Prostul și Prostia – Proștii sunt cei care ucid geniile

Prostul și Prostia - Proștii sunt cei care ucid geniile

Prostul și Prostia – Proștii sunt cei care ucid geniile

Ce este un prost?

         Un prost este ceva inferior din punct de vedere intelectual unui animal; vrea să ajungă undeva înainte de a învăța să meargă și dacă a ajuns la ceva, se crede stăpân peste toate. Prostul este un matematician care disprețuiește poezia, un poet care protestează împotriva matematicilor, un pictor care spune că teologia și kabala sunt niște inepții pentru că nu înțelege nimic nici din kabală,nici din teologie, ignorantul care neagă știința fără să-și dea osteneala s-o studieze, cel care vorbește fără să știe și care afirmă fără a cerceta.

Proștii sunt cei care ucid geniile.

Galilei a fost condamnat, nu de Biserică, ci de proștii care, din nefericire, aparțineau Bisericii. Prostia este fiara ce are calmul inocenței: asasineaza fără remușcări. Prostul este ursul din fabula lui La Fontaine: zdrobește capul prietenului său cu o  piatră pentru a vâna o musca; dar în fața catastrofei nu încerca să-i explici că nu a avut dreptate. Prostia este inexorabilă și infailibilă ca infernul și fatalitatea pentru că e întotdeauna dirijată de magnetismul răului. Animalul nu este prost atât timp cât acționeaza direct și firesc ca animal.Omul învață prostia de la câini și de la măgarii savanți. Prostul este animalul care dispreruiește instinctul, pozând în inteligent. Progresul există pentru un animal, el poate fi domesticit, îmblânzit, dresat; dar nu există pentru prost. Acesta crede că el nu mai are nimic de învățat și vrea să-i conducă și să-i îndrepte  pe ceilalți; cu el nu ajungi  niciodată la nici 0 înțelegere. Îți râde în nas spunându-ți că ceea ce nu înțelege el este absolut de neînțeles. ~Eu de ce nu înțeleg, te va întreba el, cu un admirabil aplomb ? și nu vei avea ce să-i răspunzi. A-i spune că e un prost, n-ar fi decât o insultă. Toată lumea își poate da seama, numai el nu va putea niciodată.

       lată deci un formidabil arcan inaccesibil majorității oamenilor. lată un secret pe care nu-l vor ghici niciodată și care va fi inutil să-l dezvăluiți: secretul propriei lor prostii. Din pricina unui număr infinit de proști politica va fi întotdeauna disimulare și minciună; Machiavelli a îndrăznit s-o spună și a fost lovit de un oprobiu foarte legitim, căci prefăcându-se că dă lecții prinților, el îi trăda pe toți și-i denunța suspiciunii mulțimilor.

ELIPHAS LEVI

AUTOSTRĂZILE LUMII INTERIOARE

5 comentarii

  1. Nu mai gasesc primul comentariu, desi nu am spus nimic de rau.Am spus ca faptul de a fi inteligent nu da nimanuia dreptul de a trata pe altii de “prosti” ,doar pentru faptul ca nu au aceleasi cunostinte sau aceleasi pareri. Dumnezeu ne-a facut diferiti si unici, dar cu aceeasi libertate pentru toti si Hristos a spus “sa nu il numesti prost pe fratele tau” .As vrea sa vad pe cei ce se cred “superiori” ce vor spune cand altii ii vor numi “prosti” sau daca vor avea probleme si singura persoana care ii poate ajuta este un “prost”. Doamne fereste de asa iubire de semeni

    • Felix…Fericit eşti tu cu duhul, dacă gandeşti aşa….Şi totuşi, PROŞTI sunt cu duiumul în lume….Din comentariul tău înțeleg că te referi la persoane, mai puțin cultivate/ şcolite….ceia cei cu totul altceva

  2. Nimeni nu e prost, sunt doar oameni cu pareri diferite sau care nu cunosc destul. “Sa nu numesti prost pe fratele tau”

    • Si atunci, cind îți te ataca cu prostia lor si bați ca nuca de perete in înțelepciunea lor ascunsă? Doamne ajută toate fiintele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.