Lucruri simple pentru o mai bună Inteligenţă Emoţională

Lucruri simple pentru o mai bună Inteligenţă Emoţională

Lucruri simple pentru o mai bună Inteligenţă Emoţională

Inteligenţa emoţională desemnează o capacitate de control şi autocontrol al stresului şi emoţiilor negative,o meta-abilitate, care determină şi influenţează modul şi eficienţa cu care ne putem folosi celelalte capacităţi şi abilităţi pe care le posedăm, inclusiv inteligenţa educaţională.-Daniel Goleman

1. Practică zilnic 1 minut de emoții pozitive. În acel minut străduiește-te să vezi lucrurile pozitive de lângă tine. Dacă nu poți un minut, încearcă cu 30 de secunde. Sau 10.

2. Dis de dimineață ieși în aer liber. Trezește-te devreme și ieși la o plimbare sau alergat. Sau doar o cafea pe balcon.

 1. În timp ce ai emoții negative, observă-te. Observă-le. Ce anume le-a cauzat? Este reacția ta justificată? Dacă da, ești sigur? Scrie totul pe hârtie, dar fii onest cu tine însuți.
 2. Învață să râzi de tine însuți. Învață să te iei singur peste picior, cu umor. Evită să fii exagerat de serios.

5. Învață să nu mai iei la modul personal ceea ce ți se întâmplă. Majoritatea problemelor care apar sau care ne sunt create de altcineva nu sunt îndreptate special împotriva noastră. Nu ți se întîmplă doar ție, cu toții “beneficiem” de aceleași probleme. Citește “Cele patru legăminte” de don Miguel Ruiz.

6. Găsește unul sau mai mulți parteneri de evoluție, care să te susțină și să-ți ofere feedback. De preferat să fie la un nivel apropiat ție, astfel încât să puteți evolua în paralel și să vă susțineți reciproc.

7. Spune „Îmi pare rău”, „Ai dreptate” și „Îmi cer scuze”.

8. Oprește-te, respiră încet și zâmbește. Mergi mai departe.

9. Plimbă-te. Zilnic. Dacă nu ai vreme de plimbare, fă astfel încât să parchezi mașina la câteva sute de metri de locul de muncă sau să te cobori cu 1-2 stații mai repede din autobuz pentru a putea merge pe jos. În timp ce o faci, uită-te la clădiri, copaci, lumea de pe stradă. Încetinește ritmul.

10. Fă-ți pe balcon o mică grădină. Dacă nu ai balcon, pune o jardinieră cu flori la geam. Acordă zilnic puțină atenție și îngrijiri acelor plante.

11. Există alimente care ajută la crearea unei stări emoționale pozitive, prin substanțe precum serotonina. Printre cele mai cunoscute astfel de alimente sunt bananele și ciocolata. O carte bună pe subiectul acesta este „The Good Mood Diet” de Judith Wurtman.

 1. Încearcă o dietă mai ușoară, mai sănătoasă. Eventual cu sfatul medicului tău mănâncă mai puține alimente grase, mai multe legume și fructe.

13. Pune o floare în vaza de pe masă. Dacă nu ai vază, cumpără una sau folosește un pahar.

14. Fă-ți ordine în lucruri. Dăruiește-le pe cele care nu-ți mai sunt necesare. Vezi aici câteva idei despre cum să faci asta.

15. Bea apă. Hidratarea ajută la îmbunătățirea stării emoționale generale.

16. Fă complimente. Nu aștepta ceva în schimb. Mulțumește atunci când le primești. Zâmbește.

17. Cântă sau fredonează o melodie. Inteligenta emotionala se construiește pe emoții pozitive.

18. Începe un jurnal de succese. Scrie în el micile lucruri pe care le-ai realizat. Marchează acele succes și bucură-te de ele.

19. Fă-ți un program de exerciții cardiovasculare. Exercițiile cardio sunt cunoscute ca fiind printre cele mai eficiente metode de a genera emoții pozitive.

20. Vezi filme care te pot inspira, filme în care te poți regăsi sau te ajută să devolți emoții pozitive. Găsești o listă imensă de filme bune cu trailere cu tot în lista cu 101 filme motivaționale care trebuie văzute într-o viață.

21. Întinde-te. Fă câteva exerciții de stretching.

 1. Fă mișcare. Fie că e vorba de o plimbare, alergat, înot, exerciții cardio, antrenament la sală, caută să faci 20-30 de minute mișcare în fiecare zi. Citește și 33 de motive pentru care merita sa faci miscare zilnic.

23. Folosește umorul în viața de zi cu zi. Are capacitatea de a detensiona majoritatea situațiilor în care te afli.

24. Zâmbește. Din nou.

25. Fă acte de bunătate, caritate. Poți da ceva de mâncare unui cerșetor, dona bani unei cauze bune, ajuta un prieten etc. Dacă e posibil să fie anonime, și mai bine.

26. Cere ajutorul altora când ai nevoie de el. De obicei îl vei primi.

27. Alege-ți cu atenție prietenii. Gândește-te ce înseamnă că cineva îți este prieten și fii mai selectiv.

28. Când nu știi dacă să faci ceva sau nu, imaginează-ți ce se poate întâmpla în cel mai rău caz posibil. Dar în cel mai bun? Și acum întreabă-te ce e cel mai probabil să se întâmple?

29. Apelează la coaching. Găsește pe cineva care să-ți fie coach. Poți începe căutarea în paginile de Facebook de dezvoltare personală.

30. Petrece timp în natură.

31. Ascultă muzică care generează emoții pozitive. Poți începe cu articolul    cele mai bune melodii motivationale ca să găsești ceva ce-ți place.

32. Lucrează puțin să devii mai încrezător în propriile forțe. Ca orice altă “abilitate” îți poți dezvolta și o mai bună încredere în tine.

33. Vorbește cu cineva despre problemele tale. Lasă tensiunea din interior să iasă.

 1. Privește fotografii ale oamenilor la care ții.

35. Petrece timp în apă. Stropește-ți fața cu apă, fă un duș sau baie ori mergi la piscină. Apa e cunoscută ca având efecte terapeutice. Amintește-ți cum îți plăcea să te joci în apă când erai copil.

36. Spune „Mulțumesc”.

37. Acordă atenție modului în care arăți. Un aspect îngrijit pe care-l vei observa în oglindă sau în ochii celorlalți, te va ajuta în relațiile cu cei din jur.

38. Citește citate despre viață. O altă opțiune excelentă sunt cărțile inspiraționale.

39. Acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba, așa cum sunt.

40. Intră în contact cu oameni ce te pot inspira, în viața de zi cu zi sau pe Social Media. Ai aici o listă cu oameni interesanți pe care merită să-i urmărești pe Facebook.

41. Dacă îți permiți ia-ți un animal de casă – câine, pisică etc.

42. Petrece timp în locuri bine iluminate.

43. Acordă atenție modului în care te caracterizezi și vorbești cu tine însuți. Spuneam într-un alt articol să evităm autocaracterizările precum “Sunt prost” sau “Nu sunt capabil de nimic”. Încearcă să iei lucrurile mai ușor când e vorba de tine însuți.

44. Dacă atitudinea de la job te influențează profund negativ, caută-ți un alt job.

45. Dacă se poate, dormi uneori câte 20 de minute la amiază. Obiceiul somnului de amiază (power nap) te va ajuta să te resetezi emoțional când ești surmenat. Citește și Cum scapi de somnolenta de amiaza: siesta sau somnul de frumusete.

46. Stabilește-ți unele obiective pe care să-ți propui să le realizezi. Încearcă să-ți stabilești un mic obiectiv zilnic pe care să-l realizezi.

47. Felicită-te atunci când ai făcut o treabă bună. Poți să te și bați pe spate încurajator.

 1. Fii răbdător cu tine însuți. Schimbarea și evoluția au nevoie de timp. Cum spunea bunica mea „Cu răbdarea trecem marea”.

49. Învață să spui nu. Alege-ți valorile și rolurile personale și ghidează-te după ele. Apoi redu numărul de angajamente personale pe care le-ai luat. Citește mai multe despre valorile, rolurile și angajamentele personale.

50. Urmează un curs de dans. Dansul, ca și muzica, ajută la generarea de emoții pozitive.

51. Scrie tot ce te îngrijorează. Tot. Oricâte pagini ar fi. Recitește ce ai scris și conștientizează faptul că oricât te vei îngrijora, acele probleme nu se vor rezolva. Acum poți începe să schițezi un mic plan ca să le rezolvi.

52. Citește autobiografiile unor oameni care au avut realizări. Îți recomand oameni precum Henry Ford, Gandhi sau Benjamin Franklin. Vezi și articolul meu cu cărți biografice. O să găsești acolo multe idei.

53. Decorează-ți pereții unde locuiești (sau lucrezi, dacă se poate) cu mici obiecte decorative, tablouri, poze cu peisaje. Sau poze cu citate motivaționale.

54. Devino propriul tău coach și mentor. Pentru asta ține cont de câteva reguli în relația cu tine însuți:

  • Respectă-te. Poți să te critici, dacă o faci constructiv.
  • Nu-ți vorbi niciodată altfel decât ai face-o cu cineva la care ții.
 • Când te-ai tratat într-un fel care este lipsit de respect, procedează la fel ca în relațiile cu ceilalți: cere-ți singur scuze și străduiește-te să nu mai repeți.

Sursa

Metode de dezvoltare a Inteligenţei Emoţionale

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.