercetatorii au facut experimente in care au scos nucleul celulei si in mod suprinzantor celula a continuat sa traiasca si sa indeplineasca aceleasi functiuni ca si inainte fara nucleu, continua sa se hraneasca , recunoastea virusi , continua sa se apere de ei , tot ce facea inainte era capabila sa faca si acum. Au scos toate genele dintr-o celula si nu i-au modificat comportamentul in nici un fel. Ce inseamna asta ? …inseamna ca nucleul nu poate fi centrul de comanda al celulei. Concluzia :

nu genele controleaza biologia asa cum s-a crezut f mult timp .

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Cercetatorii au demarat nu cu ceva mult timp un urma un proiect care se numea Genomul uman. Au calculat ei ca tb sa existe vreo 120000 de gene diferite care sa alcatuiasca corpul uman Aslfel au reusit sa identifice acele gene si sa le inregistreze intr-un calculator .Dupa tot au identificat vreo 30000 de gene , 90000 lipsesc . Ei credeau ca vor intelege programul prin care poti sa faci un om cu ajutorul genelor dar s-a dovedit ca nu toate genele sunt fizice , nu toata informatia apare in corpul fizic. Asadar daca genele nu sunt creierul celulei si celula continua sa fc si fara nucleu atunci ce conduce celula ? , unde se afla creierul ?

• celula este facuta din proteine , sunt aprox 70000 de piese proteice
• cand desfaci o celula si incepi sa separi , piesele componente, descoperi ca ele sunt proteine
• aceste piese minuscule ale celulei interactioneaza unele cu altele ptr a forma ceea ce numim viata , iar ele sunt chiar aici in interiorul ns , acestea suntem noi , proteinele nu sunt altceva decat lanturi de aminoacizi .sunt 70 pana la 90000 de proteine care constitue corpul uman .

Proteinele se diferentiaza prin 2 caracteristici : cate bilute sau aminoacizi sunt in acest lant , cate bilute de aceasi culoare sunt unite la un loc, ele se pot combina in diferite forme formand diferite structuri dar nu se reduce totul la aminoacizi. Nu putem pune la un loc mii de aminoacizi si proteine si sa formam o celula , nu ca nu se poate , se poate , dar nu ar avea viata , de unde vine viata ? Se cunoaste de asemnea ca aceste lanturi isi modifica structura datorita sarcinilor electrice si a semnalelor primite si asta genereaza miscarea.

Daca am doar celula si nu am nici un semnal nu exista miscare , ce se intampla ? nimic . Deci creierul celulei este cel care controleaza semnalul , fara el nu ar putea exista semnal. Ei bine celula primeste 2 tipuri de semnale :  semnale eterice si semnale fizice. Albert Einstein spunea : campul este sufletul guvernator al particulei materiale. Orientalii spuneau : sufletul modeleaza materia. Daca avem un defect in structura campului , acesta va determina aparitia unui defect in corpul fizic.

Oameni de stiinta vor sa explice defectele doar studiind celulele, dar defectele de multe ori nu se alfa in celule . Einstein spunea ca defectul se afla in camp, deoarece campul este cel care le genereaza si le formeaza ca atare , este un camp morfogenerator . Celulele nu fac altceva decat sa raspunda oscilatilor si semnalelor din camp . Atitudinile noastre , credintele , perceptiile , starile emotioanale , toate acestea modeleaza campul . Spuneam ca nucleul nu reprezinta creierul celulei, spuneam ca il putem scoate si celula inca poate sa traiasca inca 2 , 3 luni fara el, dar pana la urma moare . De ce ?… moare ptr ca diferitele sale componente care sunt proteinele se defecteaza si mor si ele nu pot fi inlocuite ptr ca nu mai exista tiparul necesar, am scos and-ul si el este tiparul , deci and-ul nu este creierul celulei , este doar un bagaj de date ce contine diferite tipare sau modele dupa care se pot crea proteine . El este in legatura cu sistemul reproductiv. Nucleul contine tipare ptr 70000 de piese difere, dar nucleul nu decide de care din ele este nevoie si nici cand .

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Nucleul nu are inteligenta , el este doar o banca de date, si atunci care este mecanismul care da comenzile ? Mebrana… si atunci diagrama arata asa : E nevoie de un semnal exterior care poate fi orice , razele soarelui , aer cald , sunetul , un semnal chimic , orice fel de semnal care ajunge la membrana din exterior . Semnalul extern se numeste semnal primar . In continuare mebrana converteste semnalul exterior intr-un semnal interior care controleaza comportamentul proteinelor , deci comportamentul este mediat de catre membrana in fc de mediul exterior . Daca tai mediul exterior , celula nu mai are nici un fel de comportament. Voi cand iesiti afara , cand e mai racoare sau mai cald, primiti un anumit stimul extern care va fi transformat intr-un stimul intern ptr a selecta proteina corecta ptr un raspuns adecvat .

Cum functioneaza acest sistem ? Se considera model ultimele descorperiri care spuneau ca nu este nucleul cel care constitue creierul celulei ci mebrana . Ne uitam la piela ns si spunem, ce legatura are pielea cu creierul ? Ei bine in embriologie se cunoaste ca exista 3 straturi: stratul endodern, mezoder si ectoderm . Stratul endodern este in legatura cu 2 lucruri :1 pielea , 2 creierul cu sistemul nervos . Marita f mult mebrana arata ca un sandwish, un strat exterior , unul de mijloc si unul interior , si este uleiul cel care face ca mediul apos exterior sa nu poate patrunde in interior , si interiorul sa nu poate iesi , astfel se creeaza un invelis protector .

Dar acest model al celulei nu este functional , ptr ca nu iti arata proteinele  . Cand ne uitam pe suprafata celulei in loc sa fie neteda , exista aceste proteine care o strapund ca niste antene , aceste proteine sunt cele care citesc mediul exterior si convertesc semnanele exterioare in comportament . Deci avem mebrana si mii de proteine in membrana , dar le putem diviza in 2 grupuri :

• primul grup are o antena pe el , si antena este un receptor exact asa cum erau antenele pe casa inainte sa apare cablu si care era rolul antenei ca sa captureze un semnal iar semnaul respectiv era transmis printr-un cablu la televizor
• alt grup de proteina nu sunt altceva decat porti de intrare cu zavor .

Simplificand f mult procesul ca sa il puteti intelege usor… avem o antena si un canal , cand antena nu recepteaza nimic , canalul este inchis , cand antena recepteaza ceva , de exemplu insulina , canalul se deschide si permite chimicalei respective sa treaca generand un al doilea semnal, deci acest mecanism receptor-efector , nu este altceva decat un intrerupator care determina comportamentul celulei , acesta se numeste perceptia mediului.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Nu este implicat and-ul, genele, tot ce se intampla este stimul raspuns. Concluzia, perceptia controleaza comportamentul . Daca nu exista perceptie nu exista comportament. Avem semnalul primar de la mediul receptat de antena convertit intr-un semnal secundar care este preluat de o proteina din interiorul celulei ce face parte mecanismul sau declansand astfel un comportament. Comportamentul unei celule nu este predeterminat , comportamentul celulei este o adaptare permanenta la semnalele din exterior . Si atunci apare : dar ce se intampla daca acea proteina din interior care ar tb sa declanseze comportamentul nu exista ? Aici intervine and-ul , and-ul contine amprenta , tiparul ptr a crea orice proteina , dar nu actioneaza cu exceptia momentului cand este nevoie de el , deci intrebarea care apare , cum activam genele ? Ati auzit de genele cancerului ? ce sunt acestea , gene care iti dau cancer ?

Iata un adevar simplu, genele nu se activeaza singure , aceasta este un adevar biochimic , o gena nu se poate auto-porni sau auto-opri . Si atunci daca am mostenit o gena a cancerului si noi suntem in posesia acelei gene cand se va activa cancerul ? Se va activa cum ne nastem , gena ar spune “e timpul sa produc cancer ” , dar cum se poate sa ai o gena a cancerului , 30, 40 de ani sta in corp si nu ai cancer si dupa aceea faci cancer ? Putem spune ca gena este de vina ? Nu. Genele nu se autoactiveaza accidental . Genele nu controleaza biologia , nu a fost niciodata demonstrat, Genele nu pot controla nimic , ele nu se pot controleaza pe ele insele . Aceasta formula este gresita . Asadar daca 30 de ani am trait sanatosi si dintr-o data facem cancer, ce o sa facem o sa dam vina pe gena? Nu, gena nu este raspunzatoare , ea este doar un tipar. Cine a activat genele ? Mediul , a fost pur si simplu un raspuns la mediul exterior , mediul este vinovat.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Mostenim 23 de cromozomi , 23 de la tata . Ce se afla in interiorul nucleului? 50% este adn si 50 % este proteina . Oamenii de stiinta timp de 50 de ani au dat la o parte proteina pt a putea sa studieze lantul adn . Avem deci semnalul primar cel secundar si daca nu exista o proteina care sa fie activata de acel semnal atunci semnalul merge la nucleu, la adn . And-ul este acoperit de o maneca de proteine si puncte periodice la fiecare gena care este o proteina de control numita proteina regulatoare . Semnalul provenit de la mediu se leaga de proteina regulatoare dupa forma sa . Declansand proteina regulatoare va face ca toata aceasta maneca sa se desfaca lasand sa se vada adn-ul .

Pe urma se face o copie a adn-ului numita arn , si tocmai aceasta copie numita arn sau model este folosita ptr a face proteina necesara . Ce vrea sa spuna asta, ca gena respectiva care este o gena de cancer nu se descopera pana nu va primi un semnal dinafara care sa o activeze . Concluzia pe care au tras-o cercetatorii in urma acestor descoperiri este:  perceptiile controleaza genele . Intrebarea care se ridica este : ce fel de activitate sau stimul poate face corpul nostru sa declanseze aceste semnale negative ? Acum daca eu ajung intr-un mediu stresant si nu am in interior gene care sa corespunda mediului stresant , ce se va intampla ? Singura solutie este sa schimbi genele , proces care se numeste mutatie. Mutatie intamplatoare “genele se schimba numai prin accident = credinta conventioanala . In 98 oamenii de stiinta descopera mutatia adaptiva care contrazice mutatia intamplatoare si aduce o noua viziune asupra biologiei .

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Practic ce au facut? Au luat o polulatie de bacterii si au pus-o in 6 recipente diferite , au pus acelasi mediu f stresant in fiecare din recipient obligand bacteriile sa schimbe genele pt a supravietui . In fiecare din cei 6 recipienti rezultatele au fost exact acelasi, si intrebarea care s-a pus , unde este natura intamplatoare a acestei mutatii ? , iar raspunsul nu exista nimic intamplator , schimbarile evolutive se adapteaza intotdeauna mediului . Genele nu se schimba la intamplare ci mediul este cel care controleaza mutatiile . Concluzia este ca ne adaptam de fiecare data la mediul in care credem ca ne aflam . Si spun credem ca ne aflam , ptr ca perceptia poate sa fie corecta sau poate sa fie gresita .

Perceptia este credinta si daca asta e adevarat , va dati seama ce insemna ? , ca este credinta cea care ne schimba genele , ca este perceptia cea care ne schimba genele , nu este un accident! S-a descoperit ca in fiecare celula a corpului nostru exista gena ale caror sarcina sau pricepere este de a modifica si rescrie celelalte gene ori de cate ori este necesar , le-au numit gene de inginerie genetica . Dar observati ca in diagrama apare : mediul inconjurator si apare perceptia organismului asupra mediului . De ce apare asa ? ptr ca perceptia poate sa fie diferita de mediu. Pot sa cred ca sunt intr-un mediu f toxic si ostil dar aceasta sa fie doar parerea mea , s-ar putea ca in realitate sa fiu intr-un mediu f sanatos si prolific . Propia perceptie ne poate modifica genele! Si daca nu avem gene potrivite situatiei stresante in care ne aflam , credinta noastra va rescrie genele.

A treia concluzie la care au ajung cercetatorii este ca : nu numai perceptiile activeaza genele , dar perceptiile pot rescrie genele . Deci suntem sau nu victime ale ereditatii ? In mare masura , nu . De ce ? Pt ca desi perceptia influenteaza genele , perceptia poate fi ajustata sau corectata . 95 % dintre noi am venit aici cu gene f bune si potrivite ptr a trai o viata buna ! Problema este ca aproape de fiecare data cand rescriu o gena produci un efect negativ , percetiile negative sunt cele care stimuleaza reactii negative in corp. Cercetatorii spun ca 95 % din cazurile de cancer nu sunt ereditare. 95% din cancer este produs in urma rescrierii unei gene normale si tranformarea ei intr-o gena cancerigena . Concluzia, perceptia mediului influenteaza celula!

Iata un lucru interesant :

Cercetatorii au luat celuele dintr-un organism bolnav si l-au pus intr-un mediul prolific si celulele au crescut in inertii fara nici o problema , dar cand erau in organism n-au facut-o , de ce ? Ptr ca undeva intre mediul real si celula a intervenit perceptia , deci parerile si credintele noastre ne afecteaza biologia in orice moment . Genele sunt cantitati de informatie asemanatoare unui disc de calculator , intrebarea este ce tip de programe contin genele noastre ? Ele pot fi impartite in 2 categorii; Cand ai de-aface cu un mediu , poti sa alegi fie un program de dezvoltare , fie un program de protectie si se poate face urmatorul experient , important este sa intelegem ca o celula nu poate fi si incelasi timp si in protectie si in crestere , de ce este asta relevant ? Ptr ca atunci cand o celula este in protectie , se opreste din crestere .

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Cu cat mai multa protectie credem ca avem nevoie cu atat ne oprim organismul din crestere si dezvoltare . Aici vb despre o singura celula , dar cum spuneam corpul uman este facut din 50 pana la 70000 de trilioane de celule . Cand te uiti la scara umana fie te afli intr-un anumit procent de crestere fie procent de protectie in functie de semnal .

Iata un lucru interesant :

Cel mai puternic semnal pozitiv care predispune la crestere si dezvoltare ptr om este iubirea , depaseste nutritia! Un copil care primeste dragoste va creste , un copil care nu primeste dragoste va incetini procesul sau de crestere . In orfelinatele din estul europei primeau mancare dar nici un fel de atentie , parametri lor de crestere , inteligenta , inaltimea , orice aspect al dezvoltarii lor era redus cu 30 % sau mai mult , cei mai multi deveneau autisti , adica nu mai raspundeau la mediul exterior . Concluzia este aceasta : cand iti e frica opresti mecanismele de dezvoltare, cand iubesti sau esti iubit accelerezi procesele de dezvoltare!

Si exista si un mecanism ptr asta : in educatia de baza glanda pituitara se numea dirijorul sistemului endocrin , hipotalamusul este aceea portiune din creier care clasifica semnalul , cand semnalul vine , el zice , ” hai sa vedem , e un semnal pozitiv sau e un semnal negativ , daca este unul negativ de exemplu il va trimite pituitarei care modifica forma corpului . Exista 2 forme -forma de crestere si forma de aparare . In situatiile stresante sau de pericol, glanda pituitara declanseaza starea de pericol . Avem 2 zone in corp : aceasta unde se afla toate organele , aici sunt viscerele , regiunea viscerala care are rolul de a creste si muschi care au rol de protectie.

Cand intru intr-o situatie de pericol voi folosi muschii . Corpul se umple imediat de adrelanina si de hormoni de stres , procesele psihologice ne-esentiale se opresc, digestia se opreste si sangele este impins cu putere catre muschi ptr o reactie de urgenta , se umfla venele pe maini si inima bate cu putere. Functiunea zonei viscerale era cea de crestere , daca corpul se umple de hormoni de stres si redirectionez energia catre periferie , ce se intampla cu viscera ? se opreste sau isi incetineste functile . De asemenea sistemul imunitar este un mecanism de protectie dar sistemul imunitar nu ne protejeaza de caini .

De ce te protejeaza ? , de bacterii si virusi care se alfa in interior , dar daca fugi de un caine ai nevoie de sistemul imunitar ? nu ptr ca sistemul imunitar consuma energie , cand adrenalina creste opreste sistemul imunitar , cand este f stresant nu numai ca opresti si cresterea dar opresti si sistemul imunitar . Cand se apropie examenele la scoala , toata lumea incepe sa fie f stresanta , atunci se imbolnavesc cel mai mare nr de persoane . Motivul este ca stresul opreste sistemul imunitar . Si este atat de eficient incat doctorii folosesc hormoni de stres pt a opri sistemul imunitar la oamenii la care li se fac grefe de tesut , de ce ? ptr ca nu vor ca organismul sa respinga acea grefa , deci stresul ne predispune la o seria larga de boli , ne face vulnerabili spre exterior .

Un alt lucru interesant : cand esti pe lupta sau fugi sau stare de alerta cum se spune , o sa folosesti comportamentul instinctiv sau gandirea logica ?, o sa folosesti centrul instinctiv , de ce este acest lucru important ? Tineti minte cand va spuneam ca hormonii strang vasele de sange din regiunea viscerala ptr a-l canaliza spre periferie , ei bine acesti hormoni opresc sangele din partea din fata al creierului si il imping in partea din spate de unde vine comportamentul de reflex . Asadar un alt lucru interesant : cand esti sub stres esti mai putin inteligent . O stare pozitiva , ca bucuria , rasul , optimismul , aduc un stres mult mai mic asupra organismului si sistemul imunitar e mai puternic , poate face bine fata bolilor sau predispozitilor spre anumite boli .

Robert Ionescu

PRINCIPII GENERALE ALE UNIVERSULUI TE AJUTĂ SĂ-ŢI DESCOPERI SENSUL ŞI SCOPUL VIEŢII

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.