ŞTIAŢI CĂ?
- unele portiuni din creierul fetitelor se dezvolta mai repede decat la baieti, insa acelasi lucru se intampla si la baietei cu alte portiuni din creier. Acest lucru inseamna ca fetite si baietei de aceeasi varsta pot avea stadii diferite de dezvoltare a creierului. Se pare totusi ca la un moment dat, se ajung unii pe altii din urma din acest punct de vedere.
-Si marimea creierului difera la sexe. Creierul baieteilor este mai usor mai mare decat al fetitelor. Specialistii sustin ca nu se stie care sunt implicatiile exacte ale acestui aspect.
-Unele regiuni din creier, ca acelea care se ocupa cu controlul limbajului si emotiilor par sa fie mai dezvoltate la fetite decat la baieti, conform unor specialisti.
-ca si o parte din corpul calos, cel care leaga cele 2 emisfere cerebrale ale creierului, este mai devzoltat la fetite decat la baieti. Unii sustin ca acest lucru inseamna ca fetele au tendinta de a folosi mai mult ambele emisfere in rezolvarea problemelor.
-Mai multe studii au demonstrat ca barbatii au o amigdala usor mai mare. Aceasta este o regiune a creierului care controleaza emotiile mai profunde, cum ar fi frica
Gandesc fetitele altfel decat baieteii?
Mai multi cercetatori au realizat teste pe creierul mai multor copii, baieti si fete, si in urma unor chestionare cu intrebari-cheie care le-au fost adresate, au facut cateva descoperiri interesante:
• in majoritatea testelor, baietii si fetele au demonstrat abilitati similare (erau la fel de competenti la matematica de exemplu, ceea ce explica faptul ca lacunele in deprinderea abilitatilor matematice nu sunt de natura biologica, ci culturala);
• fetele au fost mai bune in memorarea si redarea unor termeni de pe o lista de cuvinte;
• tot fetele au fost mai bune in anumite activitati care solicitau dexteritatea degetelor, adica indemanarea, si gandirea rapida;
• baieteii s-au descurcat mai bine ca fetitele la sarcini spatiale, cum ar fi organizarea anumitor cuburi sau piese pentru formarea anumitor modele.
….
… Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru că nu-i ajungeau banii.
… Bogdan Petriceicu Haşdeu a fost atât de îndurerat de moarte fiicei lui încât s-a îndreptat spre spritism. Se spune că planul palatului pe care i l-a ridicat mai apoi fiicei i-ar fi fost dictat în timpul şedinţelor de spiritism de către Iulia.
… Camil Petrescu s-a oferit voluntar să plece pe front şi a fost respins în repetate rânduri din cauza constituţiei sale astenice.
… Cel mai bătrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a fost Doris Lessing, la 88 de ani.
… Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură este Rudyard Kipling, la 42 de ani.
… Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord.
… Cu excepţia lui William, toţi membrii familiei Shakespeare au fost analfabeţi.
… Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mână tot romanul Război şi Pace. De 7 ori!
… Doar doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură au refuzat să-l ridice: Boris Pasternak şi J.P. Sarte. Primul sub presiunea autorităţilor sovietice, iar cel din urmă pentru că nu dorea să-i fie asociat numele cu o instituţie. Interesant este şi fapt că premiul respectiv consta în câteva sute de mii de dolari.
… Fantomele apar în patru piese de teatru shakespeariene: Iulius Cezar, Hamlet, Richard al III-lea şi Macbeth.
… Ferma Animalelor de George Orwell a fost cenzurată în U.R.S.S. şi refuzată iniţial în Marea Britanie la sfatul unui ofiţer care s-a dovedit mai târziu a fi spion sovietic.
… Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul său roman Un veac de singurătate să fie ecranizat.
… Honore de Balzac adora cafeaua – în decursul unei zile el consuma circa 50 de ceşti de cafea tare, turcească. Dacă nu avea posibilitatea să fiarbă cafeaua, scriitorul sfărâma nişte boabe şi le mesteca .
… În intreaga sa carieră de pilot, Saint-Exupéry a suferit 15 accidente aviatice.
… În Mizerabilii, Victor Hugo foloseşte o frază lungă de 823 de cuvinte.
… Iulia Haşdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul Naţional Sfântul Sava şi, in paralel, Conservatorul de muzică din Bucureşti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reuşit să publice un volum de poezii în franceză.
… Jack London este considerat ca fiind primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cărţilor sale. Asta după ce a fost refuzat de nu mai puţin de 600 de ori şi era să se lase de scris după ce a primit doar 5 dolari pentru prima sa povestire acceptată.
… Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din Pădurea Spânzuraţilor inspirându-se din viaţa familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie a fratelui său, Emil, spânzurat la Ghimeş în 1917.
… Marin Preda nu scria niciodată cu pixul sau creionul. Scria cu un stilou cu peniţa de aur, care după moartea lui nu a mai funcţionat niciodată. Peniţa era tocită mai mult într-o parte şi pentru a scrie cu el trebuia să ştii cum să îl ţii şi în ce poziţie să îl apleci, dar nimeni nu a reuşit să îl facă să scrie.
Pe vremea lui Shakespeare nu existau femei actori
… Pe vremea lui Shakespeare nu existau femei actori, aşa că toate rolurile erau interpretate de bărbaţi.
… Primul dicţionar în engleză a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca să-l termine.
… Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe. Aceasta stătea la o casă depărtare de Mark Twain.
… Există o serie de scriitori care obişnuiau să scrie stând în picioare. Printre aceştia se numără: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov şi Philip Roth.
… Ernest Hemingway suferea de peirafobie – teama patologică de-a vorbi în public.
- Un numar este PERFECT daca suma S a divizorilor sai (exceptand numarul insusi) este egala cu numarul dat N. Daca S > N, atunci numarul este SUPRAPERFECT, iar daca S < N, numarul este IMPERFECT.
** Exemple de numere perfecte:
6 = 1 + 2 + 3;
28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14;
496= 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 31 + 62 + 124 + 248.
** Exemple de numere supraperfecte:
12 < 1 + 2 + 3 + 4 + 6;
18 < 1 + 2 + 3 + 6 + 9;
20 < 1 + 2 + 4 + 5 + 10. ** Exemple de numere imperfecte: 14 > 1 + 2 + 7;
16 > 1 + 2 + 4 + 8;
22 > 1 + 2 + 11.
….
-Alaska Mai mult de jumatate din intreaga linie de coasta a SUA este in Alaska
-Amazon Jungla Amazonului produce mai mult de 20% din oxigenul lumii noastre
-Antarctica Antarctica este singurul pamant al planetei noastre care nu este posesiunea vreunei tari.
-Brazil Brazilia a capatat numele actual de la o nuca
– Canada Canada are mai multe lacuri decat restul lumii impreuna. Canada este un cuvant Indian care inseamna “Sat mare”
-Chicago Dupa Varsovia, Chicago are cea mai multa populatie poloneza in lume
-Detroit Woodward Avenue din Detroit – Michigan s-a numit M-1 (soseaua M-1) pentruca a fost primul drum pavat din lume
-Damasc, Siria Damasc – Siria a inflorit cateva mii de ani inaintea Romei (care a fost fundata in 753 inaintea lui Christos) si este cel mai batran oras locuit permanent in lume
-Istanbul , Turkey Istambul este singurul oras in lume plasat pe doua continente
-Los Angeles Numele intreg a orasului Los Angeles este El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Porciuncula si poate fi abreviat la numai 3.63% din marimea sa: L.A.
-New York City Termenul “Big Apple = Marul Mare” a fost creat de muzicienii de jaz in 1930 care foloseau porecla Apple pentru orase sau sate. De aceea a canta in New York insemna sa canti “big = mare” rezultand “The Big Apple” In orasul New York traiesc mai multi Irlandezi decat in Dublin-Irlanda, mai multi italieni decat in Roma-Italia si mai multi evrei decat in Tel Aviv-Israel..
-Ohio Nu exista lacuri naturale in Ohio-SUA, toate sunt facute de oameni
-Pitcairn Island Cea mai mica insula cu status de tara este Pitcairn in Polinezia (numai 4.53 Km patrati)
-Rome Primul oras care a atins o populatie de 1 milion de locuitori a fost Roma – Italia in anul 133 inaintea lui Christos. Exista cate un oras numit Roma in fiecare continent
-Siberia In Siberia se gasesc mai mult de 25% din padurile lumii
-S.M.O.M. Cea mai mica etnitate suverana in lume (conform legilor internationale) este S.M.O.M. care s-ar traduce Ordinul Militar Suveran al Maltei. Se gaseste in Roma, are suprafata a doua terenuri de tenis si in 2001 avea o populatie de 80 locuitori, cu 20 mai putin decat Vaticanul.
– Desertul Sahara In Desertul Sahara exista o localitate numita Tidikelt unde nu a plouat de 10 ani Totusi din punct de vedere tehnic, cel mai uscat loc pe pamant este Valea Antarcticii, langa insula Ross, unde nu a plouat de 2 milioane de ani
” Tara iepurilor”
-Spania In traducere literara Spania inseamna ” Tara iepurilor”
-St. Paul, Minnesota St. Paul din Minnesota s-a chemat initial Pig’s Eye (Ochiul Porcului) dupa un om numit Pierre Parrant (poreclit Pig’s Eye = Ochiul Porcului) care a stabilit prima afacere in acel loc.
-Drumuri Sansele ca un drum sa nu fie pavat in SUA este 1% iar in Canada 75%
-Rusia Cel mai adanc put forat de om este Kola Supra-Adanc Put in Rusia. A atins o adancime de 12261 metri, a fost forat in scopuri de cercetare stiintifica si a condus la niste descoperiri neasteptate, una fiind un depozit imens de hidrogen, asa de masiv ca noroiul de foraj “fierbea” datorita lui.
-SUA Sistemul inter-statal Eisenhower prevede ca 1.8 Km la fiecare 9 Km trebuie sa fie linie dreapta ca sa fie folosite ca piste aviatice in caz de razboi sau de urgenta
-Cascade Apele Angel Falls (cascadele Ingerului) in Venezuela au o cadere de 979 metri, de 15 ori mai mare decat Niagara
– sofranul este cel mai scump condiment din lume?
Pretul unui kilogram de sofran este de aproximativ 4000 de dolari, insa poate creste in functie de calitate. Totusi, fiind un condiment foarte puternic, cantitatea mica de sofran care trebuie folosita pentru gatit compenseaza pretul.
– condimentele au stat la baza primelor forme de comert? Piperul si scortisoara au fost initial condimentele cele mai comercializate in Orientul Mijlociu, chiar de acum 4000 de ani.
– ghimbirul, scortiosoara, piperul negru sau cuisoarele era considerate produse de lux in Europa Evului Mediu? Fiind importate tocmai din locuri indepartate, ca Asia si Africa, costurile erau foarte mari si de aici caracterul exclusivist al acestor condimente.
– comertul cu condimentele a stat la baza prosperitatii unor state ca Venetia sau Portugalia, in perioada Evului Mediu? Venetia a detinut la inceput monopolul pe rutele de comert cu Orientul Mijlociu, fapt care a dus la o prosperitate remarcabila a acestui mic stat in acea perioada. Controlul asupra rutelor de comert cu condimente a fost si motivul principal al celebrei expeditii a lui Vasco da Gama din 1499.
– conform unui grup de cercetatori de la Universitatea Cornell, motivul pentru care oamenii au inceput sa gateasca mancaruri condimentate si picante este acela de a se proteja in fata microbilor, bacteriilor sau ciupercilor pe care alimentele le pot dezvolta mai ales in tarile cu climat calduros? Astfel se explica si de ce popoarele care locuiesc in zone foarte calde ale planetei (Mexic, India, Orientul Mijlociu etc) obisnuiesc sa manance mai picant decat europenii.
– exista standarde de certificare (ISO) si pentru condimente? Astfel, standardul ISO 959-1 cuprinde normele de certificare pentru piperul negru in timp ce ISO 959-2 face referire la norme similare dar aplicate piperului alb.
– conform celor mai recente date ONU, cel mai mare producator mondial de condimente este India? Aceasta tara este responsabila pentr producerea a 1600 000 tone de condimente, adica 86% din totalul mondial. La mare distanta urmeaza China, cu 4%, si Bangladesh cu 3 %.
– Compania Olandeza a Indiilor de Est (VOC), creata pentru comertul cu condimente, este prima corporatie multinationala din lume si prima companie care a emis actiuni? In perioada anilor 1700, VOC detinea suprematia absoluta in comertul cu condimente, cu mult in fata urmatoarei rivale (Compania Britanica a Indiilor de Est).
– in zilele noastre, piperul este cel mai tranzactionat condiment la nivel mondial? Circa 20% (in 2002) din comertul mondial cu acest tip de produse este reprezentat de piper, iar Vietnam-ul este cel mai mare exportator al acestui condiment detinand 34% din piata in 2008.
– cel mai mare producator mondial de sare este Statele Unite? In topul producatorilor urmeaza China, Germania si India. Consumul de sare in USA a crescut cu 50% in anii ultimii 20 de ani de la putin peste 10 grame la mijlocul anilor 80 la, peste 15 grame pe zi in ultimii ani.
….
Daca iei orice numar, il dublezi, aduni 10, imparti prin 2, si apoi scazi numarul initial, raspunsul va fi 5;
Simtul de miros al unei furnici este la fel de puternic ca al unui caine;
Brazilia este singura tara care a jucat in fiecare Cupa Mondiala;
Energia unui uragan este egala aproximativ cu 500.000 de bombe atomice;
Nimeni nu stie unde este ingropat Mozart;
Palatul Buckingham are 602 de incaperi.
Hartia a fost inventata in sec. II de catre un eunuc chinez;
In Peru nu exista WC-uri publice;
Intregul nume al Los Angeles este: El Pueblo de Nuestra Serona la Reina de Los Angeles de Porciuncula;
Recordul pentru cea mai “ploioasa” zi a fost inregistrat in Reunion Island, in Oceanul Indian, pe 15 Martie 1952, unde au cazut 187 de cm de apa in numai 24 de ore;
Nisipul umed cantareste mai putin decat nisipul uscat;
Pentru a inghiti sunt necesari 25 de muschi;
Un om clipeste de aprox. 25 000 de ori pe zi. Femeile clipesc de aproape doua ori mai mult decat barbatii;
Actiunea de a lipi un timbru cu limba consuma 1/10 calorii;
70% din oameni se tem mai mult de paianjeni decit de moarte;
China reprezinta consumatorul de carne de porc numarul I pe plan mondial;
Din cele 206 de oase ale omului, 52 sunt aflate in picioare;
Timp de 186 de zile nu se poate vedea soarele la Polul Nord;
Un ceas stricat “are dreptate” de cel putin doua ori pe zi;
Un hipopotam poate alerga mai repede decat un om;
Inima unui arici bate de aproximativ 300 de ori pe minut;
Inima unei balene albastre bate doar de noua ori pe minut;
Americanii au inventat solutia ideala pentru a pune capat conversatiilor telefonice dezagreabile. Este vorba de un dispozitiv special atasat telefonului. Acesta e prevazut cu sase butoane, fiecare emitand sunete diferite care sa sugereze interlocutorului ca postul e deranjat. Masinaria de “inventat scuze” costa 10 dolari;
Un kilogram de uraniu are energie cat sase milioane kilograme de carbune;
Cea mai mare temperatura de pe pamant a fost de +57 de grade C, in Death Valley, California;
Inima umana creaza destula presiune pentru a arunca sangele pe o distanta de 10 m;
Ochiul unui strut este mai mare decat propriul sau creier;
Daca iei orice nr. intre 1 si 9 si il inmultesi cu 9, suma celor 2 nr. din rezultat va fi intotdeauna 9;
Ai nevoie de 17 muschi pentru a zambi si 43 pentru a te incrunta;
In marele incendiu din Londra din 1666, jumatate din Londra a fost arsa, dar numai 6 oameni au fost raniti;
Scaunul electric a fost inventat de un dentist;
Cea mai folosita replica in filme este: “Let’s get out of here” (Sa plecam de aici);
Toate lebedele din Anglia sunt proprietatea Reginei;
Pinguinul este singura pasare care poate inota dar nu poate zbura;
Viteza cu care zboara mingiile pe o masa de ping-pong este de aprox. 160 km/h;
Winston Churchill a fost nascut intr-o toaleta a femeilor in timpul unui dans;
Amprentele ursilor koala nu se pot distinge de cele umane si pot fi confundate la locul unei crime;
Unii viermi se mananca pe ei insisi daca nu gasesc de mancare;
Bufnita este singurul animal destul de prost incat sa atace un sconcs;
… Prima referire la o pata solara dateaza din anul 350 i.e.n. si apartine lui Teofrastus din Atena?
… Primele notatii despre eclipse dateaza de peste 3000 de ani si sunt datorate caldeenilor?
… Masa Soarelui este de 330.000 de ori mai mare decat cea a Terrei?
… Planeta giganta a sistemului nostru solar – Jupiter – este considerata de astronomi o stea ” ratata “? Ea iradiaza in infrarosu o puternica energie generatoare de surprinzatoare fenomene, cum este si faimoasa pata rosie.
… Primul pod de fier din lume a fost construit acum circa 1400 de ani in Birmania si este si acum folosit ?
… In Austria exista un lac, Alm, cu o mica insula care are proprietatea neobisnuita de a se muta periodic de la un mal la altul ?
… Cea mai inalta autostrada din Europa este Pichaco de Valeta din Spania la o altitudine de 3500 de metri ?
… Marea Neagra, cu zeci de mii de ani in urma era un lac cu apa dulce? Legatura cu Marea Mediterana s-a facut dupa scufundarea “limbii” de pamant din zona Bosfor-Dardanele.
… In picaturile de ploaie s-au gasit urme de vitamina B 12 si acid nicotinic ? In paturile superioare ale atmosferei, la altitudini de 6-9 Km, traiesc numeroase microorganisme si chiar alge.
… In esantioane provenite de pe Marte s-a descoperit un enorm procent de fier: 14% ? Terra contine doar 5 % fier.
… Vulcanul Olympus de pe Marte are 25 Km ? e cel mai inalt din sistemul solar.
… Umbrelele au aparut in secolul III i.e.n. in Orient ? La inceput le purtau numai servitorii pentru a-si apara stapanii. Abia in secolul XVII, umbrela a inceput sa fie purtata de detinatorul ei.
… Lacrimile au actiune bactericida ? Microbii aflati intr-un tub de cultura, in contact cu cateva lacrimi, sunt omorati sau anihilati.
… Singura carte din lume sub forma unei inimi, a fost donata in anul 1509 sotiei regelui Saxonei si cuprindea sfaturi gospodaresti ?
… Viteza jetului de aer pe care un om il da atunci cand stranuta violent este de circa 160 Km / ora ?
… Francezii vorbesc cel mai repede articuland in medie 350 de silabe pe minut ? Ei sunt urmati de: japonezi ( 310 silabe ), britanici ( 220 ), germani ( 210 ) iar cel mai rar vorbesc locuitorii din Micronezia si Polonezia ( din zona Australiei ) intr-un ritm de numai 50 de silabe pe minut. Britanici si americanii vorbesc cam aceeasi limba, insa americanii rostesc mai lent, doar 150-175 silabe pe minut.
… Culoarea galbena se distinge bine, atat ziua cat si noaptea, situandu-se pe primul loc ? Locurile urmatoare revin culorilor: verde, alb, bej iar ultimile locuri sunt ocupate de: albastru, negru si rosu. Culoarea rosie este cel mai putin luminoasa.
… Pagoda din Yu-Chuan ( China ), construita in anul 1061 este in intregime formata numai din fier ?
… In lume nu exista doua persoane cu scrisuri identice ? O anumita semnificatie psihologica se regaseste in fiecare scris.
… Si pe vremea Dacilor si Romanilor se exporta sare scoasa din Ocna Sibiului si Slanic Prahova?
… Templul din Toshogu ( Japonia ) a fost construit cu ajutorul a 780.000 de oameni in trei ani si jumatate ?
… Omul poate distinge cateva mii de mirosuri, in schimb, cainele poate deosebi circa 500 de mii de mirosuri ? Cainele este campion al simtului olfactiv.
… Scrierea chinezeasca are circa 60.000 de caractere ( chinezesti ) dintre care, doar 6000-8000 sunt frecvent utilizate ?
… Irisul ochiului drept reflecta starea generala a sanatatii corpului uman, precum si starea ficatului si a vezicii biliare iar in irisul ochiului stang se citeste starea inimii, a pancreasului si a splinei ?
… Oceanul planetar contine intre altele si aur care, adunat la un loc ar face lingouri in greutate totala de 8 miliarde de tone ?
… Cel mai vechi tunel rutier din lume a fost construit in anul 39 i.e.n., de romani, pe soseaua Neapole ?
… Balenele albastre sunt cele mai mari dintre toate animalele ? Au lungimea pana la 27 m, fiind mai mari ca oricare dintre dinosauri .
… Rechinii sunt animalele cu falca cea mai puternica ? Un rechin musca cu o forta de o suta de ori mai mare ca a noastra .
… Rechinii sunt atat de bine adaptati mediului incat abia s-au schimbat in ultimii 150 milioane ani ?
… Rechinul alb mare este pradatorul cel mai mare al pamantului ? Poate creste pana la 11 metri si o greutate de cinci ori mai mare decat a unui leu.
… Doua treimi din creierul rechinului este dedicat simtului sau cel mai puternic-simtul mirosului ?
… Ursii polari sunt cei mai mari pradatori terestrii ? Ei sunt singurele animale care vaneaza oameni.
… Zona Kinosota-Leifur din jurul lacului Manitoba este habitatul periclitat al ciocanitoarei cu cap rosu si al ciocanitoarei negre motate ?
… Inima pasarii-colibri bate de 600 de ori pe minut daca aceasta este activa ? In timp ce pasarea se odihneste (pana la 8 ore pe zi), incetineste insa la 50 de batai pe minut.
… Soimii calatori sunt animalele cele mai rapide din lume ? Ei pot atinge viteze de 200 km/ora, dupa un picaj de 300 m.
… Cel mai mic liliac traieste in sud-vestul Thailandei si anvergura aripilor acestei specii este de circa 15 cm ?
… Acul viespei contine o feromona care alerteaza alte viespe si le face sa devina mai agresive ?
… Un Maiasaur adult de 4 tone cu cioc de rata ar putea consuma zilnic pana la 100 kg vegetatie ?
… Vulturul are simtul mirosului atat de pronuntat incat poate mirosi cadavrul unui animal de la 40 de km ?
… Un sfert din toti pestii de apa sarata traiesc in jurul recifelor de corali ? Recifele acopera 0.02 % din oceanele noastre.
… In 1512 Nicolaus Copernicus a stabilit ca soarele este centrul sistemului solar ?
… La o ora dupa deces, corpul se raceste cu 3 grade Fahrenheit ? Dupa aceea temperatura scade cu un grad pe ora.
… Pe tot globul exista 1511 vulcani activi ? Kilauea in Hawaii scuipa zilnic lava suficienta pentru a pava 20 mile de drum.
… Peste 56 milioane oameni au murit in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial ? Acesta este echivalent cu întreaga populatie a Insulelor Britanice.
… Procesul de mumificare era realizat in Egiptul Antic în 70 de zile ?
…handbalul aparut in anul 1915 in Germania?
… primul telescop fusese construit in 1672 de catre Isaac Newton?
… primul somnifer a fost inventat de medicul roman Celsius?
… cuvantul “ecologie” a fost creat de naturalistul german Ernst Haeckel, mare admirator si partizan totodata al lui Ch. Darwin (in 1866)?
… primul ascensor de folosinta publica a fost inaugurat pe 23 martie 1857 la New York?
… in anul 1802, farmacistul francez F. A. Descroisilles a inventat cafetiera, ce se numea la inceput cafeolette?
… o persoana rade in medie de circa 15 ori pe zi?
… inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului?
… dintii unui om sunt tari aproape ca piatra?
… chinezii sunt cei ce au inventat cerneala, cu 2500 ani i.Ch? Ea era fabricata pe baza de funingine, lipici si diferite substante aromatice.
… fasolea fusese importata din America in Europa in anul 1529 de Piero Valeriano pentru papa Clement VII?
… diapazonul a fost inventat in 1711 de catre englezul John Shore?
… anaconda este cel mai mare sarpe din lume (cel mai mare exemplar cunoscut masurand 11 m)?
….
~ Marea Moartă, aflată la 397 de metri sub nivelul mării, este punctul cu cea mai joasă
altitudine de pe suprafaţa Pământului… ?
~ Cascada Angel (descoperită în 1935) din Venezuela este cea mai înaltă cădere liberă de
apă (979 metri) fiind de 18 ori mai mare decât cascada Niagara cu cei 55 de metri ai săi ?
~ Lacul Baikal (Siberia) are o adâncime de 1620 m ?
~ Umbra cea mai lungă o are vulcanul Pico de Teide de pe insula Tenerife (3718 m înalţime)? La apus de soare, umbra se întinde pe o lungime de 200 km.
~ Sahara este deşertul cel mai mare din lume şi se întinde pe o suprafaţă de 7.800.000 km
pătraţi ?
~ Locul cu cel mai lung nume este în Noua Zeelandă ? Numele este Taumatawhakatangihangakoauauotamatea-
turipukakapikimaunga-horonukupokaiwhenuaki-tanatahu şi are 85
litere.
~ În Valea Morţii (Death Valley) din California s-au înregistrat timp de şase săptămâni, fără
întrerupere, temperaturi de peste 49 de grade Celsius ?
~ Recordul de concentraţie de salină nu este deţinut de Marea Moartă, după cum se crede,
ci de lacul Assal din Djibuti, aflat în vecinătatea colţului sudic al Mării Roşii ? Apa lacului
are o concentraţie salinară de 10 ori mai ridicată decât cea a oceanelor.
~ În deşertul Atacama din nordul Chile, pe o suprafaţă egală cu cea a Angliei, sunt ani
întregi fără precipitaţii, iar în unele părţi nu plouă niciodata ?
~ Dunărea este singurul fluviu din Europa care curge de la Vest la Est ? Majoritatea apelor
curgătoare au un curs Nord-Sud.
Informații despre Enki zeul apelor și înțelepciunii
[…] dat, mi-am dat seama că ceea ce făceam eu folosindu-mă de aceste tăbliţe, etc., era să spun povestea strămoşilor noştri, a omenirii, a oamenilor, aşa cum au înţeles-o ei, aşa cum o ştiau, aşa […]