Arta Păcii – reflectarea divină a creaţiei

Arta Păcii - reflectarea divină a creaţiei

Arta Păciireflectarea divină a creaţiei

Cele trei viziuni:

1 Calea unui luptător constă în manifestarea Iubirii Divine, spiritul care cuprinde şi hrăneşte tot ceea ce există. Lacrimi de recunoştinţă şi de bucurie au început să-mi şiroiască pe obraji. Am perceput Pământul ca fiind propria-mi casă, iar soarele, luna, stelele îmi erau prieteni apropiaţi. Ataşamentul pentru lumea materială a dispărut. (anul 1925 la vârsta de 42 de ani)

2 Pe la ora două dimineaţa, în timp ce executam ritualul de purificare, am uitat brusc toate tehnicile de arte marţiale pe care le cunoscusem vreodată. Tot ceea ce învaţătorii mei îmi transmiseseră îmi era acum complet nou pentru mine. Aceste tehnici reprezentau în noua viziune modalităţi de cultivare a vieţii, a cunoaşterii, a bunului simţ, şi nu instrumente de doborare a duşmanului. (anul 1940, luna decembrie) 

Calea luptătorului a fost greşit înţeleasă, ca o modalitate de a ucide şi de a distruge pe ceilalţi. Aceia care caută competiţia comit o gravă eroare. Lovirea, jignirea sau distrugerea cuiva constituie cel mai mare pacat pe care îl poate face o fiinţă umană. Adevarata Cale a Luptătorului constă în evitarea masacrului. Ea este arta Păcii, puterea iubirii. Lumea va cotinua să se schimbe dramatic, însă disputele şi războaiele ne pot distruge complet. Avem nevoie acum de tehnici de armonizare, şi nu de conflicte. Este nevoie de Arta Păcii şi nu de Arta Războiului.

Principiile lui Morihei Ueshiba: reconcilierea, armonia, cooperarea, empatia.

Frumuseţea divină a cerului şi a pământului! Toate creaturile aparţin unei singure familii.

  • Ai – armonie, echilibru, unitate.
  • Ki – energie, vitalitate, spirit
  • Do – cale, metoda, mod de viaţa.

Arta Păcii începe cu tine. Munceşte cu tine şi lasă Arta Păcii să se manifeste în toate activităţiile tale. Fiecare are un spirit care poate fi şelfuit, un corp care poate fi antrenat şi o cale pe care să o urmeze. Eşti în viaţă pentru a cunoaşte ceea ce este sacru în tine. Adu pacea în propria ta viaţă şi aplică Arta Păcii în tot ce te înconjoară. Omul nu are nevoie de case, bani, putere, sau de un anumit statut pentru a practica Arta Păcii.

Paradisul se află acolo unde te afli şi acela este locul unde te poţi antrena. Toate lucrurile, materiale şi spirituale, îşi au originea într-o singură sursă şi sunt legate între ele, ca şi cum ar fi o singură familie. Trecutul, prezentul şi viitorul sunt cuprinse toate în forţa vieţii. Universul a luat naştere şi s-a dezvoltat dîntr-o singură sursă, iar noi evoluăm prin procesul de unificare şi armonizare. Arta Păcii este medicamentul pentru o lume bolnavă.

Răul şi dezordinea din lume există pentru ca omenirea a uitat că tot ceea ce există îşi are originea într-o singură sursă. Întoarce-te la sursă şi părăseşte gândurile pe egoism, dorinţe meschine, mânie. Cel care nu are nimic, de fapt are totul.

Dacă nu devii una, cu Vidul Cosmic, nu vei înţelege niciodată, Arta Păcii.

Arta Păcii este aplicabila oriunde pe pământ, începând cu vastitatea spaţiului şi terminând cu cele mai mici plante şi animale. Forţa vieţii pătrunde peste tot şi puterea ei este nelimitată. Arta Păcii ne permite să fim conştienţi şi să pătrundem în această rezervă uriaşă a energiei universale. Opt forţe susţin creaţia:

  • Mişcarea şi nemişcarea,
  • Solidificarea şi fluidizarea,
  • Expansiunea şi contracţia,
  • Unificarea şi divizarea.

Viaţa înseamnă evoluţie! Dacă încetăm să mai creştem, fizic şi spiritual, suntem ca şi morţi. Arta Păcii este o sărbătorire a unirii cerului, pământului şi umanitaţii. Este tot ceea ce este adevărat, bun şi frumos. Din când în când este necesar să ne retragem în vârful munţiilor sau în văile ascunse, pentru a reface legatura cu sursa vieţii. Inspiră şi înalţă-te până la capătul universului; expiră şi adu universul înapoi, în interiorul tău.

După aceasta, respiră toată fertilitatea şi vibraţia pământului. În cele din urmă, amestecă repiraţia cerului şi pe cea a pământului cu propria respiraţie, devenind însăşi Respiraţia Vieţii. Toate elementele constitutive ale cerului şi ale pământului sălăşuiesc în înlăuntrul nostru. Viaţa însăşi este adevărul şi aceasta nu se va schimba niciodată. Tot ce există în cer şi pe pământ respiră. Respiraţia este legatura care unifică cerul şi pământul.

Când miliardele de variaţii ale respiraţiei pot fi sesizate atunci se nasc tehnicile individuale ale Artei Păcii. Gândiţi-vă la flux şi la reflux Atunci când valurile lovesc ţărmul, ele se înalţă şi coboară, dând naştere unui sunet. Şi respiraţia ta trebuie să fie la fel, absorbind întregul univers în zona ombilicului, cu fiecare inspiraţie.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Trebuie să ştim ca noi toţi avem accces la patru comori: energia soarelui şi a lunii, respiraţia cerului, respiraţia pământului, creşterea şi descreşterea mareelor. Cel care practica Arta Păcii trebuie să protejeze Marea Natura-reflectarea divină a creaţiei- şi să o menţină plăcută şi proaspătă. Acţiunea luptătorului da naştere frumuseţii naturale.

Tehnicile subtile ale unui luptător apar la fel de natural ca şi primavara, vara, toamna şi iarna. Lupta este vitalitatea care susţine viaţa. Atunci când viaţa este victorioasă apare naşterea, când ea este înfrântă, apare moartea. Un luptător este întotdeauna angajat într-o batalie pe viaţă şi pe moarte pentru Pace.

Contemplă alcătuirile acestei lumi, ascultă cuvintele înţelepţilor şi însuşeşte-ţi tot ceea ce este bun. Cu aceste lucruri la bază, deschide uşa ta catre adevăr. Nu nesocoti adevărul, care este chiar în faţa ta. Studiază curgerea lină şi liberă apei unui fluviu prîntre stânci. Invaţă din carţile sfinte şi de la oamenii înţelepţi. Tot ce se află în jurul tău – chiar şi munţii, râurile, plantele şi copacii – ar trebui să-ţi fie profesori. Recrează fiecare zi îmbrăcându-te cu cerul şi pământul, îmbăiaze-te cu înţelepciune şi iubire şi stai în inima Mamei Natură.

Să nu încetezi a învaţa din vocea pură a unui torent de munte care curge mereu, spumegând prîntre pietre.

Pacea îşi are originea în curgerea lucrurilor – inima sa este ca mişcarea vântului şi a valurilor. “Calea” este ca şi venele prin care circulă sangele în corpul nostru, urmând curgerea naturală a forţei vieţii. Dacă te abaţi cât de puţin, de la această esenţa divină, eşti în afara Căii. Inima ta este plină de seminţe fertile, aşteptând să încolţească. Aşa cum floarea de lotus răsare din mlaştină pentru a înflori în toată splendoarea ei, interacţiunea cu respiraţia cosmică face ca florile spiritului să înflorească şi să dea fructe în această lume.

Cercetează învăţătura pinului, a bambusului şi a florilor de prun. Pinul este mereu verde, cu rădăcini puternice şi venerabil. Bambusul este puternic, rezistent şi nu poate fi distrus. Floarea de prun este puternică, frumos mirositoare şi elegantă. Atunci când te preocupi de “binele” şi răul tovarăşilor tăi, deschizi răutaţii o poarta spre inima ta. Testarea, competiţia şi criticarea altora te vor face slab şi te vor înfrange.

Strălucirea penetrantă a săbiilor mânuite de adepţii Căii Loveşte duşmanul cel rău ce stă adânc ascuns în trupul şi sufletul lor.

Arta Păcii nu este uşoară. Este o luptă dusă până la nimicirea dorinţelor păcătoase şi a întregii falsităţii interioare. Uneori Vocea Păcii răsună ca tunetul, zdruncinând fiinţele umane şi scoţându-le din amorţeala.

Clară precum cristalul ascuţită şi luminoasă, sabia sacră nu permite nici o breşă în care să se cuibărească răul.

Pentru a putea practica în mod corect Arta Păcii trebuie:

  • Să calmezi spiritul şi să te întorci la sursă;
  • Să cureţi trupul şi spiritul prin îndepărtarea a tot ce înseamnă răutate, egoism şi dorinţă.
  • Să fii pururi recunoscator pentru darurile primite de la univers, familie, Natura Mamă şi semenii tăi.

Arta Păcii se bazează pe patru mari virtuţi: Curaj, Înţelepciune, Iubire şi Prietenie; simbolizate prin Foc, Cer, Pământ şi Apă.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Esenţa Artei Păcii constă în curaţirea de răutate, în armonizarea cu mediul înconjurător şi în îndepărtarea din Calea ta a tuturor obstacolelor şi barierelor. Singurul leac împotriva materialismului constă în purificarea celor şase simţuri. (ochii, urechile, nasul, limba, trupul şi minte). Dacă simţurile sunt impure, atunci percepţiile sunt înăbuşite. Cu cât acestea sunt mai înăbuşite, cu atât simţurile devin mai contaminate.

Acest lucru creează dezordine în lume, cel mai rău dintre toate. Rafinează-ţi inima, eliberează-ţi cele şase simţuri, lăsăndu-le să functioneze fără obtrucţie, iar corpul şi sufletul tău vor străluci. Toate formele de viaţă sunt o manifestare a spiritului, a iubirii, iar Arta Păcii este cea mai pură formă de exemplificare al acestui principiu. Un luptător trebuie să oprească disputele şi vrajba.

Iubirea universala există în mai multe forme; fiecărei manifestari ar trebui să i se permită o exprimare liberă.Arta Păcii reprezintă adevarata democraţie. Fiecare maestru, indiferent de timp sau spaţiu, a auzit chemarea şi a atins armonia, cu cerul şi pământul. Spre vârful muntelui Fuji duc multe cărări, dar există o singură culme: iubirea. Loialitatea şi devotamentul conduc la curaj. Curajul ne poartă la sacrificiu de sine. Sacrificiul de sine creează încredere în puterea iubirii.

Economia este baza societăţii Când economia este stabilă, societatea se dezvolta. Economia ideală combină spiritualul şi materialul, şi cele mai bune mărfuri sunt sinceritatea şi iubirea. Arta Păcii nu se bazează pe arme sau pe forţa brută, dimpotrivă, trebuie să ne armonizăm cu Universul, să menţinem pacea în teritoriile noastre, să hrănim viaţa şi să prevenim moartea şi distrugerea. Adevarătul sens al cuvantului samurai este acela de a servi pe ceilalţi, folosindu-te de puterea iubirii.

Cultivă şi şlefuieşte Spiritul luptătorului în timp ce serveşti în lume.

Luminează Calea cu propria ta lumină. Calea Păcii este extrem de vastă, căci reflectă întreaga imagine a lumilor văzute şi nevăzute. Un luptător este exemplul viu al divinului, este cel care serveşte Marele Ţel. Mintea ta ar trebui sa fie în armonie cu funcţionarea universului, trupul tău ar trebui să fie acordat cu mişcarile universului, trupul şi mintea ar trebui să devină un întreg, armonizat cu activitatea universului.

Deşi calea noastră este complet diferită de cea a luptătorilor din trecut, nu este necesar să abandonăm în totalitate vechile practici. Înglobează vechile tradiţii în aceasta Arta îmbrăcându-le cu haine noi şi construieşte pe stilul clasic pentru a crea forme mai bune. Antrenamentul zilnic în Arta Păcii permite divinitaţii din interiorul tău să strălucească din ce în ce mai tare. Nu te preocupa de ceea ce considera alţii că este bun, sau rău.

Nu calcula şi nu te comporta nefiresc. Păstrează-ţi mintea concentrată asupra Artei Păcii şi nu critica alţi maeştri sau alte arte tradiţionale. Arta Păcii nu va restricţiona niciodată nimic. Ea îmbrăţişează şi purifică totul. Practică Arta Păcii cu sinceritate iar gândurile rele şi haine vor disparea în mod natural. Singura dorinţă care ar trebui să rămână este setea de a te antrena din ce în ce mai mult în această Cale.

Cei care sunt iluminaţi nu încetează niciodată să se automodeleze. Realizările acestor maeştrii nu pot fi redate fidel prin cuvinte sau teorii. Cele mai perfecte acţiuni sunt ecouri ale modelelor găsite în natură. Zi după zi, antrenează-ţi inima, rafinează-ţi tehnicile, foloseşte-te de Unul, pentru a lovi mai mulţi! Aceasta este disciplina Luptătorului. 

Calea Luptătorului nu poate fi măsurată prin cuvinte sau litere: Înţelege esenţa şi pune-o în practică! Ţelul antrenamentului este de a-l întări pe cel slab, de a fortifica trupul şi de a şlefui spiritul. Fierul este plin de impurităţi care îl slăbesc; prin prelucrare el devine oţel şi este transformat într-o lamă ascuţită de sabie. Fiinţele umane se dezvoltă după acelaşi model. Din cele mai vechi timpuri, cei doi stâlpi ai Căii au fost consideraţi învăţarea temeninică şi curajul.

Iluminaţi-vă trupul şi sufletul prin virtutea antrenamentului. Instructorii îţi pot împărtăşii doar o parte a învăţăturii. Depinde de practica ta devotată ca misterele Artei Păcii să devină realitate. Calea unui Luptător se bazează pe omenie, iubire şi sinceritate, iar esenţa valorilor marţiale o reprezintă curajul adevărat, înţelepciunea, iubirea şi prietenia. Accentul pus pe aspectul fizic al luptei este inutil, deoarece puterea trupului este întotdeauna limitată.

Un adevărat luptător este întodeauna înarmat cu trei lucruri: strălucitoarea sabie a împăcării, oglinda curajului, a înţelepciunii şi a prieteniei; preţiosul giuvaer al iluminarii. Inima unei fiinţe umane nu este cu nimic mai diferită de sufletul cerului şi al pământului. În practica ta să ai întodeauna în minte interacţiunea dintre cer şi pământ, apa şi foc, yin şi yang.

Arta Păcii este principiul non rezistenţei şi tocmai din această cauză ea este victorioasă încă de la început. Cei care au intenţii rele sau gânduri certareţe sunt instantaneu înfrânţi. Arta Păcii este invincibilă deorece nu se luptă cu nimic. Nu există întreceri în Arta Păcii. Un adevărat luptător este invincibil deoarece el nu se întrece cu nimeni şi nimic. A învinge înseamnă să biruieşti spiritul certăreţ pe care îl găzduieşti în tine. Să răneşti un adversar înseamnă să te răneşti pe tine însuţi.

Arta Păcii înseamnă să controlezi agresiunea fară a provoca rănirea. Luptătorul care este total trezit poate utiliza în mod liber toate elementele existente în cer şi pe pământ. Adevăratul luptător învaţă cum sa perceapa corect activitatea universului şi cum să transforme tehnicile marţiale în modalitaţi de exprimare a puritaţii, bunătăţii şi frumuseţii. Mintea şi trupul unui luptător sunt pătrunse de iluminare, înţelepciune şi calm profund.

Practică întotdeauna Arta Păcii într-o manieră vibrantă şi plină de bucurie. Este necesar să dezvolţi o strategie care utilizează toate condiţiile fizice şi elementele care îţi sunt la îndemână. Cea mai bună strategie se bazează pe un set nelimitat de reacţii de răspuns. O poziţie sau o postură bună reflectă o stare corespunzătoare a minţii. Cheia spre o bună tehnică este să îţi păstrezi mâinile, picioarele şi şoldurile drepte şi contractate. Dacă eşti centrat, poţi sa te mişti liber. Centrul fizic este ombilicul tau; Dacă e şi mintea ta concentrata acolo, ai asigurată victoria în orice înfruntare.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

Mişca-te ca o raza de lumină!

Zboară ca fulgerul, loveşte ca tunetul, mişcă-te în cercuri în jurul unui centru stabil.

Tehnicile presupun calitaţi care reflecta natura lumii noastre. în funcţie de circumstanţe ar trebui sa fi: tare ca diamantul, flexibil ca o salcie, uşor curgator ca apa sau la fel de imaterial ca spaţiul. Dacă adversarul tău atacă cu foc împotriveşte-te cu apa, devenind complet fluid şi liber curgător. Prin natura sa, apa nu se loveşte de nimic, şi nu se opune la nimic. Din contra, absoarbe orice lovitură fără vătămare. Funcţionând împreuna în armonie, stânga şi dreapta, nasc toate tehnicile.

Mâna stângă ia cunoştinţa de viaţă şi de moarte, iar mâna dreaptă le controlează. Cele patru membre ale trupului sunt cei patru stalpi ai cerului şi reprezintă cele opt direcţii, yin şi yang, înăuntru şi în afară. Manifestă yang în mâna ta dreaptă, echilibreaz-o cu yinul din cea stângă şi ghidează-ţi partenerul. Tehnicile Artei Păcii nu sunt nici rapide, nici lente, nu sunt nici pe interior, nici pe exterior. Ele transcend timpul şi spatiul.

  • Fii neclintit ca Marele Pământ;
  • Unduieşte-te precum Giganticele Valuri;
  • Stai înfipt precum un copac, şezi ca o stâncă;
  • Foloseşte-te de Cel Unic pentru a lovi în toţi;
  • Învaţă şi uită.

Când un adversar înaintează, mergi spre el şi salută-l; Dacă vrea să se retragă, lasă-l să plece. Trupul ar trebui sa fie triunghiular, iar mintea circulară. Triunghiul reprezintă generarea energiei şi este cea mai stabilă poziţie fizică. Cercul sombolizează liniştea şi perfecţiunea, sursa tehnicilor nelimitate. Pătratul reprezintă soliditatea, baza controlului aplicat.

Intodeauna încearcă să fii în comuniune cu cerul şi pământul, atunci lumea va apărea în adevarata sa lumină. Orgoliul dispare şi te poţi contopi cu orice atac. Dacă inima ta este suficient de mare încât să-ţi cuprindă adversarii, poţi vedea prin ei şi le poţi evita atacurile. Odată ce i-ai învăluit, vei fi capabil să-i conduci pe calea indicată de cer şi pământ.

Eliberează-te de slăbiciune, nu mai ignora atacurile meschine, ale inamicilor tăi, treci la acţiune împotriva lor! Nu mai privi lumea cu repulsie şi frică. Infruntă cu curaj tot ceea ce îţi scot în cale zeii. Fiecare zi din viaţa unui om conţine bucurie şi furie, durere şi plăcere, întuneric şi lumină, urcuşuri şi căderi. Fiecare moment este o parte din natură – nu încerca să te opui sau să negi ordinea cosmică a lucrurilor.

  • Protectori ai acestei lumi
  • Si păzitori ai Căilor
  • Ai zeilor şi ai Buddha-şilor,
  • Tehnicile Păcii
  • Ne permit sa acceptăm orice provocare.

Viaţa însăşi este o permanentă încercare. Antrenându-te trebuie să te supui unor teste şi să te cizelezi pentru a putea face faţă marilor provocări ale vieţii. Transcede tărâmul vieţii şi al morţii şi atunci vei fi capabil sa abordezi cu calm şi cu stăpânire de sine crizele cu care te vei confrunta. Fii recunoscător chiar şi oamenilor dificili, negativişti şi răi. Să faci faţă unor asemenea obstacole este o parte esenţială din antrenamentul în Arta Păcii.

Eşecul este cheia succesului; fiecare greşeală ne învaţă ceva. In momentul în care luptătorul îşi înfruntă duşmanul, nimic din ceea ce îl înconjuară nu trebuie să scape atenţiei sale. Chiar dacă înfrunţi doar un singr duşman, fii vigilent pentru că întodeauna eşti înconjurat de mai mulţi duşmani. Arta Păcii înseamnă să completezi ceea ce îţi lipseşte.

Trebuie sa fii pregătit să preiei 99% din atacul unui duşman şi să priveşti moartea în faţă, pentru a-ţi ilumina Calea. In tehnicile noastre intram cu totul, ne contopim cu totul şi controlăm ferm un atac. Puterea constă în stabilitatea şi concentrearea ki-ului; confuzia şi slăbiciunea apare când ki-ul stagnează.

Sunt doua feluri de Ki: cel obişnuit şi cel adevărat. Ki-ul obişnuit este rudimentar şi greoi; cel adevărat este uşor şi versatil. Pentru a putea să te desfăşori bine, trebuie să te eliberezi de Ki-ul tău obişnuit şi să permiţi trupului tău să asimileze adevăratul ki. Acestea sunt bazele unei tehnici puternice. In Arta Păcii nu se ataca niciodată. Atacul este dovada pierderii controlului.

Nu fugii niciodată de nici un fel de provocare şi nu încerca să suprimi sau să controlezi un adversar într-un mod forţat. Lasă-i pe adversari să te atace cum sunt ei şi contopeşte-te cu ei. Nu fugi niciodată după adversari. Redirecţionează fiecare atac şi retrage-te ferm.

  • Văzându-mă în faţa lui,
  • Duşmanul mă atacă,
  • Dar în acelaşi timp
  • Eu am şi ajuns în siguranţă
  • In spatele lui.

Când eşti atacat, unifică-ţi partea de sus, de mijloc, şi cea de jos a trupului. Intră, întoarce-te şi contopeşte-te cu adversarul, în faţă, şi în spate, în dreapta şi în stânga. Spiritul este adevăratul tău scut.

In permanenţă ne confruntăm cu adversari, dar în realitate nu este nici un adversar acolo. Întra adanc într-un atac şi neutralizează-l în timp ce redirecţionezi forţa în propria ta sferă.

Nu te uita fix în ochii adversarului – te-ar putea hipnotiza. Nu te uita insistent la sabia lui – te-ar putea intimida. Nu te concentra deloc asupra adversarului tău – ţi-ar putea absorbi energia. Esenţa antrenamentului este să-ţi duci complet adversarul în sfera ta. Dupa care, poţi sta unde vrei.

Chiar şi cea mai puternica fiinţa umana are o sfera limitată a puterii. Adu-o în afara sferei sale şi introdu-o în propriaţi sferă, iar puterea i se va risipi. Stânga şi dreapta, evită toate loviturile şi parările. Intuieşte ce gândesc adversarii şi împrăştie-i. Adevărata Artă a Păcii nu înseamna să sacrifici un om pentru a învinge inamicul. Invinge-ţi duşmanii păstrându-te întodeauna într-o poziţie sigură şi de neatacat. Aşa, nimeni nu va suferi pierderi.

Calea unui Luptător, Arta Păcii, este să înabuşi problemele înainte ca ele să apară. Ea constă în a învinge spiritul adversarului, făcându-l să realizeze consecinţele acţiunilor sale. Calea Luptătorului constă în obţinerea şi păstrarea armoniei. Stăpâneşte tehnicile divine ale Artei Păcii şi nici un inamic nu va îndrăzni să te provoace.

***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***SPIRITUALITATE***

In antrenament nu te grăbi, pentru că ai nevoie de minim zece ani pentru a stăpâni chestiunile de bază şi pentru a avansa spre primul rang. Să nu crezi niciodată că eşti atotştiutor, cel mai perfect maestru; trebuie să continui să te antrenezi în fiecare zi cu prietenii şi elevii tăi, şi să progresaţi împreună în Arta Păcii. Progresul vine pentru cei care se antrenează şi iar se antrenează…. Dacă te bazezi pe tehnici secrete n-o sa ajungi nicaieri.

 Să te pierzi într-o tehnică sau alta nu îţi este de nici un folos, actionează cu hotărâre fără rezerve. Dacă percepi adevărata natură a pământului şi a cerului, vei înţelege propria ta natură. Dacă înţelegi un anumit principiu, pune-l în practică. Dupa fiecare aplicaţie practică, meditează asupra eforturilor tale. Aşa vei progresa. Arta Păcii poate fi rezumată aşa: “Adevărata victorie este victoria asupra ta însuţi; aproprie-te cât mai mult de acea zi!” 

“Adevărata victorie” înseamnă curaj de neclintit; “victoria asupra ta însuţi” simbolizează un efort continuu. “aproprie-te cât mai mult de acea zi” reprezintă momentul glorios al triumfului, care se petrece aici şi acum. Renunţă la gânduri care te limitează şi întoarce-te la vidul adevărat. Fii una cu Marele Vid Creator. Acesta este secretul Căii Luptătorului. Pentru a pune cu adevărat în practică Arta Păcii, trebuie să fi capabil să zburzi liber deopotrivă pe tărâmurile lumii reale, ale celei ascunse şi ale celei divine. Dacă înţelegi Arta Păcii, atunci această Cale dificilă, aşa cum este ea, te va conduce mai presus de armonia celestă.

Tehnicile Căii spre Pace sunt într-o permanentă schimbare. Fiecare întâlnire este unică şi cel mai potrivit răspuns poate să apară de la sine. Tehnicile de astăzi vor fi diferite mâine. Nu te lăsa prins de forma şi aparenţele unei provocări. Arta Păcii nu are formă, ea este o căutare spirituală. In cele din urmă poţi uita de tehnica. Cu cât progresezi mai mult, cu atât ai mai puţin de învăţat. Calea cea Mare înseamnă de fapt că nu există Cale. Arta Păcii practicată de mine poate face loc celor opt milioane de zei care există în lume, iar eu cooperez cu fiecare dintre ei. Zeul Păcii este imens şi stăpâneşte tot ceea ce este divin şi iluminat în fiecare tărâm.

Arta Păcii este o formă de rugăciune care genearează lumină şi căldură. Uită de umila ta persoana, detaşează-te de obiecte şi o să degaji lumină şi caldură. Lumina înseamnă înţelepciune, iar căldura compasiune. Nu este suficient să construieşti altare şi temple. Fii un Buddha în viaţă! Noi toţi ar trebui să ne transformăm în zei ai compasiunii sau în Buddha victorioşi.

Bazează-te pe Pace pentru a-ţi activa nenumăratele puteri. Fă pace în mediul tău şi creează o lume minunată.

Divinitatea nu este ceva de neînţeles. Ea se afla în cer, pe pământ şi înlăuntrul nostru. Fi una cu cosmosul şi gândul transcendenţei va dispărea. Transendenţa aparţine lumii profane. Când dispare orice urmă de transcendenţă, adevărata persoană – Fiinţa divină – se manifestă. Goleşte-ţi mintea şi lasă divinitatea să se manifeste prin tine. Nu poţi să vezi sau să atingi divinitatea cu simţurile tale grosiere.

Divinitatea este în tine, nu în altă parte. Uneşte-te cu Divinitatea, şi vei fi capabil să percepi zeii, oriunde te-ai afla, dar nu încerca să-i înţelegi sau să te agăţi de ei. Divinităţii nu îi place să fie închisă într-un templu. Îi place să stea în aer liber. Ea se află aici, chiar în acest trup. Fiecare dintre noi este un univers în miniatură, un sanctuar viu. Arta Păcii este o religie, care nu e religie; ea desăvârşteşte şi completează toate religiile. Calea este extrem de vastă.

Din timpuri trecute şi până acum, nici chiar cei mai mari înţelepţi nu au fost în stare să perceapă şi să înţeleagă întreg adevărul; explicaţiile şi învăţăturile maeştrilor şi ale sfinţilor exprimă numai o parte a întregului. Nimeni nu este în stare să cuprindă cu totul aceste lucruri. Indreaptă-te pur şi simplu spre lumină şi căldură, învaţa de la zei şi practicând cu devoţiune Arta Păcii, devino una cu Divinul..

Morihei Ueshiba

Rolul chakrelor în evoluţia spirituală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.