PRINCIPII GENERALE ALE UNIVERSULUI – SCOPUL VIETII
De mai mulţi ani în urmă, mi-am însuşit recomandările specialiştilor în dezvoltarea personală privind studiul biografiilor unor mari oameni de cultură sau oameni de ştiinţă, care prin realizările lor au avut influenţe benefice asupra unor probleme cu care se confruntă omenirea, în scopul soluţionării acestora. O mare surpriză am avut când am aflat despre Buckminster Fuller, un important inventator şi gânditor american al secolului XX, care printre altele este inventatorul domului geodezic şi cel care a introdus pentru prima data conceptul de “Sinergie”.
Ce m-a impresionat iniţial în mod deosebit, a fost o întâmplare tristă şi emoţionantă care i-a schimbat viaţa acestuia. Deşi un pic „excentric” în tinereţe, era un om ca şi toţi ceilalţi căruia îi plăceau petrecerile şi fotbalul. La un moment dat s-a întâmplat ceva care i-a schimbat viaţa pentru totdeauna. Fiica lui Alexandra, ce avea aproape 6 ani, fusese bolnavă la un moment dat, chiar când trebuia să plece pentru o zi de acasă la un meci de fotbal important. Înainte de a pleca, i-a promis fiicei sale că-i va aduce ca şi cadou de aniversarea zilei sale un steguleţ al echipei favorite. Dar Fuller nu s-a întors acasă imediat după meci, ci după vreo trei zile, probabil după sărbătorirea victoriei echipei favorite.
***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***
La întoarcerea acasă, soţia nici nu l-a lăsat să-şi ceară scuze ci l-a trimis direct în dormitorul fetiţei, a cărei boală se agravase între timp. Când şi-a luat fetiţa în braţe ca să-i spună că s-a întors, aceasta l-a întrebat dacă şi-a ţinut promisiunea cu steguleţul. La aflarea faptului că el nu şi-a ţinut promisiunea, dezamăgirea fetiţei a fost atât de mare încât, slăbită mult şi de boală, a murit în braţele tatălui ei. Răvăşit de pierderea suferită, Fuller a ieşit din casă la un moment dat, rătăcind aiurea pe străzi, măcinat de gândul că viaţa lui nu mai are niciun rost şi intenţionând să-şi pună capăt zilelor. Se pare că în momentele dinaintea punerii în aplicare a intenţiilor sale, a auzit o voce care i-a spus: „Nu ai dreptul să-ţi iei viaţa, pentru că nu este a ta ! Viaţa ta are un scop şi tu încă nu ai realizat ceea ce ai fost chemat să faci !”
După această revelaţie, prioritatea sa a devenit căutarea sensului şi scopului vieţii, Dumnezeu şi Universul, întrebându-se ce ar putea face un om sărac şi necunoscut ca el care să fie în beneficiul celor din jurul lui. Mai întâi de toate, el a încetat să mai vorbească timp de doi ani, realizând din propria experienţă ce putere extraordinară au cuvintele şi cât de mult îi pot influenţa acestea pe cei din jur. El şi-a promis să nu mai vorbească până când nu va înţelege exact care este efectul şi sensul cuvintelor sale asupra celorlalţi. A ajuns la convingerea că există o forţă mai presus de om (DUMNEZEU), care intenţionează ca fiecare om să realizeze mai multe pentru cei din jurul său decât au făcut-o cei dinaintea lui. Pornind pe o cale exclusiv raţională, el şi-a propus apoi să afle care sunt Principiile Generale pe care Dumnezeu le-a folosit în crearea Universului, principii adevărate în toate situaţiile posibile. În cartea lui „Sinergetica”, aceste principii sunt prezentate şi în forma lor matematică complexă.
***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***
PRINCIPIILE GENERALIZATE
Îţi voi explica aceste Principii Generalizate, fără a intra în detaliile relaţiilor matematice, astfel încât să le poţi aplica pentru îmbunătăţirea vieţii tale şi împlinirea sensului şi scopului acesteia.
I. Primul Principiu Generalizat este PRECESIA
PRECESIA: EFECTUL UNOR CORPURI AFLATE ÎN MIŞCARE ASUPRA ALTOR CORPURI AFLATE ÎN MIŞCARE
A fost pus în evidenţă pentru prima dată de Issac Newton, care a pus bazele studiului legilor mişcării de revoluţie a planetelor pe orbite eliptice, dar poate fi remarcat şi în alte situaţii practice obişnuite. Pentru exemplificare, considerăm cazul unei pietre aruncate într-o apă stătătoare. Ce se întâmplă când aruncăm piatra în apă ? Undele se propagă concentric cît mai departe de locul în care piatra pătrunde în apă. Aşadar există un efect lateral secundar raportat la efectul principal de pătrundere a pietrei în apă.
Un alt exemplu poate fi albina meliferă. Este posibil oare ca albina să aibă un scop în viaţă ? Care ar fi acesta ? Polenizarea plantelor şi menţinerea vieţii vegetale pe pământ, fără de care nici noi nu am exista. Dar crezi că albina se ridică în fiecare dimineaţă şi îşi spune că trebuie să meargă să polenizeze plantele ? Nu, ea are doar ca obiectiv culegerea instinctivă a nectarului pentru a face mierea.
OBIECTIV
Precesia se manifestă aşadar la unghiuri drepte faţă de direcţia de mişcare, piatra intră vertical în apă iar cercurile se propagă într-un plan orizontal la suprafaţa apei, ca efect lateral secundar. În cazul albinei, efectul secundar este polenizarea plantelor şi menţinerea vieţii pe pământ. Dar este mai mult decât posibil ca polenizarea plantelor să fie ADEVĂRATUL SCOP al vieţii albinei, de care aceasta nu este conştientă. Dar dacă albina are un scop adevărat în viaţă, atunci cine mai poate avea ? Evident, OMUL ! Aici, constatăm că există şi un pic de ironie a sorţii. Dacă obiectivul tău a fost chiar scopul vieţii tale, sau ai crezut că acela este scopul vieţii tale, iar tu l-ai îndeplinit, atunci ce se va întâmpla ? Ar trebui să te opreşti ! Dar odată ce te opreşti, nu mai există mişcare deci nu mai există PRECESIE, adică nici efect lateral secundar. Iar dacă nu mai există efect lateral secundar, atunci nu-ţi mai îndeplineşti ADEVĂRATUL SCOP al vieţii tale.
Prima concluzie importantă pe care Fuller a dedus-o din acest principiu generalizat este faptul că MENIREA OMULUI ESTE SĂ FIE MEREU ÎN MIŞCARE, adică SĂ ACŢIONEZE. De asemenea, el a dedus faptul că animalele nu trebuie să-şi câştige existenţa, ele fac doar ceea ce au fost create şi programate să facă, iar dacă fac aceasta, Dumnezeu are grijă de ele să supravieţuiască.
În continuare, el a mers cu raţionamentul mai departe şi a presupus că aceasta ar trebui să fie calea şi pentru NOI. Poate nu ar trebui să ne propunem obiective imediate pentru obţinerea de BANI. Poate pentru fiecare dintre noi există ceva ce se aşteaptă din partea noastră să îndeplinim, iar dacă facem aceasta Dumnezeu are grijă de noi. Adevăratele beneficii a ceea ce facem prin obiectivele pe care ni le propunem, de multe ori nu sunt evidente pentru noi, acestea fiind efecte laterale secundare ale precesiei, perpendiculare pe direcţia obiectivelor noastre.
SECRETUL este să ne stabilim obiective corecte. Dar de unde ştim noi că obiectivele pe care ni le stabilim produc efectele laterale secundare corecte ? Fuller a ajuns la concluzia că OMUL NU ESTE MENIT SĂ ALERGE DUPĂ BANI, deşi în mod greşit se întâmplă din ce în ce mai mult lucrul acesta. El a sugerat că OMUL TREBUIE SĂ-ŞI SETEZE OBIECTIVE CARE SĂ ADUCĂ VALOARE pentru cei din jurul său. Poate de aceea oamenilor le şi place să se ajute unii pe alţii. În subconştientul lor ei simt că dacă procedeaza aşa îşi ating şi scopul vieţii lor. Aproape zece ani din viaţa sa, Fuller a adunat şi analizat informaţii despre Principiul Generalizat al PRECESIEI, ajungând la aceste concluzii.
***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***
Mai mult, el a observat şi faptul că PRECESIA este Principiul Generalizat care uneori face ca din obiective mai puţin bune, să rezulte efecte laterale secundare mult mai bune. De exemplu, în antichitate când conducătorii de atunci impulsionau şi susţineau obţinerea de oţel cât mai bun pentru săbii mai rezistente, ca şi efect lateral secundar au apărut şi plugurile din oţel, rezultând producţii agricole mult mai bune spre binele tuturor. Sau în zilele noastre, programele spaţiale care au dus omul pe lună, au avut ca efect lateral secundar tranzistorul, cu efectele benefice asupra dezvoltării electrotehnicii.
Care sunt cele mai importante cuvinte din definiţia PRECESIEI ? „ÎN MIŞCARE”, adică ÎN ACŢIUNE ! Crezi că există precesie în timp ce priveşti la televizor ? Intră ÎN ACŢIUNE, FĂ CEVA ! De preferat, fă ceva care să ADUCĂ VALOARE ! Dar, trebuie să te afli ÎN MIŞCARE faţă de alte persoane aflate ÎN MIŞCARE, adică ÎN ACŢIUNE !
Dacă eşti un om de ACŢIUNE, nu-ţi pierde timpul cu oameni care nu vor să asculte ce vrei să le spui sau stau şi privesc la televizor. Interacţionează cu oameni care sunt şi ei ÎN ACŢIUNE !
Ştii cât este speranţa medie de viaţă a oamenilor după ce se pensionează ? NUMAI 3 ANI ! Iar la noi, în România, speranţa de viaţă în general, este cea mai mică din Europa. Din moment ce ei nu mai sunt în mişcare, adică ÎN ACŢIUNE, nu mai au chemare pentru atingerea scopului vieţii şi se sting prematur. Dar oamenii nu trebuie să nu mai fie activi, doar numai pentru că nu mai au un serviciu. Dimpotrivă, odată ce s-au pensionat ei AU şi TREBUIE SĂ AIBĂ o mulţime de lucruri de făcut. Pentru cei care au un serviciu, dar sunt nemulţumiţi că lucrează mai mult pentru bani fără a aduce prea multă valoare pentru cei din jur, pot să încerce să aducă valoare în ceea ce fac la serviciu şi în plus, făcând ceva cu adevărat valoros în timpul liber şi în week-end-uri.
II. Al doilea Principiu Generalizat este MECANISMUL DE PÂRGHIE
Dacă vrei să faci o MARE diferenţă între ceea ce ai făcut până acum şi ceea ce poţi face în viitor, sau dacă ţi-ai propus să ajungi bogat (în termeni de bani), atunci trebuie să înţelegi şi mai ales să aplici acest principiu generalizat.
Ce este MECANISMUL DE PÂRGHIE ?
MECANISMUL DE PÂRGHIE: A FACE MAI MULT CU MAI PUŢIN
Cum arătau primele calculatoare în anii 50 din secolul XX ? Mari, scumpe, dificil de folosit şi nu puteau prelucra decât o cantitate foarte mica de informaţie. Astăzi calculatoarele sunt mici, chiar portabile, ieftine, uşor de utilizat şi rulează cantităţi impresionante de informaţie.
Japonezii s-au dezvoltat atât de mult după al doilea război mondial pentru că s-au concentrat pe aducerea de valoare, făcând mai mult cu mai puţin.
MECANISMUL DE PÂRGHIE este unul din Pricipiile Generalizate care au ajutat omenirea să ajungă la nivelul de dezvoltare din zilele noastre. Iată câteva exemple din cele mai importante:
– Comunicaţiile internaţionale erau asigurate de 175.000 tone de cablu transatlantic de cupru, în timp ce un satelit de aproape 300 kg din zilele noastre transmite informaţii mult mai multe şi mai clare;
– Un website specializat asigură informaţie mult mai multă şi mai actualizată decât o colecţie de cărţi şi reviste;
– Angajează un instalator să-ţi repare ţeava cu scurgeri în loc să încerci să o repari singur;
– Citeşte biografiile unor oameni de succes care au făcut ceea ce vrei să faci şi tu, poţi profita de experienţa lor;
– Roagă-te la Dumnezeu.
Una din formele cele mai elevate ale MECANISMULUI DE PÂRGHIE o constituie EDUCAŢIA. Nu este vorba despre acele cunoştinţe care sunt predate în şcoli sau universităţi. Şcolile sunt rămase cu cel puţin 50 ani în urmă şi predau doar punctele de vedere unilaterale ale celor care conduc şi finanţează aceste instituţii. Este vorba aici de AUTOEDUCARE. Spre exemplu, citeşte despre dezvoltarea personală, cum funcţionează banii şi băncile, noi căi alternative privind sănătatea, alimentaţia şi producerea de energie. Citeşte despre cum se învaţă accelerat sau despre puterea minţii. Toate acestea nu se învaţă în universităţi probabil pentru că nu este profitabil pentru cei care le conduc şi finanţează.
***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***
MECANISMUL DE PÂRGHIE este cel mai important principiu generalizat pe care trebuie să-l cunoşti dacă vrei să devii bogat. Conştient sau intuitiv, oamenii bogaţi cunosc şi se folosesc de acest principiu. În acest sens, a lua bani cu împrumut poate să nu fie cel mai bun mod de a folosi acest principiu. Mecanismul de pârghie poate acţiona şi în sens negativ. Învaţă să trăieşti în limita a maximum 90% din venitul tău, restul economiseşte şi nu plăti dobânzi niciodată. Începe să te gândeşti cum poţi face mai mult cu mai puţin, ÎN PROPRIA VIAŢĂ dar şi în scopul tău de a ADUCE VALOARE celor din jur. Cu cât te vei concentra mai intens spre a face mai mult cu mai puţin, cu atât vei obţine diferenţe mai mari.
III. Al treilea Principiu Generalizat este INFLUENŢA SISTEMULUI
Acest principiu generalizat este în mod special important pentru cei care sunt interesaţi de afaceri. Cea mai mare parte a informaţiilor despre acest principiu, au fost preluate de Fuller din studiile dr. W. Edwards Deming. Cum erau cunoscute produsele japoneze înainte de al doilea război mondial ? Ieftine şi de proastă calitate. Astăzi produsele japoneze sunt cunoscute ca fiind foarte bune calitativ, ieftine şi de cele mai multe ori inovatoare. Ce a schimbat Japonia ? Un om pe nume dr. W. Edwards Deming. După al doilea război mondial cererea pentru automobile a fost imensă, însă S.U.A. nu prea erau interesate să audă despre calitate şi adăugarea de valoare. De aceea dr. W. Edwards Deming a plecat în Japonia, care tocmai fusese înfrântă în război. Japonezii au fost interesaţi de calitate şi adăugarea de valoare. Deming a gândit o serie de aspecte care erau foarte diferite faţă de principiile standard ale managementului american. Managementul obişnuit blama muncitorul pentru lipsa de calitate. În schimb Deming a afirmat că:
94% DINTRE PROBLEME SE DATOREAZĂ INFLUENŢEI SISTEMULUI ŞI NU OAMENILOR
Deming a afirmat: „Nu blamaţi oamenii, SCHIMBAŢI SISTEMUL !”. Schimbând sistemul, având puterea să ia totul de la zero, japonezii au făcut salturi uriaşe în economia şi industria lor postbelică. Fuller spunea aproape acelaşi lucru, „Schimbaţi mediul înconjurător. Lăsaţi oamenii în pace, nu puteţi schimba oamenii. Puteţi schimba mediul înconjurător, puteţi schimba sistemul!”. Acest principiu poate fi aplicat la fel de bine şi în viaţa ta personală. Nu te blama pe tine sau partenerul tău sau copiii dacă lucrurile merg rău. Schimbă sistemul care a cauzat problema. Spre exemplu, dacă eşti supărat că ţi-ai pierdut cheile, nu te învinovăţi. Schimbă sistemul, ascunde o cheie de rezervă în portofel, în grădină etc.
Dacă ai o problemă de sănătate nu da vina pe ghinion. Învaţă ce este în „sistemul tău” de sănătate. Află care este cauza problemelor de sănătate cu care te confrunţi. Dacă eşti consumator de cafea, ceai sau ciocolată citeşte cărţi despre influenţa cofeinei sau teinei asupra stării de sănătate, sau dacă consumi înlocuitori de zahăr, află ce efecte adverse au aceştia etc.
***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***
IV. Al patrulea Principiu Generalizat este SINERGIA
Ce este SINERGIA ? SINERGIA este situaţia când suma a două sau mai multe lucruri puse să lucreze împreună este mai mare decât suma lor.Cu alte cuvinte,
SINERGIA: 1+1= 3,4,5,6,7,8,9…
Iată un exemplu pe care Fuller îl prezintă în cartea sa „Critical Path”. Ia puţin staniu, care este un metal moale şi amestecă-l cu puţin cupru, care tot un metal moale este. Ce vei obţine ? Bronz, care este un metal dur.
Când există SINERGIE, ceva „extra magic” apare prin amestecarea celor două sau mai multe lucruri. Datorită SINERGIEI, un lanţ nu este la fel de vulnerabil cât este cel mai vulnerabil inel al său.
SINERGIA nu este întâmplătoare între oameni, există câteva lucruri care trebuie făcute ca să determine SINERGIA. Iată câteva „chei” pentru a realiza SINERGIA:
1. ASCULTĂ ACTIV – Dacă cineva din grupul tău de relaţii este un „expert”, atunci este puţin probabil să obţii sinergia. Dacă vrei să o obţii, ego-ul trebuie lăsat deoparte, „expertul” anulează sinergia.
2. AI ÎNCREDERE ÎN INTUIŢIE – VORBEŞTE ! – Al doilea lucru care poate anula sinergia este persoana care cunoaşte răspunsurile dar le păstrează pentru sine. Aceşti oameni trebuie să vorbească şi să fie auziţi.
3. AGREEAZĂ CA SĂ FII AGREAT – Aceasta înseamnă să fii de acord cu obţinerea unei rezoluţii. Compromisul nu este o opţiune.
4. FII FLEXIBIL – Prima soluţie propusă nu este neapărat şi cea mai bună. În urma analizei riscurilor şi cursului acţiunii rezultă cea mai bună soluţie.
5. FII COMPĂTIMITOR – Avem tendinţa să considerăm inferioare ideile altora. Când facem asta, oprim oamenii să mai gândească şi să contribuie. Trebuie să-i încurajăm să o facă.
V. Al cincilea Principiu Generalizat este SCHIMBAREA DE LA LIPSĂ (SĂRĂCIE) LA ABUNDENŢĂ
Teoria lipsurilor (sărăciei) este o teorie demodată. Mulţumită dezvoltării tehnologice fără precedent, dar şi datorită aplicării principiului mecanismului de pârghie şi principiului sinergiei, începând cu revoluţia industrială avem abundenţă pe planetă. De exemplu, există suficiente alimente pentru a hrăni aproape dublul populaţiei globului. Există doar probleme privind distribuţia acestor alimente pe suprafaţa globului, probleme care îi aduc pe unii oameni în lipsuri.
Principalele motive pentru care nu ajungem la abundenţă sunt, parte deoarece încă mai credem în sărăcie şi parte datorită problemelor privind distribuţia abundenţei. În plus, există şi problema oamenilor ce deţin puterea, care agreează menţinerea sărăciei deoarece îi pot controla mai uşor pe cei aflaţi în această situaţie.
***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***
VI. Al şaselea Principiu Generalizat este ASUMAREA RESPONSA-BILITĂŢII
Uneori, urmare a unor obiceiuri mai vechi, avem tendinţa de a arunca vina asupra celor din jur pentru lipsurile sau greşelile noastre. Ai fost vreodată mustrat pentru greşelile altora, sau ai mustrat pe alţii pentru greşelile tale ? Alteori, nu aruncăm vina asupra altora sau a noastră ci căutăm justificări. Justificăm de ce lucrurile au ajuns în situaţia actuală, venind cu tot felul de argumente pentru a explica aceasta. Unele exemple de justificări sunt: „Este recesiune”, „Nu există oameni buni disponibili”, „Sunt prea în vârstă/ prea tânăr” etc. Dar, vom îmbunătăţi cu ceva situaţia dacă tot ceea ce facem este să mustrăm pe alţii sau să căutăm justificări ? În niciun caz. Chiar dacă este sau nu vina ta,
SINGURA CALE PRIN CARE LUCRURILE VOR MERGE MAI BINE ESTE ACEEA CÂND ÎŢI ASUMI POZIŢIA PRIN CARE TU EŞTI RESPONSABIL
SINGURA cale prin care lucrurile se vor schimba, este aceea prin care ne vom ASUMA RĂSPUNDEREA pentru orice schimbări vom dori. CURAJUL RĂSPUNDERII este calitatea care te va ajuta să-ţi atingi orice obiectiv îţi vei propune, dar mai ales adevăratul scop al vieţii tale. Schimbă sistemul, dar schimbă-te şi tu în sensul asumării răspunderii, fără a-i blama pe ceilalţi pentru greşelile tale.
3. CONCLUZIE
Sintetizând concluziile deduse de Fuller în urma studiului celor 6 Principii Generalizate, cu aplicabilitate în mai multe domenii, cea mai concentrată reţetă de succes în viaţă, care va da SENS vieţii tale şi te va conduce la atingerea SCOPULUI vieţii tale, este următoarea:
FII MEREU ÎN MIŞCARE, ACŢIONEAZĂ ALĂTURI DE ALŢI OAMENI ÎN MIŞCARE ASTFEL ÎNCÂT SĂ ADUCI VALOARE PENTRU CEI DIN JUR,
FĂCÂND MAI MULT CU MAI PUŢIN, ASUMÂNDU-ŢI RESPONSABILITATEA DE A SCHIMBA SISTEMUL ŞI DE A ATINGE SINERGIA SPRE BINELE ŞI PROSPERITATEA TUTUROR.
Sună frumos şi cunoscut, nu ? Parcă au ajuns şi alţii la concluziile acestea, dar pe alte căi. Ce ai de făcut TU ?
1. Analizează-ţi obiectivele pe termen scurt şi mai lung, în sensul în care respectă sau nu cele 6 Principii Generalizate;
2. Fă corecţiile necesare în sensul respectării celor 6 Principii Generalizate, prin modificarea obiectivelor;
3. Identifică-ţi efectele laterale secundare la obiectivele tale revizuite, aplicând raţionamentul de la primul principiu generalizat;
4. Cel mai măreţ dintre efectele laterale secundare pe care îl identifici, cu ecoul cel mai profund în mintea dar mai ales în inima ta, reprezintă SCOPUL VIEŢII TALE.
Dacă am reuşit să-ţi reţin puţin atenţia şi ţi-am ridicat nişte semne de întrebare, înseamnă că articolul meu şi-a atins obiectivul.
Ioan-Ştefan ŞUVEI